Categorie: Algen bestrijden

[Ebook] – 5 redenen waarom jij nog steeds algen hebt. En hoe je het oplost

“Mijn waterwaardes zijn allemaal in orde en toch heb ik nog algen”, komt deze zin je bekend voor?

Mij alleszins wel, ik heb vroeger exact diezelfde zin nog gezegd. Mijn waterwaardes waren volgens mijn testers allemaal in orde, of dat dacht ik toch.

De realiteit was echter helemaal anders.

Mijn waterwaardes waren helemaal niet in orde, anders zou ik geen algen hebben, toch? Ik was gewoon blind voor de echte oorzaken van mijn algenproblemen.

Dat kwam door verschillende redenen eigenlijk. Enerzijds waren die testers die ik gebruikte allesbehalve betrouwbaar (je moet gokken naar de juiste kleur, verschillende waardes naargelang het merk, …).

Anderzijds focuste ik teveel op die onnauwkeurige waterwaardes waardoor ik iets heel belangrijks vergat: kijken naar mijn bak, mijn planten en mijn vissen. Zij vertellen je wat er gebeurt en wat je moet doen, niet die waterwaardes!

Durf je aquarium om te gooien!

Uiteindelijk heb ik twee jaar zitten vechten tegen de algen.

Ik was bijna klaar om de handdoek in de ring te gooien tot iemand mij doorverwees naar het forum van Tom Barr, uitvinder van de Estimative Index. Daar raadden ze mij aan om alles om te gooien: minder licht, meer CO2, meer meststoffen, …

En weet je wat? Het werkte :-)

Nu alle adviezen in 1 handige aquarium Ebook

Ik krijg regelmatig mailtjes binnen van lezers die in exact dezelfde situatie zitten als ik destijds.

In plaats van alles te schrijven in meerdere blogartikels, heb ik ervoor gekozen om alles lekker samen te bundelen in 1 handige ebook. Je kunt hem dan gewoon downloaden naar je iPad en op je gemak in de zetel lezen of zelfs uitprinten voor onderweg. Dat is wat handiger dan steeds naar de site surfen, niet?

In mijn Ebook heb ik alle adviezen van Tom Barr en andere specialisten verzameld. Je leert de redenen waarom jij nog steeds algen hebt en hoe je de situatie kunt aanpakken en van die vervelende algen kunt afgeraken.

Thema’s die onder andere worden aangepakt:

  • Gebruik van téveel licht
  • Te weinig CO2
  • Onvoldoende meststoffen
  • Watercirculatie

Elk hoofdstuk heeft ook handige bonustips die je kunnen helpen om je doel te bereiken. :-)

Waar kun je de Ebook krijgen?

Heel eenvoudig: gewoon je naam en e-mailadres opgeven in het zwarte kader bovenaan in de rechterkolom van deze pagina (voor mobiele gebruikers: naar onder scrollen).

Je krijgt dan nog een bevestigingsmail, als je die goedkeurt ontvang je rechtstreeks de Ebook in je inbox! :-)

PS: je krijgt dan ook maandelijks tips & leuke artikels. Als je die nieuwsbrief liever niet hebt, kun je je achteraf nog uitschrijven.

Laat je me weten wat je vindt van de Ebook in de commentaren hieronder? Ik zou het leuk vinden!

[ninja-inline id=2164]

5/5 - (1 vote)

