
Ik herinner me mijn eerste plantenbak nog. Een regelrechte ramp.
Nochtans was ik vol goede moed begonnen. Plantjes: Check. Verlichting: Check. Filter: Check. Maar na een maand bleef er niets meer over van mijn planten, buiten een zielig hoopje kale stengels bedolven onder algen.
Hoe dat kwam? Ik vergat dat mijn aquarium een bak vol planten was. En planten zijn levende organismen, geen machines met een aan/uit-knop. Gelukkig heb ik door de jaren heen enkele trucjes geleerd waarmee je een bak kan opstarten met een beperkt risico op algen & slechte plantengroei. Trucjes die eigenlijk bijzonder eenvoudig zijn …
Tip 1: beperk je aquariumverlichting tijdens de start van je aquarium!
Mijn eerste bak had belachelijk veel verlichting want dan zouden “mijn plantjes beter groeien”. Dacht ik …
Eigenlijk bepaalt de aquariumverlichting niet de kwaliteit van de plantengroei, maar eerder de snelheid ervan. Gebruik je extra veel licht, dan zullen je planten een pak sneller groeien en hebben ze bijgevolg ook meer voeding (aquariumbemesting) nodig.
Maar de planten in je pas opgestarte bak hebben zich nog niet goed ontwikkeld, de bacteriën in de filter moeten zich nog nestelen, … Je aquarium is dus op dat moment heel gevoelig voor algen. Het laatste wat je dan wil is een algenexplosie veroorzaken!
Door de aquariumverlichting beperkt te houden, verklein je het risico op algen. Door hun primitieve vorm zijn algen namelijk heel gevoelig voor licht, of je het nu verhoogt of verlaagt. Doe maar de test: verhoog plots sterk je verlichting en je ziet na een paar dagen de eerste algen al. Andersom geldt ook: verlaag plots sterk de verlichting en de kans is groot dat je de algen een halt toeroept!
Conclusie: beperk je licht tijdens de opstart van je aquarium. Ik begin bijvoorbeeld met 6u licht en verhoog wekelijks of tweewekelijks het licht met een half uurtje tot ik de 8 uur bereik. Hoger ga ik niet.
Tip 2: voeg direct meststoffen & CO2 toe
Wanneer je je bak pas beplant hebt, moeten de plantjes zich een tijdje aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Ze zijn namelijk emers (= buiten water) gekweekt in een knusse plantage en plots staan ze met hun “voetjes” in koud water.
Je kunt dus begrijpen dat dat even wennen is en dat ze alle hulp kunnen gebruiken. Doseer dus vanaf dag 1 voldoende meststoffen & CO2, bijvoorbeeld volgens de Estimative Index! Op die manier groeien ze beter en zullen ze zich sneller aanpassen.
Maak je trouwens geen zorgen om algen. De meststoffen die je toevoegt veroorzaken geen algen en bovendien beperk al je de algengroei door het licht laag te houden (zie de tip hierboven).
Conclusie: vanaf dag 1 volop doseren dus ;-) Minder doseren kan problemen veroorzaken met de plantengroei en bijgevolg algen veroorzaken.
Tip 3: waterverversingen horen ook bij de opstart van je aquarium!
Een aquarium die pas opgestart is, gaat afvalstoffen produceren. En algen smullen van die afvalstoffen!
Door tijdens de opstart regelmatig te verversen, voer je heel wat afvalstoffen af en voeg je weer een hoop mineralen toe. De algen krijgen dus weer minder kans, de planten vinden het leuk want ze krijgen extra “vitamientjes”.
Zeker als je een aquasoil of een akadama-bodem gebruikt, zijn regelmatige waterverversingen een must. Die bodems produceren in het begin heel veel ammonium, een stof die heel gemakkelijk algen kan veroorzaken.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Tip 4: bespaar niet op je aquariumplanten tijdens de start
Deze tip is vrij duidelijk: plant bij de opstart van je aquarium zoveel mogelijk planten. Waarom? De planten versnellen het rijpingsproces van de bak en zorgen voor een “stabieler” aquarium.
Bovendien helpen ze bij het filteren. Uit de tip hierboven heb je geleerd dat ammonium (en andere afvalstoffen) algen kunnen veroorzaken. Wel, niet alleen algen lusten die afvalstoffen, maar ook de planten! Ze nemen de afvalstoffen op als voeding en daardoor filteren ze dus ook de bak.
Conclusie: voeg zoveel mogelijk planten toe om het rijpingsproces te versnellen & afvalstoffen uit het water te filteren.
Tip 5: gebruik de Dry Start Methode
Heel veel aquaristen dromen van een bak met een mooi, groen matje. Helaas zijn de meeste voorgrondplantjes zoals Hemianthus callitrichoides & Glossostigma heel gevoelig voor CO2-tekorten & herplantingen. De kans is dus groot dat ze tijdens de opstart volledig wegkwijnen.
In zo’n geval raad ik aan om de Dry Start Methode te gebruiken. Het is eigenlijk behoorlijk eenvoudig: je plant de voorgrondplantjes (en andere planten die emers kunnen overleven), je voegt water toe aan de bodem zodat die goed vochtig is en je sluit de bak af zodat het geheel een beetje vochtig blijft.
