George Farmer ververst het water van zijn topbak!
Ik herinner me mijn eerste plantenbak nog. Een regelrechte ramp.
Nochtans was ik vol goede moed begonnen. Plantjes: Check. Verlichting: Check. Filter: Check. Maar na een maand bleef er niets meer over van mijn planten, buiten een zielig hoopje kale stengels bedolven onder algen.
Hoe dat kwam? Ik vergat dat mijn aquarium een bak vol planten was. En planten zijn levende organismen, geen machines met een aan/uit-knop. Gelukkig heb ik door de jaren heen enkele trucjes geleerd waarmee je een bak kan opstarten met een beperkt risico op algen & slechte plantengroei. Trucjes die eigenlijk bijzonder eenvoudig zijn …
Mijn eerste bak had belachelijk veel verlichting want dan zouden “mijn plantjes beter groeien”. Dacht ik …
Eigenlijk bepaalt de aquariumverlichting niet de kwaliteit van de plantengroei, maar eerder de snelheid ervan. Gebruik je extra veel licht, dan zullen je planten een pak sneller groeien en hebben ze bijgevolg ook meer voeding (aquariumbemesting) nodig.
Maar de planten in je pas opgestarte bak hebben zich nog niet goed ontwikkeld, de bacteriën in de filter moeten zich nog nestelen, … Je aquarium is dus op dat moment heel gevoelig voor algen. Het laatste wat je dan wil is een algenexplosie veroorzaken!
Door de aquariumverlichting beperkt te houden, verklein je het risico op algen. Door hun primitieve vorm zijn algen namelijk heel gevoelig voor licht, of je het nu verhoogt of verlaagt. Doe maar de test: verhoog plots sterk je verlichting en je ziet na een paar dagen de eerste algen al. Andersom geldt ook: verlaag plots sterk de verlichting en de kans is groot dat je de algen een halt toeroept!
Conclusie: beperk je licht tijdens de opstart van je aquarium. Ik begin bijvoorbeeld met 6u licht en verhoog wekelijks of tweewekelijks het licht met een half uurtje tot ik de 8 uur bereik. Hoger ga ik niet.
Wanneer je je bak pas beplant hebt, moeten de plantjes zich een tijdje aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Ze zijn namelijk emers (= buiten water) gekweekt in een knusse plantage en plots staan ze met hun “voetjes” in koud water.
Je kunt dus begrijpen dat dat even wennen is en dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Doseer dus vanaf dag 1 voldoende meststoffen & CO2, bijvoorbeeld volgens de Estimative Index! Op die manier groeien ze beter en zullen ze zich sneller aanpassen.
Maak je trouwens geen zorgen om algen. De meststoffen die je toevoegt veroorzaken geen algen en bovendien beperk al je de algengroei door het licht laag te houden (zie de tip hierboven).
Conclusie: vanaf dag 1 volop doseren dus ;-) Minder doseren kan problemen veroorzaken met de plantengroei en bijgevolg algen veroorzaken.
Een aquarium die pas opgestart is, gaat afvalstoffen produceren. En algen smullen van die afvalstoffen!
Door tijdens de opstart regelmatig te verversen, voer je heel wat afvalstoffen af en voeg je weer een hoop mineralen toe. De algen krijgen dus weer minder kans, de planten vinden het leuk want ze krijgen extra “vitamientjes”.
Zeker als je een aquasoil of een akadama-bodem gebruikt, zijn regelmatige waterverversingen een must. Die bodems produceren in het begin heel veel ammonium, een stof die heel gemakkelijk algen kan veroorzaken.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Deze tip is vrij duidelijk: plant bij de opstart van je aquarium zoveel mogelijk planten. Waarom? De planten versnellen het rijpingsproces van de bak en zorgen voor een “stabieler” aquarium.
Bovendien helpen ze bij het filteren. Uit de tip hierboven heb je geleerd dat ammonium (en andere afvalstoffen) algen kunnen veroorzaken. Wel, niet alleen algen lusten die afvalstoffen, maar ook de planten! Ze nemen de afvalstoffen op als voeding en daardoor filteren ze dus ook de bak.
