Categorie: Beginners

Een aquarium opstarten: 5 tips voor een probleemloze start

Ik herinner me mijn eerste plantenbak nog. Een regelrechte ramp.

Nochtans was ik vol goede moed begonnen. Plantjes: Check. Verlichting: Check. Filter: Check. Maar na een maand bleef er niets meer over van mijn planten, buiten een zielig hoopje kale stengels bedolven onder algen.

Hoe dat kwam? Ik vergat dat mijn aquarium een bak vol planten was. En planten zijn levende organismen, geen machines met een aan/uit-knop. Gelukkig heb ik door de jaren heen enkele trucjes geleerd waarmee je een bak kan opstarten met een beperkt risico op  algen & slechte plantengroei. Trucjes die eigenlijk bijzonder eenvoudig zijn …

Tip 1: beperk je aquariumverlichting tijdens de start van je aquarium!

Mijn eerste bak had belachelijk veel verlichting want dan zouden “mijn plantjes beter groeien”. Dacht ik …

Eigenlijk bepaalt de aquariumverlichting niet de kwaliteit van de plantengroei, maar eerder de snelheid ervan. Gebruik je extra veel licht, dan zullen je planten een pak sneller groeien en hebben ze bijgevolg ook meer voeding (aquariumbemesting) nodig.

Maar de planten in je pas opgestarte bak hebben zich nog niet goed ontwikkeld, de bacteriën in de filter moeten zich nog nestelen, … Je aquarium is dus op dat moment heel gevoelig voor algen. Het laatste wat je dan wil is een algenexplosie veroorzaken!

Beperk de aquariumverlichting!

Door de aquariumverlichting beperkt te houden, verklein je het risico op algen. Door hun primitieve vorm zijn algen namelijk heel gevoelig voor licht, of je het nu verhoogt of verlaagt. Doe maar de test: verhoog plots sterk je verlichting en je ziet na een paar dagen de eerste algen al. Andersom geldt ook: verlaag plots sterk de verlichting en de kans is groot dat je de algen een halt toeroept!

Conclusie: beperk je licht tijdens de opstart van je aquarium. Ik begin bijvoorbeeld met 6u licht en verhoog wekelijks of tweewekelijks het licht met een half uurtje tot ik de 8 uur bereik. Hoger ga ik niet.

Tip 2: voeg direct meststoffen & CO2 toe

Wanneer je je bak pas beplant hebt, moeten de plantjes zich een tijdje aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Ze zijn namelijk emers (= buiten water) gekweekt in een knusse plantage en plots staan ze met hun “voetjes” in koud water.

Je kunt dus begrijpen dat dat even wennen is en dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Doseer dus vanaf dag 1 voldoende meststoffen & CO2, bijvoorbeeld volgens de Estimative Index! Op die manier groeien ze beter en zullen ze zich sneller aanpassen.

Deze bak gebruikt de Estimative Index

Maak je trouwens geen zorgen om algen. De meststoffen die je toevoegt veroorzaken geen algen en bovendien beperk al je de algengroei door het licht laag te houden (zie de tip hierboven).

Conclusie: vanaf dag 1 volop doseren dus ;-) Minder doseren kan problemen veroorzaken met de plantengroei en bijgevolg algen veroorzaken.

Tip 3: waterverversingen horen ook bij de opstart van je aquarium!

Een aquarium die pas opgestart is, gaat afvalstoffen produceren. En algen smullen van die afvalstoffen!

Door tijdens de opstart regelmatig te verversen, voer je heel wat afvalstoffen af en voeg je weer een hoop mineralen toe. De algen krijgen dus weer minder kans, de planten vinden het leuk want ze krijgen extra “vitamientjes”.

Aquascaper George Farmer ververst het water van zijn topbak!

Zeker als je een aquasoil of een akadama-bodem gebruikt, zijn regelmatige waterverversingen een must. Die bodems produceren in het begin heel veel ammonium, een stof die heel gemakkelijk algen kan veroorzaken.

Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.

Tip 4: bespaar niet op je aquariumplanten tijdens de start

Deze tip is vrij duidelijk: plant bij de opstart van je aquarium zoveel mogelijk planten. Waarom? De planten versnellen het rijpingsproces van de bak en zorgen voor een “stabieler” aquarium.

Bovendien helpen ze bij het filteren. Uit de tip hierboven heb je geleerd dat ammonium (en andere afvalstoffen) algen kunnen veroorzaken. Wel, niet alleen algen lusten die afvalstoffen, maar ook de planten! Ze nemen de afvalstoffen op als voeding en daardoor filteren ze dus ook de bak.