Het voordeel van deze methode? Je hebt niet meer (of toch véél minder) het probleem van algen of de stressreactie wanneer de planten plots onder water komen te staan. Je plantjes kunnen dus lekker groeien zonder risico. Pas wanneer je tevreden bent met het matje, voeg je water toe.
Je zult zien dat alles veel vlotter zal gaan. De voorgrondplantjes hebben zich namelijk al goed gevestigd en hebben stevige worteltjes waardoor ze sterker staan, letterlijk en figuurlijk. En na het vullen? Doseer volgens de Estimative Index en hou de CO2 goed hoog. Daarna verlaag je wekelijks een beetje de CO2. Heb je plots algen? Dan weet je dat je te laag zit met de CO2 en ga je terug naar de situatie van twee weken geleden, toen er wel nog voldoende CO2 in het water zat.
En natuurlijk gelden de andere tips ook bij het opvullen van je bak na de Dry Start ;-)
Conclusie: eerst emers een matje vormen, dan pas submers werken. Trouwens, sommige plantjes groeien emers sneller dan submers.
En jij? Heb jij nog extra tips die helpen met de opstart van je aquarium? Laat ze zeker horen in de commentaren hieronder. Je kunt ook fan worden van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2164]
Beste Dhr. Gillis,
Gaarne wil ik u een vraag stellen.
Ik heb net een nieuwe aquarium gekocht van 1.20x40x55 (264 liter). En alvast ingericht met een voedingsbodem van SERA en planten, zonder CO2. Nu nog geen vissen erin. Ik wil graag goed beginnen met het opstarten van mijn aquarium. Volgen uw artikel geeft u aan
Conclusie: beperk je licht tijdens de opstart van je aquarium. Ik begin bijvoorbeeld met 6u licht en verhoog wekelijks of tweewekelijks het licht met een half uurtje tot ik de 8 uur bereik. Hoger ga ik niet.
Nu is mijn vraag:
1.
Ik heb van het merk SERA Led digitale dimmer en een Led Moonlight set geinstalleerd.
Als je over licht praat ga je dan vanuit dat het licht 100% aan staat met een duur opbouwend naar 8 uur.
>Mijn verlichting heeft een zonsopgang en ondergang en daarnaast nog een maanopgang en ondergang Gold hier ook dezelfde regel, dat het licht een tijdsduur van 8 uur moet hebben
of moet ik de tijdsduur juist verhogen omdat mijn licht variabel is?
>De maan opgang/ondergang zet je deze aan na de zonsondergang?
2.
Ik heb een externe pomp van het merk SERA UVC-Xtreem 1200. Deze pomp kan ingesteld worden van 200 tot 1200 liter p/uur. Met op de uitvoer een ETH-300 watt externe verwarming
>Hoe zit het met de doorstroom/ uitvoer waarde. Ik heb deze nu op stand 1 staan (200 l p/u). Is dit voldoende?
3.
Ik heb ook een Skimmer.
> Waar plaats je de Skimmer in het Aquarium o.a. links/rechts voor of links/rechts achter. De invoer/uitvoer van de pomp heb ik allen rechts achter geplaats.
Ik hoop dat u nog meer Tips heeft voor mij. Omdat ik veel plezier wil hebben van mijn aquarium om teleurstellingen te voorkomen dat ik iets verkeerd doe.
Ik hoop dat uw mijn vragen wil beantwoorden.
Met vriendelijk groet, Andre
Dag André
1) Hangt er vanaf hoe sterk die gedimd zijn vanaf dat de zonsopgang & ondergang begint eigenlijk. Als die meer dan 50% is zou ik het gewoon meetellen aangezien er dan waarschijnlijk nog altijd fotosynthese zal zijn.
2) Ik raad minimaal 5x de bakinhoud aan, liefst nog meer. In jouw geval zou ik hem dus op het maximale laten draaien.
3) Is het een drijvend model of een mechanisch model zoals dat van Eheim? Indien een drijvend model: liefst ergens waar het stabiel blijft draaien en dus niet teveel beweging is op het wateroppervlakte. Anders riskeer je dat hij zinkt doordat hij even teveel water opneemt, heb ik vaker gehad met een drijvend model. Indien een mechanisch model zoals de bekende skimmers van Eheim maakt het niet zoveel uit. Ik zou het dan gewoon uit het zicht installeren en ervoor zorgen dat er bijv. geen drijvplanten aankunnen
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles,
Ik ben gister begonnen met mijn nieuwe aquarium. Ik heb een paar dagen geleden de achterwand gekit en het zand gewassen, daarna water erin en vloeibare bacterien toegevoegd. Alleen nu stinkt het water echt behoorlijk, een soort chemische of penetrante lucht. Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb op ammoniak getest maar dit was 0. Ook hangt er een lichte witte waas in het aquarium.
Groetjes,
Maaike
Dag Maaike
Late reactie van mij, excuses daarvoor. Het water kan in het begin wel iets ruiken, maar dat zou zeker geen chemische of penetrante geur mogen zijn. Heb je hier nog problemen mee?
Groetjes
Gilles
moet ik altijd een temperatuurregelaar in mijn aquarium hebben? Zo niet hoe weet ik dan altijd of het water de goede temperatuur heeft?
Hoi Ella
Je kan zonder werken als de omgevingstemperatuur hetzelfde is als de gewenste temperatuur van het aquarium, maar dat is zelden het geval. Je kan dus best inderdaad met een thermostaat werken :-)
Groetjes
Gilles