Conclusie: voeg zoveel mogelijk planten toe om het rijpingsproces te versnellen & afvalstoffen uit het water te filteren.
Heel veel aquaristen dromen van een bak met een mooi, groen matje. Helaas zijn de meeste voorgrondplantjes zoals Hemianthus callitrichoides & Glossostigma heel gevoelig voor CO2-tekorten & herplantingen. De kans is dus groot dat ze tijdens de opstart volledig wegkwijnen.
In zo’n geval raad ik aan om de Dry Start Methode te gebruiken. Het is eigenlijk behoorlijk eenvoudig: je plant de voorgrondplantjes (en andere planten die emers kunnen overleven), je voegt water toe aan de bodem zodat die goed vochtig is en je sluit de bak af zodat het geheel een beetje vochtig blijft.
Het voordeel van deze methode? Je hebt niet meer (of toch véél minder) het probleem van algen of de stressreactie wanneer de planten plots onder water komen te staan. Je plantjes kunnen dus lekker groeien zonder risico. Pas wanneer je tevreden bent met het matje, voeg je water toe.
Je zult zien dat alles veel vlotter zal gaan. De voorgrondplantjes hebben zich namelijk al goed gevestigd en hebben stevige worteltjes waardoor ze sterker staan, letterlijk en figuurlijk. En na het vullen? Doseer volgens de Estimative Index en hou de CO2 goed hoog. Daarna verlaag je wekelijks een beetje de CO2. Heb je plots algen? Dan weet je dat je te laag zit met de CO2 en ga je terug naar de situatie van twee weken geleden, toen er wel nog voldoende CO2 in het water zat.
En natuurlijk gelden de andere tips ook bij het opvullen van je bak na de Dry Start ;-)
Conclusie: eerst emers een matje vormen, dan pas submers werken. Trouwens, sommige plantjes groeien emers sneller dan submers.
En jij? Heb jij nog extra tips die helpen met de opstart van je aquarium? Laat ze zeker horen in de commentaren hieronder. Je kunt ook fan worden van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hoi, Begin net in de aquascaping en lees nergens iets over het moment van vissen toevoegen. Ik heb ergens gelezen dat er een Nitriet piek zal zijn op week 3. Maar in de winkel zeiden ze na 2 weken kunnen de vissen erin. Verwarrend dus. Kan je me hier iets over vertellen?
Thanks! (Top site btw)
Hey Sander
Dat hangt van bak tot bak af, de ene rijpt al wat sneller dan de andere. Ik zou zeggen: koop een nitriettester en voeg de vissen toe pas als je nitriet OK is. Dat zal inderdaad vanaf 2 à 3 weken zijn.
Groeten
Gilles
Beste meneer, ik ben since kleine week een aqaruim gestart van 60 liter,Nu kwam me tot een verbazing dat er een soort witte waas over 1 plant heen zit wat is dat? Gr gerco
Hey Gerco
Zeg maar Gilles hoor ;-)
Kun je me een foto sturen via het contactformulier aub? Gewoon op "Contacteer mij" hierboven klikken, even een mail sturen en daarna kun je op mijn reactie een foto terug sturen.
Als ik het zo lees is het gewoon een tijdelijke schimmel over de plant, komt wel vaker voor in het begin maar dan vooral op hout en andere decoratie. Kan op zich geen kwaad, de vissen en garnalen snoepen hiervan :-)
Groeten
Gilles
Hallo,Gilles
Ik zou willen overstappen op ada aqua soil nu lees ik dat bij een groot aquarium er nog al veel stof van afkomt mijn aquarium is 200x60 heb jij der ervaring mee
MVG
Alain
Hey Alain
Ja, die bodem moet je best even spoelen + de eerste week heel regelmatig water verversen :-)
*FOUTJE* ADA Aquasoil niet uitspoelen. Wel bijvoorbeeld een Akadama bodem, maar niet bij de aquasoil van ADA.
