
Je hebt het waarchijnlijk al vaak gelezen op mijn blog: een CO2-systeem is zowat dé beste investering die je kunt doen voor je plantenaquarium.
In mijn artikel over de verschillende CO2-systemen heb ik al uitgelegd wat de voor- en nadelen van elk systeem zijn. De CO2-reactor kwam daar als één van de betere opties naar boven, zeker als je op zoek bent naar een efficiënte en gemakkelijke opstelling voor iets grotere aquaria.
Maar wat als je budget beperkt is? Zo’n ding kost namelijk al snel 50€, zeker als je een goed model wilt.
Wel … dan bouw je hem gewoon zelf!
Zelf je CO2 reactor maken in enkele stappen
Een tijdje geleden vond ik op het UKAPS forum een interessante topic van Alastair (zie zijn aquascape hier) om zelf je externe CO2 reactor te maken. Het is een vrij gemakkelijk model om in mekaar te steken. Eentje dat zelfs ik – met mijn twee linkerhanden – zou kunnen afwerken ;-)
Ik zal je kort uitleggen hoe je deze “doe-het-zelf reactor” maakt zonder je broek eraan te scheuren.
Dit artikel is gebaseerd op Alastair’s gids, dus alle eer aan hem!
Stap 1: verzamel al het nodige materiaal & gereedschap
Alle gebruikte bouwmaterialen kun je vinden in de betere doe-het-zelfzaak en kosten maar een paar euro’s.
Hieronder het boodschappenlijstje:
Materiaal
- Een PVC-buis, 1 meter lang en 2 inch breed
- 90° PVC-hoek van 50mm (zonder schroefdraad) naar 1,25 inch
- 1x PVC-adapter van 50mm (zonder schroefdraad) naar 1,25 inch (mannelijk, schroefdraad)
- 2x PVC-adapter, 1,25 inch (vrouwelijk, schroefdraad) naar 25mm slangaansluiting
Gereedschap
- Een kleine boormachine & eventueel een dunne tang
- Een kleine zaag om stukken in te korten
- PVC-lijm of “PVC cement”
- Siliconelijm (bijv. deze)
- PTFE-tape (ook wel “Teflon tape” genoemd)
- Een CO2-slang
PS: in de betere aquariumzaken vind je veel stukken die speciaal zijn aangepast voor de aquaristiek. Bijvoorbeeld: reductiestukken, slangpilaren, … Op die manier hoef je dus niet meer met adapters te werken (zoals vermeld in dit artikel). Ga daar zeker eens kijken dus!
Stap 2: steek de externe CO2-reactor in mekaar!
Genoeg verzameld, nu komt het leuke gedeelte: alles in mekaar steken! ;-)
Zaag de PVC buis van 1 meter in 2 zodat je een stuk van 50cm hebt. De meeste doe-het-zelf CO2-reactors gebruiken deze hoogte. Stel dat je een vrij sterke filter hebt of je wil zeker zijn dat alles goed oplost, dan kun je meer hoogte gebruiken (bv 70cm).
Vervolgens moet je de randen glad schuren met wat schuurpapier zodat de PVC-stukken later goed aan mekaar hechten met de “cement”.
Op 7 à 8cm van de rand boor je een klein gaatje van ongeveer 5,5 mm, dit dient om de CO2-slang in te duwen. Ben je niet zeker van de diameter van het gat, dan boor je best ietsje kleiner. Een groter gat boren gaat achteraf nog gemakkelijk.
Vervolgens duw je de CO2-slang ongeveer 1cm in dit gaatje. Gebruik eventueel een tang om hem gemakkelijker naar binnen te trekken. Plak de slang vast met een goede hoeveelheid silicone en laat uitdrogen.
UPDATE: na opmerkingen in de reacties van dit artikel, raad ik aan om niet zomaar de CO2-slang in de reactorbuis te duwen, maar eerder gebruik te maken van een stevige “slangtule” die perfect op je CO2-slang aansluit. Dit is véél veiliger in verband met lekkages!
Zulke tules en andere aansluitingen vind je in de betere aquariumwinkel.
Plak nu de PVC-adapter van 50mm met de cement vast aan de bovenkant (kant van de CO2-slang). Je kunt nog wat draaien met de adapter, zodat de lijm zich goed verspreidt.
Gebruik een dun laagje lijm aan de binnenkant en een dikkere laag aan de buitenkant. Zolang alles maar goed uithardt en volledig waterdicht is!
Uitharden gaat trouwens behoorlijk snel, hou hier dus rekening mee als je gaat lijmen.
Doe nu hetzelfde met de onderkant, alleen plaats je hier de hoek van 90°.
