
Ik verwijs steevast naar het belang van CO2 voor je aquariumplanten, het is een beetje mijn “stokpaardje” :-).
Maar wat als je nu geen geld of geen zin hebt om een goed CO2 systeem te kopen? Kunnen aquariumplanten ook groeien zonder CO2?
Ja, dat is mogelijk, maar je moet dan wel rekening houden met enkele dingen!
Geen CO2 toevoeging in je aquarium, kan dat wel?
Jawel, een bak zonder CO2 bemesting is zeker mogelijk! :-)
Diana Walstad, bedenker van de “Walstad Methode, is zelfs een voorstander van dit idee. Bij de Walstad-methode kun je op een heel eenvoudige manier je aquariumplanten houden zonder testkits, waterverversingen, snoeibeurten en meststoffen.
Eigenlijk is je bak dan een volledig zelfstandig ecosysteem. De bodem, de bacterieën in de filter, de visjes, … produceren allemaal op hun eigen CO2, weliswaar in veel kleiner hoeveelheden dan wanneer je zelf CO2 zou toevoegen.
Je aquariumplanten zullen zich vervolgens aanpassen aan dat lage gehalte aan “natuurlijk geproduceerde CO2” in het water door meer “Rubisco” te produceren. Dat is een enzym die het mogelijk maakt om CO2 als het ware te vangen en te gebruiken door de plantjes. Meer Rubisco wilt dus zeggen, dat de plant efficiënter CO2 zal opnemen ook al is die in kleinere hoeveelheden aanwezig in je bak.
Waar op letten bij een aquarium zonder CO2?
Als je geen CO2 toevoegt, loop je snel het risico op een CO2-tekort met draadalg en baardalg als gevolg. Maar er bestaat een trucje voor om dat te voorkomen ;-)
Wel je een gezond aquarium zonder CO2, let dan vooral op deze dingen:
- Gebruik veel zwakker licht dan normaal (max à,4 watt/liter)
- Beperk de lichtduur tot maximaal 8 uur
Door het veel zwakkere licht, vertraag je de plantengroei en dus ook de vraag naar CO2 en voedingsstoffen. Het risico op een CO2-tekort of voedingstekort is dus véél kleiner waardoor de kans op algen ook veel lager is.
Eenvoudig, toch?
Je plantjes zullen iets trager groeien, maar wel gezond. Uit onderzoek door Tom Barr (uitvinder van de Estimative Index) zullen de planten in een aquarium zonder CO2 bemesting 5 tot 10 keer trager groeien dan in een aquarium mét CO2.
Geen CO2 in het aquarium: wat met meststoffen?
Het handige is dat 80% tot 90% van al je voedingsstoffen zal geproduceerd worden door je vissen en bacterieën, bijvoorbeeld door uitwerpselen of visvoer. Normaal gezien is dat al voldoende voor je planten als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium.
Wil je de groei van je aquariumplanten toch liever wat meer ondersteunen en een voedingstekort vermijden (kan namelijk leiden tot algen), dan kun je altijd om de twee weken wat nitraat en fosfaat toevoegen om tekorten te vermijden. Dat kun je bijvoorbeeld doen met mijn Macro-meststof. Je kunt ook fosfaat toevoegen door wekelijks wat diepvriesvoer toe te voegen zonder het af te spoelen.
Vergeet naast nitraat en fosfaat ook niet de sporenelementen, die zijn vaak niet aanwezig in je aquarium. Een handige daarvoor is bijvoorbeeld mijn Micro-meststof, die bevat al een kleine dosering voor aquaria zonder CO2.
Daarnaast raad ik je ook aan om een bodembemester toevoegen, de plantjes die in aquaria zonder CO2 worden gebruikt zijn vaak sterk wortelende planten. Een capsuletje tussen de wortels kan dan al wonderen doen! :D
Wat met vloeibare CO2?
Gebruik je wat sterkere of langere aquariumverlichting of wil je de groei wat extra stimuleren, dan kun je altijd wat vloeibare CO2 toevoegen (bijvoorbeeld EasyLife Carbo).
Hou er wel rekening mee dat je dan ook de andere meststoffen hierboven vermeld ook in grotere hoeveelheden zult moeten toevoegen om tekorten (en dus algen) te vermijden. Doordat je nu extra CO2 gaat toevoegen, zullen de plantjes namelijk sneller groeien en zal dus ook de vraag naar de andere voedingsstoffen stijgen.
Hoe zit het met waterverversingen?
Als je geen CO2 toevoegt aan je aquarium, is het belangrijk dat je het CO2 gehalte in je bak stabiel houdt. Om die reden is het dus belangrijk om net minder waterverversingen te doen bij een aquarium zonder CO2.