Groeten
Gilles
ADA Aqua Soil NOOIT uitspoelen!
Er komt normaal gezien geen stof vrij. Richt het aquarium altijd "droog" in. En mocht er bij het vullen wat troebeling ontstaan, dan kan dat geenszins kwaad. Gaat met het vele water verversen vanzelf weg.
Hey Wilco
Oeps, bedankt voor de correctie. Ik zal mijn comment aanpassen, weer iets bijgeleerd!
Groeten
Gilles
Goeie tips, die ga ik zeker toepassen voor mijn nieuwe bak!
Ik ga over een paar week beginnen!
Beste,
Wij hebben zondag onze zoet water aquarium opgestart. Deze aquarium is L 90, B 60, H 60 I, dus om en bij de 320 liter water. Ik heb op voorhand de grind goed gespoeld tot ik helder water had en die dan in de aquarium geplaatst. Daarna hebben we in de aquarium wat water gedaan om de plantjes te zetten en hebben al ornamenten, de thermostaat, de filter en de pomp op hun plaats gezet en het aquarium volledig gevuld en de nodige producten om te starten. Ik ga er wel bij vermelden dat we werken met een binnenfilter, we hebben achterin de aquaria een compartiment dat drie delen bevat voor de thermostaat, filter materiaal en pomp.
Nu zit ik met het volgende probleem, ik zit met een witte waas, mist, in mijn aquarium. We hebben al een zwaarder pomp erin gezet die 900l pomp per uur ipv 600l per uur, maar ik krijg het niet weg en mijn waardes van het water zijn goed.
Hoe krijg ik deze mist uit mijn aquarium?
Mvg Vicky
Hoi Vicky
Mijn excuses voor de late reactie!
Heb je nog last van de witte waas? Ik vermoed dat dit normaal is, waarschijnlijk lekt er een product wat stoffen in het water (bv grind) wat de waas geeft. Of de bacterieën zijn nog niet sterk genoeg. Gewoon wat geduld hebben :-)
Groeten
Gilles
Beste Gillis
Onlangs na 30 jaren maar weer eens een oude hobby opgenomen daar ik er nu de tijd voor heb.
Op advies van de heren verkopers (echte verkopers dus)want ze smeren je van alles aan begonnen met een nieuwe bak 1.00mtr x 0,50 x 0,50mtr eerst een voedings bodem er in en een schone deklaag er over heen van grind 2 - 3 mm.
4 stuks T8 buizen er boven want die had ik toch echt nodig?JA ja wel goed licht maar alles komt onder de kalk aanslag door de warmte ontwikkeling al zet je de deksel op een kier.
Biologisch meerkamer filter met keramische filter pijpjes en in de eerste kamer filtermatten met daar op filterwatten om het ergste vuil in eerste instantie af te vangen.
Lekker vol geplant en ja het ging allemaal goed groeien voor 2 a 3 maanden en toen begonnen de problemen,durf het haast niet te vertellen maar alg alg alg en de een na de andere plant kapot ze rotte gewoon weg.
Dus 2 weken hele bak leeg gehaald en opnieuw ingericht licht gewassen bodem en daar een goed uitgespoelde deklaag overheen.
De T8 lampen er uit en 3 stuks LED verlichting (strips) waarvan 2 helder wit en een RGB meer kleuren er brand nu een strip daglicht voor 7 uur/per dag de rest nog niet en alles gaat naar wens daar sommige planten al lekker beginnen te groeien.Ik heb er een CO2 Indicator van Flora-Grow in zitten maar het CO2 is nog te laag.pH 7.2 GH 8 KH 15 No2 1-5 No3 0-10 mg/l
Ik heb wel een CO2 installatie van HS maar die kan ik niet gebruiken want ik kan nergens deze laten bijvullen ook niet bij die verkoper de sukkel.daar ik toch wel opzie om een nieuwe CO2 aan te schaffen wilde ik eens EasyLife Carbo vloeibaar gaan proberen om te zien of ik de CO2 goed krijg.
