
Dagen heb je aan je aquarium gewerkt. Uren heb je zitten planten om je aquarium in te richten zoals je het altijd al wou.
De plantjes groeien goed. Ze zien er fris uit, lekker veel kleur en ze maken al mooi wortels. Je kijkt er al uit naar het eindresultaat: een prachtige beplante bak.
Maar dan … de eerste kleine, groene draadjes verschijnen. Draadalg! Hulpeloos zit je met een oude tandenborstel de draadjes te verwijderen.
Maar het is dweilen met de kraan open. De algen blijven maar groeien, het worden er steeds meer. En je planten … die verschrompelen voor je ogen.
“Al die moeite voor niets”, denk je en je bent klaar om de handdoek in de ring te gooien…
Komt dit verhaal je bekend voor?
Mij alleszins wel. Eigenlijk is heel het stuk hierboven mijn eigen verhaal.
Meer dan een jaar heb ik gesukkeld met hardnekkige draadalg. En ik stond echt op het puntje om gewoon te stoppen met deze leuke hobby.
Gelukkig heb ik dat niet gedaan.
Net op tijd ben ik op The Barr Report terecht gekomen waar Tom Barr (uitvinder van de Estimative Index) en kompanen mij geholpen hebben om de èchte oorzaak te vinden van mijn draadalgen.
Ondertussen zijn we 2 à 3 jaar verder en mijn bak is nog steeds draadalgvrij.
Deze “guide” bevat alle tips die ik destijds heb gekregen en helpt je om eindelijk komaf te maken met die verdomde draadalg.
Je zult met deze strategie volop kunnen genieten van een bak met gezonde plantjes en zonder draadalg. Zoals het hoort.
PS: in de conclusie van dit artikel vind je trouwens een handige bonus. Dus zeker tot het einde doorlezen. ;-)
Stap 1: pak de oorzaak van draadalg aan, niet de symptomen
Waarschijnlijk heb je al geprobeerd om de draadalg manueel te verwijderen met een borsteltje, maar kwam hij keer op keer terug? :-)
Geloof me: je blijft daar eindeloos mee bezig.
Ook een anti-algenproduct gebruiken is geen goed idee want dan val je enkel de symptomen aan (de slierten draadalg), maar niet de echte oorzaak. Een aantal weken later zal de draadalg je weer terug komen plagen. Zonde van de tijd en het geld.
Hoe ga je dan wel best te werk?
Door de oorzaak aan te pakken, niet de draadalg zelf.
En wat is de oorzaak van draadalg? Dat is een tekort aan CO2. Dààr moet je dus de oplossing zoeken.
De verhouding CO2, licht en draadalgen
Stel je een driehoek voor. Bovenaan de tip heb je de verlichting. De onderste hoeken zijn de voedingsstoffen (nitraat, fosfaat, sporenelementen, …) en CO2.
Al deze elementen moeten goed op mekaar afgestemd zijn voor een mooie, gezonde bak.
Verlichting is gemakkelijk, daar heb je praktisch altijd genoeg van. Voedingsstoffen is ook een gemakkelijke. Volg je de Estimative Index, dan weet je dat je onbeperkte voedingsstoffen hebt en bijgevolg geen voedingstekort kunt krijgen. Lekker handig.
CO2 daarentegen, dat is andere koek. Het is heel moeilijk om stabiel te krijgen, altijd een beetje gokken naar de hoeveelheid die je hebt en bovendien sterk afhankelijk van de watercirculatie.
Bij heel veel bakken is dit een zwakke plek. Heb je onvoldoende CO2, dan geraakt die hoek van de voedingsdriehoek onstabiel en stuikt heel de piramide in mekaar.
Het resultaat? Algen. Veel algen.
Nog niet volledig overtuigd? Doe eens de test en verdubbel je verlichting. Doseer dan volgens de Estimative Index, maar laat je CO2 zoals het is.