Bekijk de reacties

  • Hoi Gilles, ik heb je artikelen gelezen en bestudeerd. Graag zou ik van je willen horen of ik mijn 900 liter aquarium, afmeting h x br x l; 60x50x300cm, redelijk gevuld met aquariumplanten wel goed bemest. Op het internet vind ik ver uit elkaar liggende adviezen over voedingswaarden. verschillende Het aquarium is zonder vissen, wordt over de gehele lengte 11 uur lang verlicht met een trocal speciaal voor planten tl buis van 36 en 58 watt. Het water is zacht en heeft een temperatuur van 21gr. Elke week wissel ik 250 liter water. Planten groeien redelijk langzaam bij dit licht, maar wel zonder alg.. Meer licht geeft alg. Co2 geef ik op gevoel tijdens belichting, ongeveer 60 bellen per minuut. Water is een weinig in beweging door 2 pompen met een uitstroom net boven de bodem in de verste hoeken. De bodem bestaat uit een laag van 10 cm grind. Aan voeding voeg ik een keer per week de volgende stoffen in grammen toe:
    2 gr Sporenelementen
    2 gr IJzer
    28 gr KNO3
    2 gr KH2PO4
    12 gr K2SO4
    30 gr MgSO4
    Ik ben heel erg benieuwd of ik wel de juiste hoeveelheden voedingstoffen geef. Voorheen gaf ik erg dure Dupla tabletten Graag je reactie. Hartelijke groeten Paul Dickhoff.

    • Hey Paul

      Grote bak! :-)

      Aangezien je wekelijks 25% ververst, kun je de helft doseren van de aanbevolen hoeveelheid van de Estimative Index. Dat is ongeveer:

      - 10ppm nitraat
      - 1ppm fosfaat
      - 0,50ppm ijzer + sporenelementen
      - kalium zit al in je nitraat & fosfaat normaal, hoef je niet extra te doseren

      In wat voor een fles doe je al die stoffen?

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Ronald,

    het probleem van hierboven heb ik ook, vandaar ook mijn mail naar jou.

  • Hallo Gillis,

    Wanneer ik probeer om het e-book te verkrijgen, krijg ik de melding dat ik al lid ben. Dat klopt ook wel, maar ik kan mij niet herinneren dat ik het e-book al een keer heb gedownload.

    • Hey Ronald

      Stuur mij een mailtje via "Contact" hier bovenaan en dan stuur ik je het bestand :-)

      Groeten
      Gilles

  • Hallo, er is blijkbaar een probleem met dat e-book. Hij geeft een foutmelding bij het openen. Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden naar de inhoud!

    • Hey Jan-Hein

      Wat voor foutmelding krijg je? Hier werkt alles prima ...

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Goede blogs! Je brengt de principes van aquaristiek tuinieren terug naar de basis, en legt dit helder en simpel uit: voldoende voedingsstoffen, voldoende CO2, voldoende stroming, voldoende onderhoud, en niet teveel licht.

    Veelal zie je dat men gebruik maakt van algen etend dierlijk leven in plantenbakken, denk voornamelijk aan Japonica garnalen. Amano zelf heeft deze garnalen "ontdekt", en maakt hier veelvuldig gebruik van. Maar de garnalen duiken ook altijd op in de bakken van bijvoorbeeld TheGreenMachine. Ook Tropica is hier heel duidelijk in: gebruik algen eters in je bak.

    Hiermee rijst de vraag: is een algen vrije bak wel mogelijk zonder algen eters?

    Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover :-)
    Heb je bijvoorbeeld zelf algeneters in je bak? Zo ja, ooit geëxperimenteerd zonder?

    • Hey Peter

      Bedankt :-)

      Ik heb een dubbel gevoel bij het gebruik van algeneters: aan de ene kant helpen ze inderdaad bij het schoonmaken & verwijderen van de algen, maar aan de andere kant is het ook symptoombestrijding in plaats van oorzaakbestrijding. Het heeft weinig nut om algeneters toe te voegen als het bij de basis nog steeds fout zit (teveel licht, te weinig plantenvoeding, CO2-tekort, ...).

      Naar mijn mening is het inderdaad mogelijk om een bak relatief algenvrij te houden zonder algeneters. Maar een combinatie van een gezonde basis (namelijk goede CO2, licht & voeding) + algeneters lijkt mij het beste.
      En ja, in mijn vorige bak had ik ook japonica's. Die zijn handig als extra schoonmaakhulpje :-)

      Groeten
      Gilles

      • Gilles,

        Bedankt voor je reactie.

        Ik ben zelf aan het experimenteren door de Japonica 's uit mijn bak te halen. Gevolg: algenexplosie. Oorzaak (denk ik) te weinig stroming en / of voedingsstoffen. Japonica 's kunnen de problemen dus ook heel goed verbloemen. Overigens had ik met Japonica 's weliswaar geen algen, maar wel een gebrekkige groei bij een aantal planten. Dit was voor mij ook een aanduiding dat er iets mis was.

