Een algenvrij aquarium vanaf dag 1 dankzij de omgekeerde CO2 methode!

Heb jij ook die indruk?

Dat je aquarium wel gezond is, maar dat de planten toch nèt niet goed genoeg groeien voor een mooie, frisse plantenbak.

Het lijkt wel alsof je bak maar wat aanmoddert. Het wil maar niet lukken om die aquascape te krijgen die je in het begin zo zorgvuldig had gepland.

Frustrerend, toch?

De stiekeme reden waarom je bak het niet super doet …

Weet je de reden waarom je bak aanmoddert?

Omdat je CO2 niet goed zit.

Als je planten het niet goed doen, kun je 90% zeker zijn dat CO2 de boosdoener is.

De CO2 beheersen is namelijk één van de moeilijkste aspecten van plantenaquaria. Professionele aquascapers zoals Oliver Knott en Takashi Amano hebben allemaal 1 ding gemeen: ze weten uit ervaring hoe ze hun CO2 heel precies kunnen instellen.

En dat, dat merk je aan de plantengroei van hun bakken.

Een aquascape van Guillermo Barrientos. Perfecte plantengroei!

Als je CO2 vanaf dag 1 niet goed zit, dan blijven je aquariumplanten in de 1ste versnelling steken in plaats van over te schakelen naar de 2de en 3de versnelling.

Het resultaat: je bak ziet er niet fris uit en mist de “flair” van een topaquascape.

Laat je aquascape knallen met de “omgekeerde CO2-methode”

Wil je dat je aquascape schittert vanaf het moment dat je de vissen toevoegt? Dan heb ik een trucje voor jou.

Ik noem het de “omgekeerde CO2-methode”.

En ja, die naam heb ik zelf verzonnen ;-)

Waarschijnlijk weet je al dat CO2 giftig kan zijn voor je vissen en garnalen in grote hoeveelheden. Voor je planten maakt het niet uit, hoe meer hoe beter.

En waarschijnlijk weet je ook dat je de eerste 4 à 6 weken nog geen vissen mag toevoegen omdat je bak nog moet rijpen zodat de bacteriën de nitrietpiek kunnen verwerken.

Wel, tijdens die eerste 4 tot 6 weken kan de omgekeerde CO2-methode het verschil maken tussen een bak met een defecte versnellingsbak of een aquascape die voorbij raast als een Ferrari.

Tijdens die cruciale 1ste maand ga je namelijk de CO2 overdoseren.

Je hebt namelijk toch geen vissen zodat je de CO2-kraan lekker kunt opendraaien. Je aquariumplanten kunnen dan volop groeien zonder “benzine” te vallen.

Geen algen, wél gezonde en knalgroene plantjes.

Zo ga je te werk voor een strakke aquascape vanaf dag 1

De opstartfase is een hele belangrijke periode voor je aquariumplanten.

Ze komen in een totaal andere omgeving terecht en vaak moeten ze nog omschakelen van hun emerse naar submerse vorm.

Als ze tijdens die eerste paar weken onvoldoende voedingsstoffen krijgen, dan stoppen ze met groeien en kwijnen ze weg.

Of erger nog: je kunt te maken krijgen met ware algenplagen!

Deze bak van Ivaylo Petrov gebruikt 2 bps CO2.

Door zowel de CO2 vanaf dag 1 als de meststoffen te overdoseren, krijgen je plantjes àlles dat ze nodig hebben voor een gezonde plantengroei.

De werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig:

  1. Vul je aquarium met zoveel mogelijk planten. Hoe meer aquariumplantjes vanaf dag 1, hoe sneller de bak stabiliseert en hoe kleiner de kans op algen!
  2. Als je alle plantjes en hardscape hebt toegevoegd, vul je nu het aquarium met water. Doe dit voorzichtig zodat de plantjes niet loskomen. Dat scheelt een hoop frustraties ;-)
  3. Voeg direct meststoffen toe volgens de Estimative Index: nitraat, fosfaat, ijzer en andere sporenelementen. Wees niet bang om te overdoseren, deze producten zullen nooit algen veroorzaken.
  4. Vervolgens ga je de CO2 overdoseren. Voeg een hoeveelheid toe waarvan je weet dat dit ruim voldoende is voor je planten. Wees niet bang om te overdrijven, maar let er wel op dat je fles niet direct leeg geraakt.Een voorbeeld is ongeveer 3 bubbels per seconde voor een bak van 100 liter. Dit hangt natuurlijk af van de sterkte van de verlichting, maar het is een goede leidraad.

Nu laat je je bak zoveel mogelijk met rust gedurende 3 à 4 weken.

Het enige dat je mag doen is af en toe het water verversen, opnieuw meststoffen toevoegen en hier en daar slechte blaadjes verwijderen.

Je zult zien: je planten gaan énorm goed groeien en de kans op alg is heel klein. In principe zou je geen enkele alg mogen zien behalve bruine alg. Die heb je namelijk bijna altijd tijdens de opstart.