Binnen een paar dagen zul je de eerste draadalgen zien verschijnen…
Je piramide is in mekaar gestuikt doordat je je verlichting hebt verhoogd, maar je CO2 is niet mee gegaan. Want meer licht betekent meer fotosynthese (= meer plantengroei) en bijgevolg ook meer vraag naar voedingstoffen en CO2.
Verhoog je die niet mee met het licht, dan krijg je een tekort!
Stap 2: hoe je korten metten maakt met draadalg in je aquarium
OK, nu weten we dat de oorzaak van draadalg bij een CO2-tekort ligt. Maar hoe geraak je nu van dat tekort af?
Daar bestaan verschillende methodes voor, naargelang je met of zonder CO2-systeem werkt:
- Je hebt geen CO2-systeem: je kunt het tekort niet oplossen door gewoon meer CO2 in je bak te pompen.De truc is dan om net andersom te werken: door het licht te verlagen. Daardoor gaat de fotosynthese trager werken, de planten gaan trager groeien en de vraag naar voedingsstoffen – waaronder CO2 – gaat dalen.Het gevolg? Het CO2-tekort wordt kleiner! Dit is ook het principe van het aquarium zonder CO2: je verlaagt het licht sterk zodat de vraag naar CO2 ook beperkt wordt.Je kunt het licht beperken door de reflectors te verwijderen, een paar lampen minder te gebruiken, drijfplanten toe te voegen, de lichtduur tot 8u te beperken, ….
- Je hebt wél een CO2-systeem: hier kun je het CO2-tekort aanpakken door wekelijks beetje bij beetje de CO2 te verhogen.Ik raad je aan om een goede pH-meter te kopen. Deze van Hanna is bijvoorbeeld goed en nauwkeurig, ik gebruik een gelijkaardig model en ben er recht tevreden van. Vervolgens meet je de pH-waarde van je bak wanneer de CO2 al een paar uur aanstaat.Als je die eenmaal weet, ga je vervolgens heel langzaam week na week de pH een beetje verlagen. Ik raad aan om wekelijks -0,1 pH te verlagen. Stel dat je na CO2-toevoeging bijvoorbeeld een pH van 6,9 hebt, dan verlaag je die de week daarna naar 6,8 pH enzovoort. Hou hierbij heel goed je vissen en garnalen in het oog! Doen ze raar of happen ze naar lucht, dan voeg je teveel CO2 toe en moet je terug naar de pH waarde van twee weken geleden.Dit blijf je doen totdat je betere resultaten ziet en de draadalg stilaan mindert.
Stap 3: hoe je de draadalg ècht een pak rammel geeft
Heb je een CO2-systeem en wil je de draadalg ècht pijn doen? Dan kun je de bovenstaande trucjes combineren tot een uppercut van jewelste.
Deze methode bijzonder goed en het is echt een aanrader als je hardnekkige draadalg hebt. Zo ga je te werk :
- Verlaag de lichtduur tot max. 8 uur, niet langer
- Beperk de lichtsterkte, dit kun je doen door bv. een lamp of 2 te verwijderen, de reflectors eraf te halen, de verlichting hoger boven de bak te hangen, drijfplanten toe te voegen, een lamp af te plakken, …
- Verhoog wekelijks de CO2 beetje bij beetje. Mik op een daling van 0,1 pH per week en hou hierbij heel goed je vissen en garnalen in het oog. Doen die laatste vreemd? Dan heb je teveel CO2 en moet je de CO2-toever terug een beetje dichtschroeven.
- Voeg naast de CO2 ook een product als EasyCarbo toe. Dit spul bevat glutaraldehyde en dat heeft twee voordelen: ten eerste hebben algen er een bijzondere hekel aan en ten tweede gebruiken je plantjes dat product als extra bron van koolstof. Twee vliegen in 1 klap dus.