        Het nadeel aan Japonica 's vind ik dat ze met hun gescharrel ook voor zweefvuil zorgen (al bleef bij mij het vuil misschien teveel hangen, vanwege de gebrekkige stroming). Daarbij willen ze ook wel eens gezonde planten aanvreten. Maar wie weet had ik er gewoon teveel in mijn bak.

        Ik denk dat het effect van Japonica 's (of andere algeneters) niet mag worden onderschat. De meeste plantenbakken, ook van de "grote jongens" (Amano, TheGreenMachine, Tropica) lijken niet zonder te kunnen. Misschien iets voor een volgende blog? :-)

        Ik ben heel benieuwd of ik mijn algenprobleem kan aanpakken zonder Japonica 's! :-)

  • Mijn Nano bak van 30L had last van 5 verschillende soorten algen. Ik heb dankzij jouw tips weer een schone bak terwijl ik hem eigenlijk al had opgegeven. Eerst heb ik flink schoongemaakt, daarna de bak 5 dagen volledig afgeplakt. Wel heb ik nog een tablet anti-bacti toegevoegd ivm de blauwalg. Na 2 dagen heb ik de vissen gevoerd en na 10 minuten alles weer afgeplakt.
    Na 5 dagen water was mijn algen probleem voorbij.

    Daarnaast ben ik begonnen met een nieuw aquarium en volg jouw aquascaping tips op. Zo begin ik vandaag met de dry start methode voor de aanplant van de Hemianthus callithrichoides 'Cuba'.

    Bedankt voor al het werk dat je in jouw blog stopt!

    • Hey Serve

      Bedankt voor je leuke reactie, het doet me plezier dat je van de algen af bent en dat ik je heb kunnen helpen :-)

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Ik heb het zwarte kader bovenaan ingevuld en daarna bevestigd via e-mail. Na die bevestigingsmail nog een mail gehad dat de inschrijving goed ontvangen is, maar ik heb verder geen vervolgmail met e-book gehad!

    Groeten,
    Lon

    • Dag Lon

      Je moet op de blauwgekleurde tekst klikken, dan opent de ebook zich.

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles, goede samenvatting van je enorm boeiende en nuttige site. Aangezien ik je blog al enkele weken van voor naar achteren doorspit, klinkt het stilaan allemaal logisch, maar ik kan aannemen dat het zonder deze informatie inderdaad soms ontmoedigend is.

    Zelf heb ik oog een tamelijk schaars verlichte bak en ben ik nog aan het opbouwen naar de 8uur, zoals je aanraadt. Maar toch had ik nog een vraag omtrend type verlichting/ verlichtingsduur. Ik zie meer en meer LED-verlichting opduiken. Telkens wordt benadrukt hoe belangrijk is om een mix te hebben van de gewone witte leds met rode leds. De planten zouden namelijk niet aan fotosynthese doen bij enkel de witte leds en vandaar dat de rode leds noodzakelijk zijn.

    Is dit voorgaande correct? En wil dit dan zeggen dat ik bijvoorbeeld mijn bak 10 of zelfs 12u kan verlichten met de witte leds zolang de lichtduur van de rode leds maar beperkt blijft tot bijvoorbeeld 8u? Of geldt dit enkel voor planten en niet voor algen?

    • Hey Kenny

      Bedankt!

      Ik zou bij LED gewoon gaan voor eentje van 6500K, dat is een mooie natuurlijk kleur en een goed spectrum voor je planten. Voor de rest niet teveel zorgen maken van de kleur.

      In verband die verschillende verlichtingsduur per kleur: geen idee eigenlijk. Maar ik denk dat je het jezelf moeilijk maakt. Ik zou het gewoon eenvoudig houden en 1 kleur tijdens 1 lichtperiode te gebruiken. Just my two cents :-)

      Groeten
      Gilles

Delen
Gepubliceerd door
Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018