Conclusie: voeg zoveel mogelijk planten toe om het rijpingsproces te versnellen & afvalstoffen uit het water te filteren.

Tip 5: gebruik de Dry Start Methode

Heel veel aquaristen dromen van een bak met een mooi, groen matje. Helaas zijn de meeste voorgrondplantjes zoals Hemianthus callitrichoides & Glossostigma heel gevoelig voor CO2-tekorten & herplantingen. De kans is dus groot dat ze tijdens de opstart volledig wegkwijnen.

In zo’n geval raad ik aan om de Dry Start Methode te gebruiken. Het is eigenlijk behoorlijk eenvoudig: je plant de voorgrondplantjes (en andere planten die emers kunnen overleven), je voegt water toe aan de bodem zodat die goed vochtig is en je sluit de bak af zodat het geheel een beetje vochtig blijft.

De Dry Start Methode voor een zorgeloze opstart

Het voordeel van deze methode? Je hebt niet meer (of toch véél minder) het probleem van algen of de stressreactie wanneer de planten plots onder water komen te staan. Je plantjes kunnen dus lekker groeien zonder risico. Pas wanneer je tevreden bent met het matje, voeg je water toe.

Je zult zien dat alles veel vlotter zal gaan. De voorgrondplantjes hebben zich namelijk al goed gevestigd en hebben stevige worteltjes waardoor ze sterker staan, letterlijk en figuurlijk. En na het vullen? Doseer volgens de Estimative Index en hou de CO2 goed hoog. Daarna verlaag je wekelijks een beetje de CO2. Heb je plots algen? Dan weet je dat je te laag zit met de CO2 en ga je terug naar de situatie van twee weken geleden, toen er wel nog voldoende CO2 in het water zat.

En natuurlijk gelden de andere tips ook bij het opvullen van je bak na de Dry Start ;-)

Conclusie: eerst emers een matje vormen, dan pas submers werken. Trouwens, sommige plantjes groeien emers sneller dan submers.

En jij? Heb jij nog extra tips die helpen met de opstart van je aquarium? Laat ze zeker horen in de commentaren hieronder. Je kunt ook fan worden van onze Facebook-pagina!

[ninja-inline id=2164]

4.7/5 - (15 votes)

Bekijk de reacties

  • Goedenmiddag,

    Ik heb vandaag een aquarium opgestart en zoals gebruikelijk eerst het nieuwe grind gespoeld. Nu is toch nog het water heel erg wit. Is dit normaal? En hoelang moet ik het laten draaien voordat ik er plantjes en vissen in kan doen?

    Groetjes Bianca

    • Hey Bianca

      Ja hoor, komt wel vaker voor. Het trekt wel weg na een paar uur.
      Planten kun je er direct in doen, vissen en garnalen pas nadat de nitrietpiek voorbij is. Meestal is dat pas na 3 - 4 weken.

      Groetjes
      Gilles

  • Goededag,

    Ik heb een vraagje.

    Ik heb een co2 fles met drukregelaar evolution quantum van dennerle.
    Nu heb ik een difussor (een glaasje met bruissteen) er op aangesloten maar er komen geen belletjes.

    Heb ik de verkeerde difussor of is de druk niet goed instelbaar? of is het gewoon pech dat het steentje niet goed is?

    Groet Ronald Vink

    • Hey Ronald

      Diffusers hebben een bepaalde werkdruk nodig, meestal vanaf 1,5 bar. Ik zou dus eerst proberen die te verhogen.

      Groetjes
      Gilles

      • Hoi Gilles,

        Bedankt voor je reactie.
        Hoe kan ik dat het beste doen?
        Ik heb gelezen met een luchtpompje maar doe ik dan niet het een met het ander teniet? Wat is een goede manier om de druk te verhogen?

        Groetjes Ronald

        • Hey Ronald

          Normaal heb je op je drukregelaar toch een draaiknop waarmee je de werkdruk instelt? Ik snap de link niet met de luchtpomp

          Groetjes
          Gilles

  • Wanner kun je het beste de CO2 gaan toevoegen bij de start van een nieuwe bak? Is dit meteen na het plaatsen van de eerste plantjes of is het verstandiger enkele weken te wachten?

    • Hoi Ton

      Kan gewoon van dag 1 hoor, ik zou niet wachten want dan verhoog je enkel maar het risico op algen. Bovendien kun je die eerste weken de CO2 dan fijnstellen.