Tevens wil ik plaatselijk wat mest stoffen toe gaan dienen tw laterit kugeln van Amtra?
Verneem gaarne van je.
met vriendelijke groet Andries
Dag Andries
Dus je hebt op dit moment geen CO2-systeem (aangezien de jouwe niet werkt)? Heb je de mogelijkheid om die LEDs te dimmen? Indien ja: dan zou ik al zeker de lichtintensiteit wat dimmen nu dat je geen CO2 toevoegt, reden zie hier: https://www.aquascaping-blog.com/169/aquarium-zonder-co2
Verder zo snel mogelijk die CO2 in orde brengen, je planten hebben het echt nodig. Qua meststoffen moet je toevoegen: nitraat, fosfaat, sporenelementen. Kalium etc moet je niet extra doseren, zit al bij je nitraat & fosfaat. Meer info hierover hier: https://www.aquascaping-blog.com/194/estimative-index Dat is een heel goede bemestingsmethode voor je planten, de hoeveelheden die je moet toevoegen staan erin vermeld.
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Ik ben nieuw met het houden van een aquarium, dit wordt m'n eerste keer. Ik heb me al heel wat ingelezen wat te doen om een aquarium goed te starten. Ik ben van plan om het in een Amano/Japanse stijl in te richten (lage, dichte begroeiing en stenen/hout). Is dit te doen zonder het gebruik van CO2? Zo'n installatie is namelijk best wel prijzig. Zo ja, welke planten zouden kunnen groeien zonder het extra toevoegen van CO2? Andere tips zijn altijd welkom!
Dag Tom
Is zeker te doen hoor, je kunt dan werken met veel mossen, javavarens, vallisneria, ... zo zijn er tal van "Amano" scapes. Hou gewoon de sterkte van de verlichting beperkt (zie mijn artikel over non CO2 aquaria).
Groeten
Gilles
Bedankt voor je reactie, Gilles!
Fijn om te horen, dat het ook kan zonder CO2-installatie. Ik heb nu een boek over het houden van een tropisch aquarium gehuurd. Hier staat in dat het ook mogelijk is om CO2 toe te voegen door een oplossing van suiker in water en daar wat gist aan toe te voegen. Is dit aan te raden of kost het heel erg veel moeite? Verder nog een paar vragen:
-Ik zit aan een aquarium van 60 liter te denken, lukt het om daarin te 'aquascapen'? En is het een beetje beginnersvriendelijk?
- Ik had ook je artikel over aquasoil gelezen, ik ben van plan om de Colombo Flora Base te gebruiken. Is dit goed als enige ondergrond? Of moet er nog grind op of onder? Of moet er nog een voedingslaag onder?
-Is het mogelijk om dwerg haargras/Dwarf Hairgrass te planten in een tank zonder CO2?
Alvast bedankt!
Mvg, Tom
Dag Tom
Bio-CO2 kun je gebruiken en gaat gemakkelijk. Ik ben er wel niet zo'n voorstander van omdat het op termijn toch wel wat werk is + het is niet echt stabiel & moeilijk te regelen. Meer info vind je hier: https://www.aquascaping-blog.com/562/bio-co2-aquarium
Wat betreft je vragen:
- Tuurlijk :-)
- Die Florabase kun je als aquasoil gebruiken, je hoeft er niets onder of boven te doen. Akadama is eventueel een goedkopere optie als je een beperkt budget, voor een goede link naar akadama zie: https://www.aquascaping-blog.com/815/voedingsbodem-aquarium
- Die kun je gebruiken, maar er zal weinig beweging in zitten. Waarschijnlijk zal de plant gewoon in zijn originele vorm blijven en niet echt uitbreiden. Ik zou het niet doen, maar eerder kiezen voor een kleine Cryptocoryne-soort.