Zie je toch draadalg, baardalg of puntalg verschijnen?

Dan moet je de CO2 verhogen.

Nog enkele aanpassingen voordat je de vissen toevoegt

Vanaf week 4 of 6 is het tijd om de vissen toe te voegen.

Maar voordat je daar aan begint moet je eerst nog de CO2 gaan verlagen. Je overdoseert namelijk de CO2 nog, en dat kan dodelijk zijn voor je vissen.

Daarom raad ik aan om vanaf week 3 beetje bij beetje de CO2 te verlagen:

  1. Verlaag om de 5 dagen de hoeveelheid CO2 door lichtjes aan je naaldventiel te dragen. Zeker niet dagelijks de CO2 aanpassen, je planten moeten kunnen wennen aan de verandering en je moet het CO2-gehalte zo stabiel mogelijk houden. Op die manier voorkom je baardalg.
  2. Blijf langzaam de CO2 verlagen tot je de eerste verschijnselen van algen ziet. Meestal is draadalg de voorbode, maar soms ook baardalg.Kijk héél goed, want soms zie je de alg pas als hij sterk gegroeid is. Hou vooral de bladrandjes in het oog en traag groeiende planten.Dit artikel somt alle symptomen van CO2-tekorten op, zeer handig.
  3. Van zodra de algen verschijnen, voer je je CO2 terug op naar de hoeveelheid van 5 of 10 dagen daarvoor. Dat is namelijk de nodige minimumhoeveelheid CO2 die nodig is voor jouw bak.

Zie je wat je doet?

Je start vanuit een situatie waar alle voedingsstoffen onbeperkt zijn en vervolgens ga je langzaam op zoek naar de minimumgrens qua CO2 voor je planten (en algen).

Draai heel langzaam aan dit knopje.

Als je die eenmaal gevonden hebt, voeg je weer wat extra toe zodat je zeker boven die grens zit.

Dit werkt véél beter dan de methode die de meeste aquaristen gebruiken: beginnen met een te laag CO2-gehalte en langzaam opschroeven.

Je vertrekt dan namelijk vanuit een situatie met slechte plantengroei en misschien zelfs algen. Het is dan veel moeilijker om die minimumgrens te vinden + je bak ziet er niet fris uit.

Is deze methode geen verspilling van CO2?

“Da’s wel heel veel CO2 dat je gebruikt met deze methode”, zie ik je al denken.

Klopt, je zal veel meer CO2 verspillen dan nodig is.

Maar bekijk het zo: als je onvoldoende CO2 toevoegt en je planten kwijnen weg, dan ben je véél meer geld kwijt! Een grote hoeveelheid aquariumplantjes is namelijk een pak duurder dan een hoeveelheid CO2.

Trouwens, een extra tip: koop altijd een reserve CO2-fles, zelfs als je niet gebruikt maakt van deze methode.

Niets is zo vervelend als een lege CO2-fles wanneer je een week lang niet naar de winkel kunt. Voor jou, maar zeker ook voor je planten ;-)

Enkele veiligheidstips bij de omgekeerde CO2 methode

Met CO2 moet je altijd voorzichtig zijn, zeker als je gevoelige vissen of garnalen hebt. Daarom geef ik je deze extra tips mee om eventuele problemen te vermijden:

    • Voeg om te beginnen altijd een kleine groep vissen toe en wacht dan een week of langer voordat je de rest toevoegt;
    • Hou heel goed de eerste vissen of garnalen in het oog. Gaan ze naar lucht happen of verstoppen ze zich steeds, dan zit je nog wat te hoog met je licht.PS: vissen zijn in het begin vaak schuchter, dus het kan zijn dat ze gewoon schrik hebben en dat je CO2 prima is ;-);
    • Vermijd een kaamlaag! Deze olieachtige laag op het wateroppervlakte beperkt de “gasuitwisseling” tussen de omgeving en je aquarium. Je bak wisselt namelijk CO2 en O2 (zuurstof) uit met de kamer waarin hij staatEen kaamlaag verhindert dat waardoor je vaak een hoge CO2-piek krijgt en heel weinig zuurstof in het water. Gebruik een “lily pipe” of een “surface skimmer” om de kaamlaag zoveel mogelijk te beperken;
Deze vis hapt naar lucht. Bemerk ook de kaamlaag op het wateroppervlakte!
  • Hou een zuurstofpompje bij de hand zodat je snel kunt ingrijpen;
  • Zorg voor goede stroming doorheen je bak. Goede watercirculatie zorgt namelijk voor meer zuurstof in het water;
  • Duurt het wat langer om de minimumgrens te vinden? Ga dan niet sneller werken, maar heb een paar weken geduld. Je zal beloond worden met gezonde plantjes.

Laat je niet afschrikken door deze tips, ze dienen enkel als voorzorg. De kans dat er ook daadwerkelijk een te grote hoeveelheid CO2 is, is klein.