Waarom? Wel, als je een grote waterverversing doet dan voeg je eigenlijk ook een grote hoeveelheid CO2 toe. Doordat er plots een piek aan CO2 is, gaan de aquariumplanten de “lage-CO2 enzymen” (rubisco) afbreken. Vervolgens gaat die CO2 weer dalen want je voegt niets toe, hierdoor gaan ze weer opnieuw rubisco moeten aanmaken.
Zo raken je plantjes de kluts kwijt en staan ze zwakker tegen algen. Door de verversingen creeër je dus instabiliteit wat algen tot gevolg kan hebben. Algen kunnen namelijk veel sneller reageren op plotse veranderingen, in tegenstelling tot aquariumplanten. Enkel als je vloeibare CO2 toevoegt, kun je vaker verversen.
Hoe vaak moet je dan verversen?
- Zonder CO2: 1x per maand of 1x om de 3 maanden
- Vloeibare CO2: 1x per week of 1x om de week
- “Echte” CO2: 1x per week
Dit raad ik persoonlijk aan, meningen kunnen verschillen hierover :-)
Nog niet overtuigd? Hieronder mijn non-CO2 aquarium!
Dit is de non-CO2 bak die ik voor mijn vader heb opgesteld. Enkele details
- 500 liter met een filterpomp van 300 liter + sterke “wave pump” voor extra circulatie (aanrader!)
- Weinig eisende planten: javavarens, Cryptocoryne, Vallisneria, …
- Bemesting volgens de Estimative Index voor aquaria zonder CO2 (ongeveer 1/4 tot 1/8 van de normale Estimative Index) met extra ijzer
- Lage verlichting + gebruik van drijfplanten om nog verder te verduisteren
- 25% waterverversing om de 3 maanden
- Zo goed als geen onderhoud aan!
Vond je dit artikel interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van leuke scapes en aquariumtips!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
Ik heb inmiddels 4 jaar mijn Juwel RIO180 draaien. In december 2022 heb ik de bak opnieuw ingericht. Dat wil zeggen: ik heb búiten de bak 4 grote ‘puzzelstukken’ gebouwd, zodat ik deze in hun geheel direct in de bak kon plaatsen. De bodem bleef onaangeroerd, enkel her en der opgehoogd. De vissen hebben nauwelijks stress gehad, de planten zijn flink aangevuld. Ik heb een non-CO2 aquarium. Ik ververs 1x in de 3 maanden ca 40 liter water en ik voeg 1x in de week 10 ml all-in-one toe. Ik heb de Helialux led-verlichting. Deze heb ik op 40% lichtsterkte gezet. Om 11 uur begint de ‘zon op te komen’. Om 12 uur is de verlichting vol (40% dus) aan. Rond 21 uur gaat de zon langzaam onder en rond 21.30 is de verlichting helemaal uit. Ik probeer wekelijks m’n filterwat te verschonen of te vervangen.
Ik heb veel planten in m’n bak: mos, cryptocoryne, anubias, varen, hygrophila difformis en kikkerbeet als drijvers. Op de achterwand zit een spraybar die naar voren uitblaast. Alle plantjes wiegen zacht heen en weer. Het zwarte zand op de bodem is nagenoeg schoon.
Bewoners: 8 kegelvlek Espei, stuk of 50 Paracheirodon Simulans, nog 1 modderkruiper en een stuk of 10 Japonica’s.
Wat is mijn probleem: sinds een paar weken verliest mijn Hygrophila z’n blad, terwijl deze juist groeide als een tierelier, ondanks de lage lichtintensiteit. Ik zag vandaag voor het eerst dat er weer wat baardalg begint te groeien, waar ik natuurlijk hélemaal niet blij mee ben. Ik wil proberen zsm de oorzaak te achterhalen, voordat het erger wordt. Verder heb ik zeer weinig alg, behalve op de ruiten wat ik dan schoon kan krabben. Heel klein beetje op de anubias nog, maar niet storend.
Wat kan het probleem zijn en wat kan ik er aan doen? De bak heeft sinds de herinrichting probleemloos gedraaid. Ik ben benieuwd naar jouw mening! Mocht je foto’s willen zien dan zeg je het maar.
Groetjes Annelies
Hoi,
Ik heb een vraag over vloeibare co2
In men nano had ik graag easycarbo willen toevoegen. Dit is echter netto maar max. 20liter inhoud. Zodat je maar heel weinig moet toevoegen.
Mijn vraag: Kun je de vloeibare co2 verdunnen met water en zo bewaren?
Dag Stijn
Ik vermoed van wel, maar durf het niet met 100% zekerheid zeggen. Best vraag je dit na bij de fabrikant.
Groetjes
Gilles