Relax!
OK, sommigen onder jullie zullen ondertussen al terug zijn van vakantie of nog in zonnigere oorden zijn, maar voor anderen kan dit artikel zeker nog van pas komen. Want stel: je vertrekt twee weken tot een maand op vakantie, wat doe je dan met je aquarium?
Hieronder een 5 tips om terug te komen & niet voor een verrassing te staan!
Dit is eigenlijk de beste – en gemakkelijkste – tip die ik je kan geven: verlaag die verlichting, zowel in sterkte als in lichtduur! Voor de lichtduur raad ik aan om niet langer dan 7u te belichten tijdens de vakantie. Wat betreft de lichtsterkte: als je met veel licht zit (bijv 2x T5 of sterke LEDs) dan zou je 1 lamp kunnen verwijderen of de reflectors eraf halen.
De meeste onder jullie hebben namelijk een bak met behoorlijk sterke aquariumverlichting. Met zo’n licht is het belangrijk dat je alles “up and running” houdt: CO2, meststoffen, watercirculatie, waterverversingen, … Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend, zeker als je gedurende meerdere weken afwezig bent.
Daarom raad ik je aan om de lichtsterkte van je aquariumlampen te verlagen. Op die manier gaan de planten trager groeien en hebben ze minder vraag naar voedingsstoffen & CO2. Als er dan toch iets misloopt, bijvoorbeeld je CO2-fles loopt leeg, dan zit je nog behoorlijk veilig omdat je door het lage licht een “veiligheidsmarge” hebt ingebouwd.
“Kan dat geen kwaad voor de planten?”, vraag je je af? Nee, helemaal niet. Ze zullen niet verslijmen ofzo, enkel trager groeien!
Als je gebruik maakt van een CO2-systeem, controleer dan zeker minstens 1 (liefst 2) week op voorhand of je CO2-fles nog voldoende vol is, dat er geen lek is en dat alles naar behoren functioneert. Maak ook even die diffuser proper zodat je een optimale bellenproductie hebt.
Want geloof me: als tijdens je vakantie je aquarium dezelfde verlichting gebruikt (wat ik afraad, zie hierboven) en je CO2-fles loopt plots leeg dan zit je gegarandeerd met draadalg of baardalg als je terugkomt. En niet een beetje!
Beter voorkomen dan genezen dus.
Net zo belangrijk als CO2 zijn de andere voedingsstoffen zoals nitraat, fosfaat, ijzer, … Zelf volg ik de Estimative Index. Als ik dan voor een lange tijd afwezig ben, dan voeg ik gewoon meer toe. Stel ik vertrek voor 2 weken, dan voeg ik dubbel zoveel toe als bij de normale Estimative Index.
Kan het kwaad voor de vissen of garnalen? Nee.
Veroorzaakt het algen? Nee, helemaal niet, ik heb er zelfs een heel artikel over geweid.
Waarom zou je dus het risico willen lopen om daar een voedingstekort te creëren? Voeg dus gewoon meer meststoffen toe zodat je zeker bent dat je planten een extra reserve hebben.
Als je langer dan twee weken weg bent, kun je eventueel vragen aan iemand om tussendoor de meststoffen toe te voegen.
Als je iemand “inhuurt” om je aquarium tijdens je vakantie te onderhouden, breng dan die persoon voldoende op de hoogte. Zeg dus niet “een beetje vissenvoer”, of “een beetje de CO2 verhogen” want dan is de kans groot dat je terugkomt op een slagveld.
Kies dus voor iemand met redelijk wat ervaring in aquaria of leg alles haarfijn uit in de praktijk en op papier. Want wat voor jou een beetje vissenvoer is, betekent vaak niet hetzelfde voor die andere persoon.
Ik kan er helaas over meespreken … :-)
De laatste en leukste tip: geniet gewoon van je vakantie ;-)
Je aquarium is een hobby en mag je vakantie niet verpesten. Maak gewoon je voorbereidingen & relax!
Even een kort overzicht om je aquarium gezond te houden tijdens je aquarium:
Weet jij nog enkele tips? Laat het mij weten in de commentaren hieronder. Of word lid van onze Facebook-groep voor meer leuke scapes & tips!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Beste Gilles,
Ik ben bezig met de EI methode en heb daar wel een vraag over.
Je hoort altijd dat je niet én een waterwissel én veel moet verversen. Hoe doe je dit dan met de EI methode?
Groeten,
Bart
Hey Bart
Late reactie, waarvoor mijn excuses! Ik doe het wel, op voorwaarde dat de waterwaardes zoveel mogelijk hetzelfde zijn als het water dat al in de bak zit. Heb er eerlijk gezegd nooit problemen van ondervonden ...
Groetjes
Gilles
Ik zet altijd een grote broodtrommel klaar met daarin kleine bakjes met elk een portie voer. Daarvan laat ik de oppas dan elke 2 of 3 dagen eentje geven. Kan niet verkeerd gaan. Daarnaast sturen ze een foto als ze iets opvalt.
Hey Anne
Goed idee, dan is er geen verwarring mogelijk ivm de hoeveelheid voedsel dat moet toegevoegd worden! :)
Groetjes
Gilles
Hallo,
Heb een grote zoetwater aquarium van ongeveer 300 liter water. Maar mijn waterplanten nu die begin slechter geworden, gat op de blaadjes en verkleuren. Wat moet ik doen? Welk merk poduct moet ik kopen aub
Bedankt
Hey Noni
Het merk maakt weinig uit. Wat je planten belangrijk vinden is dat ze voldoende meststoffen hebben, niet uit welk flesje het komt ;-)
Gaatjes & verkleuringen wijzen vaak op een CO2-tekort, vaak in combinatie met een tekort aan andere voedingsstoffen. Je kunt eens kijken naar mijn artikel over de Estimative Index voor gezonde planten: https://www.aquascaping-blog.com/194/estimative-index
Groeten
Gilles
Hallo,
Ik maak zakjes klaar voor elke dag van de vakantie.
Daarnaast een korte checklist met temperatuur kleur water ( Met foto erbij van topsituatie ). En als als het lukt een telling. Verder bodem en planten controleren op eventueel dode vis. Op deze manier kan zelfs iedereen je aquarium in orde houden en bij problemen even bellen. Wel belangrijk dat de gene die voor je oppast niet denkt dat het een sloot is.
En wat met de vissen en andere inwoners? Moet je een automatische voedingsdispenser installeren?
Bedankt voor dit artikel, ik volg de ei methode en ga nog op vakantie, ( met in me achterhoofd hoe ik dit dus het beste aanpak.) met deze tip gaat het lukken denk ik.
Zal ik dan ipv dagelijkse plantenvoeding dezelfde ei methode maar dan voor 1x voor een hele week rondvoegen? Ik begrijp uit je artikel dat dit geen ander invloed zal hebben.
Bedankt,
Gr. Thijs
Hey Thijs
Ja, je kunt alles in 1x doseren bij de Estimative Index, dan heb je normaal nog voldoende op het einde van de week. Enkel het ijzer kan aan de lage kant zijn als die een zwakke chelator heeft (bv gluconaat), maar dat is geen ramp. Desnoods vraag je hulp in van iemand om tussendoor te doseren (maar hou dan rekening met tip 4 ;-))
Groeten
Gilles