Maar voorkomen is beter dan genezen! :-)

Conclusie:

Wil je een knallende aquascape vanaf dag 1, dan moet je onbeperkte voedingsstoffen én CO2 voorzien zodat je planten volop kunnen groeien.

En de omgekeerde CO2-methode kan je hiermee helpen!

Gedurende de eerste weken van de opstart ga je namelijk de CO2 overdoseren zodat je zeker geen tekort hebt.

Vervolgens, voordat je de vissen toevoegt, ga je beetje bij beetje de CO2 verlagen tot je de mimimumgrens vindt (bv wanneer je algen ziet).

Zodra dat gebeurt, schroef je de CO2 weer een beetje op.

Klaar!

Je hebt nu een bak die onbeperkte meststoffen heeft én voldoende CO2 voor je planten.

Géén algen. Géén slechte plantengroei.

Heb jij deze methode al gebruikt? Of werk je op een andere manier? Laat het me hieronder weten of wordt lid van de Facebookpagina!

[ninja-inline id=2164]

4.5/5 - (2 votes)

Bekijk de reacties

  • Beste Gilles.
    Je verhaal klinkt aannemelijk maar is een methode waar mogelijk risico's aan verbonden zijn.
    Ik vind het geen methode voor de beginnende aquariaan misschien iets voor de ervaren aquarianen.

    Bij het opstarten van een bak zijn er volgens mij meerdere manieren om succes af te dwingen.
    Veder veel respect voor je site, ga alsjeblieft door waar je mee bezig bent.

    Met vriendelijke groet
    Willem v Wezel

    ( je mag dit weer verwijderen hoor)

    • Hey Willem

      Leuk om je hier te zien! Wat een eer :-)

      Er zijn inderdaad risico's verbonden aan deze methode, maar eigenlijk met elke manier van CO2 toevoegen. Daarom dat heb ik beslist om die extra paragraaf toe te voegen ivm voorzorgsmaatregelen. Uiteindelijk geldt: langzaam te werk gaan, alles goed in het oog houden en bij twijfel gewoon nog even wachten met die vissen. Haast en spoed is zelden goed, zeker bij aquaria.

      Je aanmoediging doet me veel plezier en is mooi duwtje in de rug, bedankt!

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles ,

    Vraagje, kan die overdosering geen kwaad voor uw bacteriencultuur in uw filter?
    Is dat ook niet giftig voor hen?

  • Hallo Gilles,
    weer 'n goede tip waar velen wat aan zullen hebben, maar.........., stel je gebruikt geen dure CO2 spullen hoe moet je dan te werk gaan??

    • Hey Marwil

      Dat is een moeilijke. Als je geen CO2-systeem hebt met een voldoende grote fles zit je natuurlijk een beetje met een probleem. In dat geval zou ik:

      A) upgraden naar een CO2-systeem (is echt een goede investering voor een plantenbak)
      B) werken volgens de "standaard methode" (CO2 opvoeren ipv overdoseren) en licht zoveel mogelijk beperken zoals hier besproken: https://www.aquascaping-blog.com/1067/aquarium-opstarten

      Groeten
      Gilles

    • easycarbo ;)

      die je de hoogst aanbevolen dosis dan zit je ook goed, bijkomend voordeel van easycarbo is dat er een algremmer in zit ;)

      ik heb 3 bakken waarvan 1 gecombineerd met co2 en ik heb geen klagen

      • Hey Wouter

        Dat is ook een goede tip, eentje die ik altijd aanraad in mijn mails naar lezers: combineer een product als EasyCarbo samen met de CO2. Je hebt dan twee voordelen: de koolstof is afkomstig van twee verschillende bronnen (gas & vloeibaar) + er zit een stof in die algen niet kunnen verdragen.

        De hoeveelheid koolstof die je toevoegt aan je bak met EasyCarbo is wel een stuk lager dan die met "echte" koolstof via een CO2-systeem.

        Groeten
        Gilles

  • Thanks Gilles. Ga het in het nieuwe jaar uit proberen? Want klinkt inderdaad aannemelijk. Zou mijn dropchecker dan in het geel moeten uitslaan?

    • Hey Paul

      Wat gaat je nieuwe bak worden dan?
      Die drop checker zal waarschijnlijk in het geel staan ja.

      Groeten
      Gilles

  • Klinkt allemaal juist en aannemelijk , maar hoe zorg je er dan voor dat bij die overdosering CO2 er geen te lage pH waarde komt ??

    • Hey Rik

      Alles goed?

      In principe zou de pH niet in mekaar mogen stuiken. We gebruiken bij deze methode veel CO2, maar ook niet zoveel dat de pH met 2 punten zakt bijvoorbeeld.
      Wat het effect van lage pH is op vissen en planten is een andere discussie en kan ik niet echt zeggen. Volgens het UKAPS forum zou het geen effect hebben, maar dit is een gevoelig en diepgeworteld onderwerp en iets waar ik nog veel over moet lezen/leren alvorens een mening te vormen :-)

      Groeten
      Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018