Groeten
Gilles
Vraagje...heb nu een 2e bak waar ik garnalen (cr's) in wil houden. Deze wil ik doen zonder co2. Wat is dan de juiste manier van de bak opstarten? Ik gebruik een zuurverlagende garnalenbodem.
ps. Hele goeie site! Heb bij mn eerste bak alles van deze site gehaald en deze bak draait onwijs goed!
Hey Roland
Leuk om te horen, bedankt! :-)
Als je een bak zonder CO2 opstart, lees dan dit artikel eens: https://www.aquascaping-blog.com/169/aquarium-zonder-co2
Werkt perfect voor hetgeen jij wil, zolang je het licht zo laag mogelijk houdt. De EI dosering kun je dan delen door 4 of 8, dan heb je ruim voldoende meststoffen en is niet schadelijk voor de garnalen.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
ik zat al aan de Walstad methode te denken maar wist niet of ik deze ook in combinatie met de EI kon doen. Hartelijk dank voor de snelle reactie en advies!
Keep up the good work!
Hey Roland
Je kunt daarvoor de EI gebruiken hoor. Doordat het licht veel lager is bij de Walstad methode (vergelijkbaar met non-CO2 aquaria), is de plantengroei trager en dus ook de vraag naar voeding veel kleiner. Je kunt dan bijv 1/4 of zelfs 1/8 van de normale EI dosering gebruiken. Dan wordt 20ppm nitraat bijvoorbeeld 2,5 tot max 5ppm NO3 per week.
Is het een goed boek? Ik was van plan om hem ook te bestellen :-)
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Ben ook een beginnende aquascaper .
Wat een mooie en overzichtelijke site heb je,
Leer er veel van want tot 2 maanden geleden had ik helemaal niks met aquariums
Maar na het zien van vele filmpjes op youtube ben ik er ook aan begonnen omdat ik dagelijks op internet zat te kijken naar filmpjes en info zat te zoeken op het net.
Ben begonnen 6 weken geleden met een nano bakje om te kijken of ik het leuk blijf vinden na enkele maanden om dan over te stappen naar een grote bak,
Heb wat vraagjes ivm of ik het wel goed doe kwa waardes en bemesting en omdat ik volgens mij draadalg krijg op het hout ...zie me filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=jkpGhEX3hbk
Voordat ik me vraag stel zal ik me waardes enzo eerst neer zetten.
Aquarium nano cube 40 liter.
-Led verlichting 6w.
-Tetra 300 l/h filterpomp.
-Filter MINI BIOBOX® 2 met van boven naar beneden,
-Fijne witte Filterwatten
-Activated Carbon
-aqua klei
-blauwe grove schuim
Dennerle Co2 crystal set .. 20 druppels per minuut.
Dennerle nano deponitmix
Beplanting ( correct me if i am wrong )
-Naaldgras
-ludwigia sp mini red
-Cabomba aquatica
-Lysimachia nummulatia aurea
Water temp 26 gr
Waterwaarden gemeten met JBL easy test 6in 1
-No3>10
-No2>0
-Gh>7
-Kh>7
-Ph>7,2
-Cl> 0
Verlichting staat aan van 10 tot 2 en van half 5 tot half 10
Ik probeer 1 uur voor dat het licht aan gaat me co2 open te zetten.
Ik voeg toe easy-life carbo 0,8 ml per dag
en easy-life profito 2x in de week 2 ml
Me water heb ik ,
week 1 -50% per dag ververst
week 2 en 3 -30%
week 4 -20% om de dag
week 5 en 6 met de vissen erin 1 a 2 x per week 25%
Vis bestand is,
10x rasbora brigittae
5xDwerg corydoras
Heel verhaal ,maar dacht dat is wel de info denk ik dat je wil weten voor dat ik me vragen stel..
-Kwa Water waardes en toevoegingen zit ik goed?
