
OK, sommigen onder jullie zullen ondertussen al terug zijn van vakantie of nog in zonnigere oorden zijn, maar voor anderen kan dit artikel zeker nog van pas komen. Want stel: je vertrekt twee weken tot een maand op vakantie, wat doe je dan met je aquarium?
Hieronder een 5 tips om terug te komen & niet voor een verrassing te staan!
Tip 1: verlaag de verlichting tijdens je vakantie!
Dit is eigenlijk de beste – en gemakkelijkste – tip die ik je kan geven: verlaag die verlichting, zowel in sterkte als in lichtduur! Voor de lichtduur raad ik aan om niet langer dan 7u te belichten tijdens de vakantie. Wat betreft de lichtsterkte: als je met veel licht zit (bijv 2x T5 of sterke LEDs) dan zou je 1 lamp kunnen verwijderen of de reflectors eraf halen.
De meeste onder jullie hebben namelijk een bak met behoorlijk sterke aquariumverlichting. Met zo’n licht is het belangrijk dat je alles “up and running” houdt: CO2, meststoffen, watercirculatie, waterverversingen, … Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend, zeker als je gedurende meerdere weken afwezig bent.
Daarom raad ik je aan om de lichtsterkte van je aquariumlampen te verlagen. Op die manier gaan de planten trager groeien en hebben ze minder vraag naar voedingsstoffen & CO2. Als er dan toch iets misloopt, bijvoorbeeld je CO2-fles loopt leeg, dan zit je nog behoorlijk veilig omdat je door het lage licht een “veiligheidsmarge” hebt ingebouwd.
“Kan dat geen kwaad voor de planten?”, vraag je je af? Nee, helemaal niet. Ze zullen niet verslijmen ofzo, enkel trager groeien!
Tip 2: controleer je CO2 minstens een week voor je op vakantie vertrekt
Als je gebruik maakt van een CO2-systeem, controleer dan zeker minstens 1 (liefst 2) week op voorhand of je CO2-fles nog voldoende vol is, dat er geen lek is en dat alles naar behoren functioneert. Maak ook even die diffuser proper zodat je een optimale bellenproductie hebt.
Want geloof me: als tijdens je vakantie je aquarium dezelfde verlichting gebruikt (wat ik afraad, zie hierboven) en je CO2-fles loopt plots leeg dan zit je gegarandeerd met draadalg of baardalg als je terugkomt. En niet een beetje!
Beter voorkomen dan genezen dus.
Tip 3: voeg extra meststoffen toe!
Net zo belangrijk als CO2 zijn de andere voedingsstoffen zoals nitraat, fosfaat, ijzer, … Zelf volg ik de Estimative Index. Als ik dan voor een lange tijd afwezig ben, dan voeg ik gewoon meer toe. Stel ik vertrek voor 2 weken, dan voeg ik dubbel zoveel toe als bij de normale Estimative Index.
Kan het kwaad voor de vissen of garnalen? Nee.
Veroorzaakt het algen? Nee, helemaal niet, ik heb er zelfs een heel artikel over geweid.
Waarom zou je dus het risico willen lopen om daar een voedingstekort te creëren? Voeg dus gewoon meer meststoffen toe zodat je zeker bent dat je planten een extra reserve hebben.
Als je langer dan twee weken weg bent, kun je eventueel vragen aan iemand om tussendoor de meststoffen toe te voegen.
Tip 4: wat je zelf doet, doe je meestal beter …
Als je iemand “inhuurt” om je aquarium tijdens je vakantie te onderhouden, breng dan die persoon voldoende op de hoogte. Zeg dus niet “een beetje vissenvoer”, of “een beetje de CO2 verhogen” want dan is de kans groot dat je terugkomt op een slagveld.
Kies dus voor iemand met redelijk wat ervaring in aquaria of leg alles haarfijn uit in de praktijk en op papier. Want wat voor jou een beetje vissenvoer is, betekent vaak niet hetzelfde voor die andere persoon.
Ik kan er helaas over meespreken … :-)
Tip 5: relax!
De laatste en leukste tip: geniet gewoon van je vakantie ;-)
Je aquarium is een hobby en mag je vakantie niet verpesten. Maak gewoon je voorbereidingen & relax!
Conclusie: hoe je aquarium tijdens je vakantie in topvorm houden:
Even een kort overzicht om je aquarium gezond te houden tijdens je aquarium:
- Verminder de lichtintensiteit boven je aquarium;
- Controleer ruim op tijd de CO2 en vervang desnoods bij twijfel je CO2-fles;
- Voeg extra plantenvoeding toe aan je aquarium of huur iemand in om het te doen;
- Leg alles haarfijn uit. Zeg bijvoorbeeld niet “een beetje visvoer”, maar eerder “een theelepel van dit …”
- Relax! Het is je vakantie en je aquarium is ook maar een hobby :-)
Weet jij nog enkele tips? Laat het mij weten in de commentaren hieronder. Of word lid van onze Facebook-groep voor meer leuke scapes & tips!
[ninja-inline id=2172]
Beste Gilles,
Ik ben bezig met de EI methode en heb daar wel een vraag over.
Je hoort altijd dat je niet én een waterwissel én veel moet verversen. Hoe doe je dit dan met de EI methode?
Groeten,
Bart
Hey Bart
Late reactie, waarvoor mijn excuses! Ik doe het wel, op voorwaarde dat de waterwaardes zoveel mogelijk hetzelfde zijn als het water dat al in de bak zit. Heb er eerlijk gezegd nooit problemen van ondervonden …
Groetjes
Gilles