Weken op voorhand heb je je aquarium gepland.
Eindelijk ontvang je je pakketje van de aquarium webshop en je begint ongeduldig je aquarium in te richten.
Aquasoil: check. Hardscape en filtratie: check. Aquariumplanten gesnoeid en gepland: check. Alles staat klaar. Je vult je bak voorzichtig en je schakelt de filter in. De verlichting is ingesteld op 6u en je “opstart plan” staat klaar. Mooi zo.
Twee weken verder en je bak doet het prima. Je zit gehurkt voor je aquarium en je aanschouwt de prachtige blaadjes van je aquariumplantjes die lichtjes dansen in de stroming.
Maar plots valt je oog op iets. De rand van een van de blaadjes heeft een opvallend en onnatuurlijk donkergroen kleurtje. Het lijkt wel alsof er een laagje over het blad zit.
Je let er niet verder op, je plantjes doen het namelijk prima. Niets om je zorgen om te maken.
Denk je …
Blauwalg gaat zelden vanzelf weg.
Ik kan het weten: na mijn Dry Start een jaar geleden had ik hier en daar wat overblijfselen van blauwalg.
“Gaat wel van zijn eigen weg”, dacht ik.
Maar 1 maand later werden de plekken enkel maar groter en groter. Erger nog, de blauwalg was nu ook al te zien op de tippen van stengelplanten, ver weg van de oorspronkelijke broeiplaats.
Daarom mijn tip aan jou: van zodra je die eerste plekjes groen-blauw slijm ziet, grijp dan in voordat het erger wordt!
Deze strategie helpt je op weg naar een “blauwalgvrije” bak. Ik vertel je de oorzaken van blauwalg, hoe je hem preventief te lijf gaat en hoe je hem keihard aanpakt als je er al last van hebt.
Op het einde van dit artikel vind je trouwens een handige en gratis downloadbare checklist, dus zeker doorlezen! :-)
Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar de oorzaken van blauwalg in de agricultuur en de maritieme sector. Helaas brengt onze kleine hobbysector te weinig geld op om uitgebreid onderzoek te doen naar de oorzaken in aquaria.
Gelukkig kunnen we ons wel baseren op de praktijk, namelijk onze eigen aquaria :-)
Volgens testen door Tom Barr, bioloog van opleiding en uitvinder van de Estimative Index, wordt blauwalg veroorzaakt door:
Zie je wat de oorzaken hierboven allemaal gemeen hebben?
Slecht onderhoud.
Je kunt eigenlijk heel gemakkelijk de blauwalg voorkomen door een aantal “preventiemaatregelen” in te bouwen.
Enkele tips die ik je kan meegeven:
Hou deze tips in het achterhoofd bij elke bak die je opstelt.
Het helpt trouwens niet alleen bij blauwalg, maar ook bij andere algen en de algemene gezondheid van je aquarium.
Heb je toch nog last van die verdomde blauwalg in je aquarium?
Geen paniek.
Blauwalg is een van de gemakkelijkste algen om te verwijderen in je aquarium. Het vergt wel discipline én een goede voorbereiding!
Ik heb al meerdere strategieën uitgevoerd op mijn bakken, maar dit is veruit de meest effectieve die ik ken. Het is eigenlijk een combinatie van preventieve maatregelen + een black-out + een chemische behandeling.
Klaar om de blauwalg de kop in te drukken? Hier gaan we …
Bij een black-out verduister je je bak volledig gedurende 2 à 3 dagen. De blauwalg kan hier niet tegen en sterft af.
Geloof me, dit werkt bijzonder goed.
Je vissen en planten zullen wat bleekjes zien, maar het is verder geen probleem voor ze als je je beperkt tot 2 à 3 dagen.
Hoe je aan zo’n black-out begint lees je hieronder:
OK, nu mogen de vuilniszakken en ander materiaal van de bak af.
Het is trouwens mogelijk dat het aquarium behoorlijk stinkt wanneer je de zakken verwijdert, maar dat is volkomen normaal.
Vervolgens doorloop je deze stappen:
Als je dit gedaan hebt, dan is het tijd voor de chemische behandeling.
Sommige onder jullie weten dat ik geen voorstander ben van anti-algenmiddelen omdat ze enkel de symptomen aanpakken en niet de oorzaak, maar deze situatie is anders.
Je hebt namelijk de oorzaak al aangepakt. Het anti-blauwalgproduct helpt enkel om de laatste restjes blauwalg definitief “de kop in te slaan”.
Er bestaan verschillende middeltjes maar ik heb persoonlijk goede ervaringen met Blue Exit, het is vrij goedkoop en onschadelijk.
Zo ga je te werk:
Et voilà, je bak is volkomen blauwalg vrij!
De conclusie?
Werk preventief en hou je bak gezond. Zorg dat de filter in topvorm is en focus op de plantengroei. Een bak met gezonde plantjes heeft weinig kans op blauwalg.
Ik heb trouwens een handige checklist gemaakt die alle verschillende stappen kort samenvat. Je kunt die dan uitprinten en in je aquariumkast ophangen.
Dat werkt gemakkelijker.
Je kunt de gratis checklist hier downloaden.
Heeft de strategie voor jouw gewerkt? Of heb je nog vragen? Laat het me weten in de reacties hieronder!