Breng nu een goede hoeveelheid Teflon aan op de schroefdraad van de adapters. Dit zorgt ervoor dat alles mooi waterdicht is zonder dat je lijm hoeft te gebruiken.
Nu schroef je de twee laatste adapters op de schroefdraden met Teflon. Span alles goed aan zodat je zeker bent dat er later geen lekken zullen zijn.
Laat nu alles een dagje uitharden
Tadaaaa … ! Je hebt nu zelf een externe CO2-reactor gemaakt voor slechts een paar euro’s.
Je kunt hem eventueel nog upgraden door filterwatten of bioballen toe te voegen aan de buis, zodat de CO2-bellen ook mechanisch worden verkapt in plaats van enkel door de stroming.
Stap 3: de CO2-reactor aansluiten op je aquariumfilter
Afhankelijk van de grootte van je aquariumkast, kun je deze CO2-reactor in je kast plaatsen of er net buiten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met klemmen die je vastschroeft aan de binnenkant van de kast, zodat alles mooi op zijn plaats blijft.
Vervolgens knip je de “UIT” filterslang in twee. Het stuk dat vast zit aan je filter schuif je over de bovenste aansluiting (IN op de bovenstaande foto). Op de onderste aansluiting (90° hoek) schuif je het losse stuk filterslang, alleen gaat die natuurlijk van je reactor naar de filteruitlaat (UIT op de foto).
De CO2 komt dus bovenaan naar binnen en wordt naar onder gestuwd door de stroming, tegen de natuurlijke richting van de CO2 in (die drijft naar boven). Door deze beweging gaat de CO2 uiteindelijk volledig oplossen.
Enkele extra tips
- Als je vroeger CO2 toevoegde via een diffuser of atomizer: gebruik ietsje minder CO2. Een reactor is namelijk efficiënter waardoor je plots meer CO2 gaat oplossen dan voorheen. Dit kan gevaarlijk zijn voor je vissen en garnalen;
- Je kunt de adapters aanpassen naar je eigen wensen. Ik zou bijvoorbeeld 2x 90° adapters gebruiken zodat ik zeker ben dat mijn filterslang niet gaat “kinken”;
- Gebruik slangklemmen op de filterslangen voor extra veiligheid;
- Je kunt een kleinere CO2-reactor maken voor nano aquaria, en natuurlijk ook een groter model voor grotere bakken;
- Sluit de CO2-reactor aan tijdens het weekend, wanneer je alles goed in het oog kunt houden. Moest er een lek ergens zijn, dan kun je nog snel ingrijpen.
Heb jij al zelf een reactor gemaakt voor je aquarium, maar op een andere manier? Deel je ervaringen met ons in de reacties hieronder, ik ben benieuwd!
Deel dit artikel ook gerust met je mede-aquaristen / knutselaars … Je doet mij er een groot plezier mee :-)
[ninja-inline id=2164]
Hoi ik heb een vraag; als je bioballen toevoegd hoeveel dan? Ik denk dat een paar een tikkend geluid geven of vul je de buis geheel?
Hey Peet
Ik zou er inderdaad meer toevoegen zodat ze zo weinig mogelijk bewegen :-)
Groeten
Gilles
Als je bioballen gaat toevoegen neem dan drijvende ballen anders zakken ze mogelijk alleen maar naar beneden.
Ik heb ook een reactor in gebruik, transparant PVC raad ik toch wel aan, hoewel met grijs PVC werkt hij net zo goed :)
als koppelstukken raad ik hogedruk PVC aan, rioolbuis PVC is niet ze goed bestand tegen overdruk en mechanische belasting en het geeft een enorme zooi als je reactor gaat lekken.
een iets dikkere buis is fijn, met dunnere buis sleep je veel eerder CO2 mee, ook vind ik afsluiters met wartels erg fijn, dan kan alles ook weer los :)
CO2 toevoeging in de kolom kan, dan wel met een speciale wartel en liefst door de hogedruk PVC, dat heeft meer body dan de buis.
ik heb er een aparte pomp op staan dan is CO2 toevoeren in de aanzuig van je pomp het meest efficient.
Goed artikel weer :)
Hey André
Bedankt voor de feedback!
Groeten
Gilles
Ik heb de atomizer op de ingang van mijn filter gezet, werkt werkelijk perfect. Ik had hem eerst op de uitgang waarbij ik altijd fijne belletjes of mist in het water zag. Belletjes of mist betekend altijd verkies van CO2 als ze boven komen. Nu heb ik dat totaal niet meer, CO2 wordt volkomen opgelost.
Nog bedankt voor alle info die je aanbied op je site.