
CO2 is een belangrijke –zoniet de belangrijkste- voedingsstof in het aquarium. Net zoals de bomen in de vrije natuur hebben je aquariumplanten CO2 nodig om aan fotosynthese te doen. Droom jij van een aquarium vol mooie aquariumplanten, dan investeer je dus best in een goed CO2 systeem. Jammer genoeg is een goed uitgerust CO2 systeem niet de enige voorwaarde voor goede plantengroei, je moet je CO2 ook optimaal kunnen instellen. Te weinig CO2 leidt tot slechte groei van je planten en bijgevolg tot algengroei, te veel CO2 daarentegen kan schadelijk zijn voor je vissen. Maar wat is dan de beste manier om de CO2 te meten?
CO2 meten met behulp van de pH tabel
De bekendste methode om de hoeveelheid CO2 in je aquarium te meten is de KH/pH tabel. Helaas is deze methode onbetrouwbaar wat betreft CO2 meting en ga je bijna altijd op een verkeerde lezing uitkomen. In de meeste gevallen geeft de tabel namelijk aan dat je meer CO2 injecteert dan in realiteit. Dit komt o.a. doordat de tabel geen rekening houdt met stoffen die de pH negatief kunnen beïnvloeden, zoals nitreerzuur.
Verder zijn de inputvariabelen meestal foutief doordat de meetapparatuur (pH-meter, druppeltest, strips, …) onnauwkeurig zijn. Nooit 100% vertrouwen op je pH/KH tabel dus, maar eerder gebruiken als aanwijzing.
CO2 meten met behulp van een “Drop Checker”
Een zeer gemakkelijke meetmethode die ik zelf toepas in mijn aquarium. Je vult simpelweg de Drop Checker (ook wel CO2 continu test genoemd)met een KH4 oplossing (zelf te maken of verkrijgbaar via het internet) en voegt vervolgens een paar druppeltjes broomthymolblauw toe (meestal samen verkocht met de Drop Checker). Wanneer de Drop Checker blauw kleurt, dan is er onvoldoende CO2 in het water. Groen duidt dan weer op voldoende CO2 en geel op te veel.
Hou er wel rekening mee dat het tot 2u duurt voordat de Drop Checker de juiste kleur aanduidt, de meting geeft dus altijd het CO2 gehalte aan van 2 uur geleden. Ikzelf plaats meerdere Drop Checkers in mi jn aquarium om te zien of ik geen dead spots heb, zo ben ik vrij zeker dat mijn CO2 overal goed verspreid wordt. Net zoals de pH/KH tabel heeft ook deze methode zijn nadelen, enkel te gebruiken als leidraad dus.
CO2 meten aan de hand van je aquariumplanten
Je aquariumplanten zijn nog steeds de betrouwbaarste indicatoren voor een CO2 tekort. Hemianthus Callitrichoides en Pogostemon Stellatus bijvoorbeeld zijn twee zeer goede indicatoren. Vooral de laatste geeft duidelijke signalen, door bijvoorbeeld kleinere koppen te vormen of bladeren te vervormen. Bestudeer dus goed je planten, analyseer hun groei, grijp in wanneer nodig en je zult al ver geraken.
Zorg er verder voor dat je CO2 gedurende de hele lichtperiode stabiel blijft. Een onstabiel CO2 gehalte in het aquariumwater kan leiden tot algengroei aangezien algen zich gemakkelijker aanpassen aan wisselende omstandigheden. Goede watercirculatie is eveneens van belang voor een goede CO2 verspreiding. Kies dus best een filter die 10x je aquariuminhoud filtert of voeg extra waterpompjes toe.
Ten slotte begin je best met het injecteren van CO2 ongeveer 2 uur voordat de lichten aan gaan. Zo bereik je al een optimaal CO2 gehalte van zodra je planten beginnen aan hun fotosynthese.
Vond je deze post interessant? Word dan zeker fan van onze Facebook page om nog meer leuke weetjes te weten te komen!