      Groetjes
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Ben nu 2 weken verder en heb nog een vraag

    Me planten groeien nu goed ze maken veel bladeren aan, ik voeg CO2 vloeibaar toe(de hoeveelheid die ik toe moet voegen doe ik aan de hand wat er op de verpakking staat), mijn vraag is moet ik nog zuurstof toevoegen of hoeft dit niet, alle water waardes zijn normaal en heb helder water.

    Want wil einde van de week de eerste paar vissen uit gaan zetten.

    Groet Deniz Ates

  • Hoi gilles,

    Heb nog 1 vraag me dochter heeft 2 schelpen gevonden op het strand en deze wilt ze graag in aquarium hebben, wat raad jij aan?
    Groet

    Deniz Ates

    • Hoi Deniz

      Zou ik eerlijk gezegd niet doen, in verband met vervuiling ... :-)

      Groetjes
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Heb een vraag over de bactieren tijdens opstarten moet je deze nog toevoegen of komen deze zelf opgang?

    Verder heb ik heel veel aan je tips voor opstarten en ben nu aan dag 2 bezig :)

    • Hoi Deniz

      Ze zullen vanzelf komen, maar je kunt het proces versnellen door bacteriecultuur toe te voegen.
      Leuk om te horen dat ik je heb kunnen helpen!

      Groetjes
      Gilles

  • Bedankt voor alle tips ik ga ook zeker jouw plantenvoeding bestellen.. maar heb je ook tips voor opstart bacteriën voor een nano aquarium vind absurd veel producten op internet en weet niet welke ik moet gebruiken.

    Groeten Ralph

    • Hoi Ralph

      Denk niet dat er zoveel verschil is in al die bacterieproducten. Kies gewoon hetgeen dat voor jou het voordeligst uitkomt.

      Groetjes
      Gilles

  • Beste Gilles,

    ik wil weer eens een bakje beginnen en wil ditmaal de lichthoeveelheid goed regelen (beperken dus).
    Nu wil ik het aquarium graag op een bepaalde plaats in mijn woonkamer hebben en daar is vooral 's zomers wel zonlicht door een dakraam. Op de meeste plaatsen komt veel daglicht in mijn woonkamer.
    Hoe gaan jullie daarmee om?

    • Hey Onno

      Is er geen mogelijheid om een gordijn te hangen? Of eventueel de aquariumramen aan de zijkanten afschermen?

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo, ik heb een dringende vraag!
    Ik heb sinds kort een nieuwe aquarium opgestart met ( heel stom ) de vissen al in de nieuwe aquarium gedaan. Hij is niet 2 dagen aan het indraaien maar ik heb zo'n erge witte waas dat ik niet weet hoe ik dit kan oplossen. Ik heb een pompje met een verlenging stuk die water spuwt ( waardoor belletjes ontstaan ), een verwarming en een grote goeie lamp.
    Wat kan ik an de witte waas doen en voor hoe lang blijft dit. Alles zit onder in me aquarium! Op de planten, grond, pompje, verwarming. Noem maar op! Help

    • Hey Melanie

      Sorry voor de late reactie!
      De witte waas komt doordat je veel te vroeg je vissen hebt toegevoegd en de bacteriecultuur nog niet voldoende gerijpt was om dat aan te kunnen. Als het kan zou ik tijdelijk de vissen terug zetten (kwestie van geen risico te lopen) oftewel bacteriemiddelen toevoegen, de waardes in het oog houden en hopen dat de nitrietpiek niet te hevig wordt.

      Groetjes
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Ik heb nu precies een week een aquarium!
    Nu heb ik op een plantje wat draai alg en heb ik weg gehaald. Verser beginnen sommige plantjes wat bruinig te worden.
    Het is een 80liter bak. Ik heb hem extra een week laten staan om te kijken wat die doet. Er zitten nog geen vissen in want zoals je weet kan je hier het beste nog een lange tijd mee wachten tot dat je aquarium constant is. Wat raad jij me aan?

    Groet Bas

    • Hey Bas

      Draadalg is een typisch CO2-probleem. De bruine alg is normaal tijdens de opstart.
      Voeg je CO2 toe? Indien niet, dan zou ik de lichtsterkte minderen door bv drijfplantjes toe te voegen of het licht te dimmen. Indien wel, dan raad ik alsnog de lichtsterkte te minderen + meer CO2 toe te voegen.

      Groetjes
      Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018