-De alg wat op het hout te zien is in het filmpje is dat draadalg en wat kan ik er aan doen,
Wat ik nu doe is dagelijks alg verwijderen
Die carbo toevoegen
Fijn wit filterschuim dagelijks schoon maken,
25% water verversen.
-Waterflow Meer veranderen?
-Heb nog een nieuw pompje liggen 200L/H en een 400 L/H maar ben bang dat de stroming te sterk word voor de rasborra,s of kunnen die wel wat hebben?
Mvg
Mike
Hey Mike
Bedankt voor de complimenten :-)
Je bent goed bezig! De waterwaardes zien er goed uit, ik zie enkel niet PO4 in de lijst staan, voeg je die toe? Is namelijk een macro-element voor de plantengroei, dus zeker nodig.
Ik vermoed dat je momenteel nog te weinig CO2 toevoegt. Ik zou wekelijks een heel klein beetje (!) extra CO2 toevoegen door het naaldventiel een klein beetje open te draaien, maar een paar mm. Vervolgens de draadalg verwijderen, een weekje wachten, de vissen in het oog houden en zien hoe de planten/algen reageren. Als de draadalg terugkomt, kun je opnieuw een heel klein beetje (!) de CO2 verhogen. EasyCarbo kun je aan de max. hoeveelheid doseren volgens het flesje, dat is dan een tweede bron van koolstof naast de CO2.
Is er een mogelijkheid om het licht wat te dimmen? Indien ja, dan zou ik dat ook proberen door bijv. 25% minder licht te gebruiken. De combinatie meer CO2 + minder licht zal zeker helpen tegen de draadalg omdat je zo het aanbod (wat jij toevoegt) meer in balans brengt met de vraag (minder verlichting = tragere groei = minder voeding nodig).
Je kunt gerust die 400 l/u pomp installeren en zien wat dat geeft. Als het toch teveel is, dan kun je nog altijd het debiet wat minderen, in principe zou de pomp die functie moeten hebben.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles
Sorry beetje laat antwoordt en nog een vraag..over plantenvoeding
Licht ben ik gaan dimmen en co2 staat nu op +- 30 druppels per minuut.
Draadalg verdwijnt langzamerhand.
Je vroeg of ik PO4 had gemeten maar dat is niet mogelijk met die jbl test strips
Nu de vraag over voeding,
Ik denk dat ik wat mis in de voeding want me blader onderaan bij de stengel tot halverwegen de plant bij de Lysimachia nummulatia aurea en de ludwigia sp mini red zitten afgestorven bladeren en bruine bladeren en er zitten gaten in, maar voor de rest doet de rest het goed en groeien ze hard naar de opervlakte.
dus wil zelf droge stoffen kopen en mengen ( ook omdat het veel goedkoper is ) en nouw is me vraag bij aquariumbemesting ( geen reklame :) heb ik dit gevonden en adviseren ze me dit aan.
Wat zeg jij der over..
Recept voor de Makro oplossing:
- Voeg 432ml lauw tot warm (osmose-)water in een container met een minimum inhoud van 500ml.
- Voeg 5,88 gram kaliumnitraat (KNO3) toe
- Voeg 0,48 gram kaliumfosfaat (KH2PO4) toe
- Voeg 2,68 gram kaliumsulfaat (K2SO4) toe
- Voeg 7,96 gram magnesiumsulfaat (MgSO4) toe
Daarna nog 48 ml water toevoegen
Recept voor de Micro oplossing:
- Voeg 432ml lauw tot warm
- Voeg 1 gram sporenelementen (CSM+B)
Daarna nog 48 ml water toevoegen
en dan
Maandag - Voeg 60ml Micro oplossing toe aan je aquarium.
Dinsdag - Voeg 40ml Makro oplossing toe aan je aquarium.
Woensdag - Voeg 60ml Micro oplossing toe aan je aquarium.
Donderdag - Voeg 40ml Makro oplossing toe aan je aquarium.
Vrijdag - Rustdag
Zaterdag - Rustdag
Zondag - Ververs (ongeveer) 50% van je aquariumwater
- Voeg 40ml Makro oplossing toe aan je aquarium.