- Verbeter de watercirculatie zodat de CO2 doorheen je hele bak wordt verspreid. Dit kun je doen met een extra aquariumfilter of bijvoorbeeld een “wave pump”. Tip: alle plantjes moeten een beetje meebewegen in de stroming.
- Voeg voldoende meststoffen toe. Gebruik bij voorkeur de Estimative Index, dan ben je zeker dat je voldoende toevoegt voor al je plantjes.
- Verwijder de algen zoveel mogelijk manueel, bijvoorbeeld met een aquariumpincet of een tandenborsteltje
- Ververs wekelijks 25 à 50% en verwijder daarbij zoveel mogelijk algen, rottend materiaal, dode planten, ….
Als je al deze tips toepast, dan zul je na een maand al een duidelijk verschil merken: minder draadalg, je plantjes groeien beter, …
Hoe je de draadalg kunt voorkomen in de toekomst
Heb je gezien wat ik heb gedaan in stap 3, de “draadalg uppercut”?
Ik heb het licht verlaagd en de voedingsstoffen verhoogd. Met andere woorden: ik heb de vraag naar CO2 & meststoffen doen dalen en tegelijk het aanbod eraan doen stijgen. Op die manier los je gemakkelijk het tekort op en verdwijnt stilletjes aan de draadalg.
En dat is ook een uitstekende methode om draadalg te voorkomen: hou je licht beperkt en breng eerst je CO2 & meststoffen in orde. Pas wanneer dat in orde, dàn pas kun je het licht verhogen.
Geloof me, als je dat steeds in gedachten houdt dan zul je zelden nog last hebben van draadalg.
En als het dan toch gebeurt, dan weet je hoe je direct de situatie kunt aanpakken … ;-)
Conclusie & gratis checklist voor jou!
De conclusie van heel dit verhaal?
- Overdrijf niet met je licht
- Voeg voldoende CO2 & meststoffen toe
- Blijf die draadalg keihard aanpakken tot hij het loodje legt!
Ik heb trouwens een handige checklist voor je gemaakt. Daarmee kun je gemakkelijk alle stappen overlopen en die draadalg de grond instampen zonder dat je dit artikel steeds moet overlopen.
Je kunt de draadalg checklist hier gratis downloaden. Gewoon afdrukken en in je aquariumkast ophangen. ;-)
Heb ik je kunnen helpen met de draadalg? Je zou me een groot plezier doen als je dit artikel dan deelt met je mede-aquaristen!
Je kunt ook lid worden van onze Facebook-pagina voor nog meer tips. Laat me hieronder ook gerust weten als je nog andere tips of vragen hebt.
[ninja-inline id=2164]
Hallo
ik heb een bak van 180 cm en gebruik veel co2 en met de aquamedic 1000.
Ik heb wel iets last van alg maar niet veel, maar de planten groeien heel erg gerekt, dus veel stengel tussen de bladoksels in.
wat kan daar de oorzaak van zijn ?
Ik hoor graag van u
Mvg michael
Hey Michael
Dat is vaak het teken van een CO2-tekort (zie mijn artikel over symptomen van een CO2-tekort), gveroorzaakt door een stressreactie van de plant. Ik zou de lichtintensiteit wat minderen en zien of dat effect geeft. Ik zou alleszins niet de CO2 verhogen, aangezien je zelf al aangeeft dat je veel toevoegt.
Groeten
Gilles
Hey Gilles,
Ik kwam op youtube een tip tegen ter bestrijding van draadalg https://www.youtube.com/watch?v=-m3XhZDbpiM Volgens deze man zijn er ook vissen die je kunnen bijstaan in het opruimen van draadalg.
Hey Koen
Ja, sommige vissen of garnalen kunnen inderdaad een handje helpen. Persoonlijk ben ik er wel niet echt voorstander van omdat het symptoombestrijding is + de beesten gaan niet altijd samen met de andere “fauna” die je al hebt.
Groeten
Gilles