En als ik je heb kunnen helpen, dan mag je mijn artikel altijd delen met mede-aquaristen. Dat doet me veel plezier :-)
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hoi Gilles ik heb een discus bak .een oase 600. Ik heb sinds 2weken groen punt alg baard alg en blauw alg .ik gebruik all in one wat kan ik het beste doen gr John roest
Die blackout werkte verbazingwekkend goed! Ik heb de tank (120L) drie dagen dichtgeplakt, en alles maar dan ook alles was weg!
Hey Timo
Die werkt idd heel goed :D
Groetjes
Gilles
mooi artikel, en ik heb een vraag, al een paar jaar siert een grote aquarium mijn huis maar met valse planten,(- helaas geen groene vingers-), de vissen zijn tevreden, maar wel krijg ik sedert de laatste maanden op de bodem een blauwgroene dunne aanslag over al mijn kiezels en een deel van mijn decoratie. ik denk dus blauwalg... Doe ik het op dezelfde manier om vanaf te komen?
Dank voor uw reactie
Dag Claudia
Ja hoor, je kan die blauwalg op dezelfde manier aanpakken. En verder natuurlijk voldoende onderhoud + goede mechanische filtratie, want je hebt geen planten die zorgen voor een natuurlijke filtratie.
Groetjes
Gilles
Als je een bioloog hebt,of zoals in mijn geval 3 erg grote potfilters Eheim 2080 2180 en de fluval fx 6,dan zal de blue exit door de bacteriën afgebroken worden,en doet nada niets,1 klaag telefoontje naar blue exit klantenservice met de mededeling dat het middel niet werkte. werd mij dit verteld
Dag Gilles,
dit is het tweede artikel van jou op korte tijd dat mij hopelijk kan helpen. Momenteel staat mijn aquarium onder vijverfolie, dus licht zal er zeker niet aankunnen.
Het product van Easy-life staat ondertussen ook klaar. Nu las ik op hun website dat ze aanraden om de eerste 14 dagen na eindigen van de kuur geen waterwissel te doen. In jouwartikel staat er niets van tijd, maar ik ging er van uit dat dit direct na eindigen van de kuur zou moeten gebeuren. Ik was van plan hier advies van de fabrikant te volgen tenzij jij hele goede argumenten hebt?
Thanks!
Ik heb je behandelplan volledig uitgevoerd. Morgen zitten de 2 weken na de blackout erop en ga ik het aquarium verversen en weer schoonmaken. Echter zie ik toch weer verschillende plekjes met blauwalg de kop opsteken. Moet ik het behandelplan nu weer van voren af aan gaan uitvoeren?
Groetjes, jeroen.
Hey Jeroen
Ben je zeker dat je de oorzaak hebt weggenomen? Als hij terug komt wilt het zeggen dat de oorzaak nog ergens aanwezig is. Ik zou dat dus zeker eens controleren en dan inderdaad helaas de black-out opnieuw uitvoeren.
Groetjes
Gilles
Na het verwisselen van de filterwatten, moet je dan eerst een bacteriëncultuur toevoegen in je bioloog, of juist niet als je met het stappenplan tegen de blauwalg wil beginnen?
Hoi Jeroen
Kun je doen, ik doe het meestal niet aangezien ik het biologische materiaal ongemoeid laat en die bevat al een hoop bacteriën. Maar extra toevoegen kan zeker geen kwaad :-)
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles ,
nu een week all in one in gebruik. Ik zie het langzaam vooruit gaan met de bak. Moet zijn tijd hebben denk. Misschien dat ik ook een blauwzuur kuur doe.. Ik vermoed de aanwezigheid hiervan. Heb last van groene stippen op het glas en mijn achterwand wordt snel blauwachtig groen.
Vraagje als je wat jij ook aanraadt wekelijks 50 % water ververst hoeveel all in one gooi je er dan bij? Immers met het weggooien van water gooi je ook een veel goede meststoffen weg.Persoonlijk doe ik elke dag 7 ml all in one in de bak.(175 ltr)
groet Chris
Beste Gilles
Sterk artikel! En ik denk voor vele een mooie checklist om op te volgen.
Aangezien jullie deze checklist aanbieden in een pdf-bestand heb ik deze gedownload en op onze groep gedeeld, uiteraard met een verwijzing naar jou en AquaScapingBlog.
Om nog even te reageren op de reactie van Stylz, een filter die je bak slechts twee keer filtert per uur is wat weinig, zelf zorg ik altijd voor minstens 5x, sommige types van aquaria vragen uiteraard veel meer. De wave pomp die je opnoemt is ook niet voor elk aquaria en elke vissoort een geschikte oplossing
Vriendelijke groeten
Geert
Dag Geert
Bedankt voor het delen van het artikel & de checklist! :-) Er zijn trouwens nog meer strategieën met zo'n checklist (op dit moment: bruine alg, puntalg, baardalg & draadalg). Die mag je ook gerust delen hoor.
Groetjes
Gilles
Mijn planten zitten er ook onder , moet ik die verwijderen voor dat ik de bak afplak dus bak zonder planten dan op dat moment, of gewoon laten staan .Of eerst nieuwe planten er in ,
mvg jacquelien
Dag Jacquelien
Verwijder zoveel mogelijk de blauwalg. Bladeren waarvan je merkt dat ze het ook niet zullen halen, kun je ook gewoon wegsnoeien als je toch al bezig bent. De rest laat je gewoon zitten, die kunnen nog herstellen.
Groetjes
Gilles