
CO2 is een belangrijke –zoniet de belangrijkste- voedingsstof in het aquarium. Net zoals de bomen in de vrije natuur hebben je aquariumplanten CO2 nodig om aan fotosynthese te doen. Droom jij van een aquarium vol mooie aquariumplanten, dan investeer je dus best in een goed CO2 systeem. Jammer genoeg is een goed uitgerust CO2 systeem niet de enige voorwaarde voor goede plantengroei, je moet je CO2 ook optimaal kunnen instellen. Te weinig CO2 leidt tot slechte groei van je planten en bijgevolg tot algengroei, te veel CO2 daarentegen kan schadelijk zijn voor je vissen. Maar wat is dan de beste manier om de CO2 te meten?
CO2 meten met behulp van de pH tabel
De bekendste methode om de hoeveelheid CO2 in je aquarium te meten is de KH/pH tabel. Helaas is deze methode onbetrouwbaar wat betreft CO2 meting en ga je bijna altijd op een verkeerde lezing uitkomen. In de meeste gevallen geeft de tabel namelijk aan dat je meer CO2 injecteert dan in realiteit. Dit komt o.a. doordat de tabel geen rekening houdt met stoffen die de pH negatief kunnen beïnvloeden, zoals nitreerzuur.
Verder zijn de inputvariabelen meestal foutief doordat de meetapparatuur (pH-meter, druppeltest, strips, …) onnauwkeurig zijn. Nooit 100% vertrouwen op je pH/KH tabel dus, maar eerder gebruiken als aanwijzing.
CO2 meten met behulp van een “Drop Checker”
Een zeer gemakkelijke meetmethode die ik zelf toepas in mijn aquarium. Je vult simpelweg de Drop Checker (ook wel CO2 continu test genoemd)met een KH4 oplossing (zelf te maken of verkrijgbaar via het internet) en voegt vervolgens een paar druppeltjes broomthymolblauw toe (meestal samen verkocht met de Drop Checker). Wanneer de Drop Checker blauw kleurt, dan is er onvoldoende CO2 in het water. Groen duidt dan weer op voldoende CO2 en geel op te veel.
Hou er wel rekening mee dat het tot 2u duurt voordat de Drop Checker de juiste kleur aanduidt, de meting geeft dus altijd het CO2 gehalte aan van 2 uur geleden. Ikzelf plaats meerdere Drop Checkers in mi jn aquarium om te zien of ik geen dead spots heb, zo ben ik vrij zeker dat mijn CO2 overal goed verspreid wordt. Net zoals de pH/KH tabel heeft ook deze methode zijn nadelen, enkel te gebruiken als leidraad dus.
CO2 meten aan de hand van je aquariumplanten
Je aquariumplanten zijn nog steeds de betrouwbaarste indicatoren voor een CO2 tekort. Hemianthus Callitrichoides en Pogostemon Stellatus bijvoorbeeld zijn twee zeer goede indicatoren. Vooral de laatste geeft duidelijke signalen, door bijvoorbeeld kleinere koppen te vormen of bladeren te vervormen. Bestudeer dus goed je planten, analyseer hun groei, grijp in wanneer nodig en je zult al ver geraken.
Zorg er verder voor dat je CO2 gedurende de hele lichtperiode stabiel blijft. Een onstabiel CO2 gehalte in het aquariumwater kan leiden tot algengroei aangezien algen zich gemakkelijker aanpassen aan wisselende omstandigheden. Goede watercirculatie is eveneens van belang voor een goede CO2 verspreiding. Kies dus best een filter die 10x je aquariuminhoud filtert of voeg extra waterpompjes toe.
Ten slotte begin je best met het injecteren van CO2 ongeveer 2 uur voordat de lichten aan gaan. Zo bereik je al een optimaal CO2 gehalte van zodra je planten beginnen aan hun fotosynthese.
Vond je deze post interessant? Word dan zeker fan van onze Facebook page om nog meer leuke weetjes te weten te komen!
[ninja-inline id=2172]
Hallo Gilles,
Bedankt voor je reactie.
ik heb met veel enthousiasme veel informatie op je site gelezen.
Ik heb ook een tijdje getwijfeld tussen een diffuser en een reactor. Uit eindelijk toch voor een diffuser omdat ik de slangen van mijn pomp niet hoeft te beschadigen. Misschien ben ik te voorzichtig. Op ebay een diffuser gevonden die een grote capaciteit heeft dus wilde het toch gaan proberen.
Mogelijk verander ik het nog later. Ik heb nog een vraag. Stop je meteen met het geven van co2 wanneer de verlichting uit gaat? Ik geef nu licht van 12 uur tot 20:00 daarna nog een strip led lampjes van 5 van 20:00 tot 23:00 uur. Ik denk dat er weinig fotosynthese plaats vindt tijdens de led verlichting.
Groet, Leon.
Hallo, Ik heb al meerdere jaren co2 in mijn aquarium door de co2 in twee plastieke buisjes te blazen en dan wordt het opgenomen door het water.
Nu heb ik een groter aquarium en lijkt dit onvoldoende, dus ik heb een diffuser aangeschaft. De bak is 300 liter netto, met hoeveel bubbels per minuut moet ik beginnen? Kan ik dit berekenen?
Dag Leon
Voor een bak van 300 liter zou ik eerder een goede reactor aanraden in plaats van een diffuser. Een diffuser (of atomizer) is beter geschikt voor kleinere bakken.
Bubbels per minuut kan ik niet zeggen, dit hangt van heel veel factoren af: verlichting, circulatie, grootte van de bak, efficiëntie van het co2-systeem, … ik zou zeggen: begin met 1 bps en kijk naar je planten/vissen. Doen de planten het nog niet uitstekend, dan verhoog je de CO2. Doen je vissen raar, dan verlaag je de CO2. Ergens daartussen zit de goede CO2-waarde.
Groeten
Gilles
Groeten
Gilles