
Ken je dat? Je ziet een prachtig gefotografeerde aquascape van Takashi Amano en je wil dit ook eens doen voor je eigen bak. Vol goeie moed begin je aan de opstelling, maak je de foto’s en … ze zijn overbelicht, wazig, “grainy”, … je noemt het maar.
Je probeert opnieuw, deze keer met andere instellingen en … de foto’s zijn nog steeds lelijk. Vervelend, toch?
Mij overkomt het alleszins keer op keer (zelfs bij video’s :D bekijk maar eens de video van mijn vaders non co2 aquarium!) en dus ben ik op zoek geweest naar enkele handige trucs om je aquarium te fotograferen zonder dat je een duur toestel moet kopen of een cursus fotografie volgen.
Bij deze dus een verzameling van trucjes die ik geleerd heb en waar ik momenteel mee speel. Hopelijk heb jij er ook wat aan ;-)
Foto’s van je aquarium maken? Begin eerst met schoonmaken!
Tja, dit is eigenlijk een “no-brainer”: maak je bak schoon …
Niemand vindt namelijk een foto met een bealgd aquarium mooi. Haal dus het filterwol boven en begin maar met het schrobben van de ruiten! Ik raad je aan om dit niet 1 keer te doen, maar 2 of zelfs 3 keer zodat het glas echt brandschoon is.
Buiten de ruiten kun je ook wat vuiligheid tussen en op de planten afhevelen, eventueel hier en daar wat bijsnoeien en natuurlijk 50% van het water verversen.
De dag erna (om het water te laten rusten) is je bak in topstaat en gereed voor de fotoshoot. Indien je wil kun je ook de apparatuur verwijderen: filtermateriaal, diffusers, … Bij sommige wedstrijden is dit zelfs verplicht.
Verduister de kamer voor een mooie foto
Om reflecties en overbelichting te vermijden maak je best de ruimte waarin je bak staat zo duister mogelijk. Doe alle gordijnen & deuren dicht, zet de televisie uit, doe eventueel de rolluiken naar beneden. Hoe donkerder, hoe beter!
De enige verlichting die aan mag blijven is die van het aquarium zelf. Als je aquarium is opgesteld in een kamer waar sowieso veel lichtinval is en verduisteren moeilijk gaat, dan kun je wachten tot ‘s avonds om een foto te maken.
Flash? Een “no-go” voor mooie aquarium foto’s
Deze wist je waarschijnlijk al van je vakantiefoto’s: gebruik geen flitser bij glas.
Je krijgt dan namelijk een lelijke reflectie die het beeld verstoort. Veel fototoestellen (en smartphones) hebben standaard de flash op Automatisch staan. Stel het toestel in op “Flash Off” zodat de flitser niet meer afgaat.
Het resultaat? Geen reflectie meer & de kleuren zijn veel natuurlijker.
Gebruik een statief & de timer-functie
Het nadeel van zonder flash te werken: het beeld is gevoeliger voor trillingen waardoor de foto uiteindelijk wazig wordt.
Zeker als je zo’n “bibberaar” als mij bent, is dat helemaal niet gemakkelijk. Daarom raad ik je aan om een statief te kopen (kosten tegenwoordig niet meer zoveel) voor je fototoestel of smartphone. Je kunt ook je toestel op een vaste ondergrond te zetten, bijvoorbeeld een kast.
Soms kan het wel eens gebeuren dat je fototoestel even beweegt wanneer je de knop indrukt. Om dat te voorkomen kun je de timer-functie gebruiken en bijvoorbeeld op 3 seconden instellen. Normaal gezien vind je die functie op elk type toestel, het icoontje ziet eruit als een klok met een bolletje.
Speel met de ISO-instellingen voor een scherpe aquariumfoto
Praktisch elk modern fototoestel heeft de optie om de ISO-instellingen aan te passen. Met de ISO-waarde geef je aan hoe snel de sensor van je toestel moet reageren op het licht dat door de lens op de sensor valt.
Stel dat je bijvoorbeeld ‘s middags een foto maakt ergens in een weide, dan is er behoorlijk wat licht en kun je gerust een lage ISO gebruiken. Andersom geldt ook: hoe hoger de ISO, hoe gemakkelijker het wordt om een foto te maken in een donkere ruimte.
Aangezien we de ruimte waarin het aquarium staat hebben verduisterd, kiezen we dus best voor een hoge ISO-waarde. Begin bijvoorbeeld met een waarde van 400. Niet goed? Verhoog dan de ISO naar 800 of meer. Blijf dit doen tot je tevreden bent met het resultaat!
PS: als je een smartphone gebruikt, kun je eventueel deze app testen. Blijkt wel een goede te zijn, kan iemand dat bevestigen?
Ook Takashi Amano geeft tips
Tja, tips van de heer en meester in aquascaping konden natuurlijk niet ontbreken. Takashi Amano heeft onlangs een video gemaakt met enkele handige tips die volgens mij toch wel het delen waard zijn. Even opsommen wat hij aanraadt:
- Verwijder alle techniek (dit is een vereiste van de IAPLC-wedstrijd, maar niet verplicht voor jou)
- Maak je aquarium schoon, zowel binnen als buiten
- Gebruik een zwarte achtergrond
- Gebruik de functies “Aperture Priority Auto”, ISO 800, White Balance Auto & Aperture F8 (ik ben geen fotograaf dus schiet me niet dood als ik deze termen verkeerd gebruik ;-))
- Gebruik autofocus
- Plaats het fototoestel vlak voor het aquarium met de lens gericht op het midden van de bak
- Doe de lichten uit
- Zet de flitser op “Flash Off”
- Klik! ;-)
Hieronder vind je de video:
Heb jij nog andere handige trucs die we kunnen gebruiken voor betere foto’s? Laat het me hieronder weten in de commentaren. Je kunt ook je zelfgemaakte foto’s publiceren op onze Facebook-pagina.
[ninja-inline id=2164]
prima tips
Let er wel op dat je de iso niet te hoog insteld. Bij een hele hoge iso waarde krijg je juist ruis. Het voordeel van een hoge iso waarde is wel een snelle sluitertijd maar kan ook veel ruis veroorzaken.
Leuke tips! En leuk geschreven! Zo krijgen we van iedereen mooiere pics :)
Wat ik wil toevoegen:
Als je details wilt fotograferen kan het erg moeilijk zijn om het juiste gedeelte scherp te krijgen.
Als ik mijn garnaal fotografeer stel ik mijn camera in op “Spot-focus”. Dan stelt de camera in op de plek waar ik het kleine vierkantje in mijn scherm op richt. Hiermee kan je ook leuk spelen met scherpte/diepte.
Op deze foto heb ik de spot-focus precies scherp gesteld op het hoofd van de garnaal.
http://imageshack.us/a/img841/9688/j5b3.png
EN: De macro functie gebruik ik ook heel erg veel samen met de spot-focus zodat ik van heel dichtbij kan scherpstellen waardoor details er mooi uit komen.
Note: Bij de meeste camera’s moet je het afdrukknopje is half indrukken om scherp te stellen en dan doordrukken om de foto te nemen. Erg belangrijk.
Ik gebruik zelf een kleine Canon Ixus 130 van rond de 100 euro.
Kijk maar eens naar deze bel:
http://imageshack.us/a/img850/6209/96yk.png
(de URL’s van de foto moet je even kopiëren en in je browser om ze te zien.)