Op basis van het bovenstaand weekschema voegt u deze hoeveelheden wekelijks toe aan uw aquarium.
Ppm Element Omschrijving
22.50 ppm NO3 Nitraat
2.00 ppm PO4 Fosfaat
22.50 ppm K Kalium
0.40 ppm Fe ijzer
9.55 ppm S Sulfaat
5.00 ppm Mg Magnesium
0.11 ppm Mn Mangaan
0.07 ppm B Borium
0.00 ppm Mo Molybdeen
0.01 ppm Cu Koper
0.02 ppm Zn Zink
1.14 ppm dGH Hardheid
1 ding viel me op bij 1 gram sporenelementen op 480 ml water.. is dat niet een foutje of erg weinig want bij de omschrijving van die 60 gram zak met spoorelementen staat dat je het hele zakje moet oplossen in 480ml water
en met het zelf maken van die mixen is het verstandig om een beter druppel test zoals de JBL Test Combi Set Plus NH te kopen
Mvg
Mike
Hey Mike
Dat schema is gebaseerd op de Estimative Index dus prima voor je planten. Het zal wel je plantenproblemen niet oplossen (wel de plantengroei in het algemeen verbeteren), daarvoor moet je focussen op de CO2. Alles wat je daar vernoemt is namelijk het symptoom van een CO2-tekort, zie: https://www.aquascaping-blog.com/1258/co2-tekort-aquarium
Ze spreken over 1 gram op 480ml, dus ongeveer 10gr op een flesje van 500ml. Op een bak van 100 liter zou je dan ongeveer 30ml moeten doseren, dan kom je uit op 0,40ppm Fe per week.
Ik ben geen voorstander van testers, naar mijn mening weggegooid geld bij de EI. Waarom zou je dat moeten testen als je wéét dat je onbeperkte voedingsstoffen toevoegt? :-)
Groeten
Gilles
Goedemorgen Gilles,
Net 3 dagen aan het indraaien, in verleden gestuurd op RR alleen woonde ik elders met veel lagere nitraatwaarden uit kraan.
Vraagje : als mijn bak over enkele weken zelf nitraat produceert door de stikstofkringloop kom ik dan niet zwaar in de problemen? Of nemen de planten voldoende nitraat op ?
Nitraatreduct nodig ? Of fosfaat toevoegen in stock oplossing ?
Redelijk beplante bak , snelgroeiers, kh 4, ph 6.8 , CO2 ph geregeld.
Ter info : nitraatwaarden kraanwater komen van Oasis (waterbedrijf)
Ben benieuwd naar jouw mening.
Dag Tony
Ik zou die RR gewoon vergeten en doseren volgens de Estimative Index. Dat werkt beter en veel minder werk aan omdat je niet meer moet testen.
Een overschot aan nitraat is geen probleem. Het is de oorsprong van die nitraat die wel voor problemen kan zorgen. Stel dat het nitraat uit het de rotting van afvalstoffen ontstaat, dan kan dit wel leiden tot algen omdat dat rottingsproces ook nog andere stoffen produceert die wél algen kunnen veroorzaken. Stel dat je nitraat hebt uit meststoffen, dan is er geen probleem want dat is een "anorganische bron", er is met andere woorden geen rottingsproces.
Nitraatreduct is nooit een goed idee in een plantenbak. Nitraat is een macro-element voor de plantengroei en mag niet ontbreken. Anders krijg je voedingstekorten & misvormingen.
Groeten
Gilles
Super bedankt Gilles , voor het knallen vanavond begint knalt mijn plantengroei hoop ik ook ha ha , ga de EI toepassen , nitraat reduct is ook zeer prijzig , ik heb CO2 ph gestuurd, kh4 ph 6.8. Voeg profito toe en wil nog kaliumfosfaat en ijzer gaan toevoegen , denk dat ik dan aardig op weg ben? Groet tony