[ninja-inline id=2172]
Hele goede post! Heeft een aantal van m’n vragen beantwoord. Nu kan ik weer even verder, bedankt! :)
Hey Karel
Ben blij dat ik je heb kunnen helpen!
Groeten en succes met je bak,
Gilles
Ik zit momenteel met een juwel aquarium lido 120.
Lekker handig werd er gezegd, alles is aanwezig , etc…
Maar na 5 jaar wil ik een stap verder en wil ik echt aan aquascaping gaan doen.
Ik ben me aan het verdiepen in boeken en ik merk dat er zoveel bij komt kijken.
Als ik gewoon raad vraag in de winkel, krijg ik steevast als antwoord: koop u veel meervallen, weinig licht en weinig eten als tip en verder gaat het niet. Jeuj! Zal wel!
Er komen dus zoveel facetten bij kijken waar ik me zelf moet in verdiepen.
Ik wil met een nieuwe aquarium beginnen.
Vraag 1 : kan ik me een juwel aquarium aanschaffen? Wat vindt u van dit merk? Zo ja? Moet ik bepaalde co2 systemen erbij hebben? Zo ja welke? En hoe gebruik ik die?
Vraag 2: ik zal aquasoil aanschaffen. Moet ik nog voedingsbodem erbij? Of start ik plantenvoeding na x aantal weken?
Vraag 3: wat vindt u van de verlichting van lido? Dat is allemaal standaard en dan denk ik ‘dat zal wel goed zijn’
mvg
Emanuel
Hey Emanuel
Leuk om te horen dat je de stap naar aquascaping wil zetten!
Wat betreft je vragen:
1) Heb zelf geen ervaring met Juwel (wel Ferplast), maar persoonlijk ben ik geen voorstander van alles-in-1 pakketten. Om verschillende redenen eigenlijk: overdreven veel verlichting die je niet kunt dimmen (heel groot risico op algen), filter die vaak onvoldoende sterk is, lampen die enkel van het merk zelf kunnen aangekocht worden, lelijke kasten, … Ik verkies om zelf mijn aquarium samen te stellen, de kast koop ik dan tweedehands, de bak laat ik op maat maken (kost echt niks). Filter en verlichting zijn dan een duurdere investering, maar naar mijn mening kom je er veel langer mee toe als je vanaf het begin een goede keuze maakt.
Wat betreft CO2-systeem: ja, met de verlichting die bij die bakken komt ben je quasi verplicht om een CO2-systeem te kopen of je krijgt last van algen. Of je moet het licht sterk gaan afzwakken met heel veel drijfplanten. Stuur mij een mailtje ivm een CO2-systeem, dan kan ik je wat adviseren.
2) Nope, niet nodig. De aquasoil is een beetje een voedingsbodem op zich. Plantenvoeding start je vanaf dag 1, zie mijn artikel https://www.aquascaping-blog.com/1067/aquarium-opstarten
3) Heb ik al vermeld: heel sterk licht. Prima als je van plan bent om in een CO2-systeem te investeren en graag planten hebt die snel groeien. Maar voor veel aquaristen is dit er ver over en dan krijg je problemen met algen. Daarom dat ik een felle tegenstander ben van de verplichting om zo’n overdreven licht te gebruiken bij een standaard aquarium. Maar dat is een andere discussie! :-)
Laat maar weten als je nog vragen hebt. Via mail mag ook altijd.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Voorheen gebruikte ik altijd kant-en-klare indicator oplossingen, maar sinds vandaag ook overgestapt op het zelf bereiden ervan.
Nu zie je overal op internet dat als je de 4 dKH oplossing mengt met de pH indicator (BTB) dat deze direct blauw wordt. Echter bij mij is deze direct groen… (Ik gebruik 4dKH solution van Flo nature aquarium) en sera pH indicator uit de test set aangezien ik nergens losse broomthymolblauw oplossingen kan kopen aangezien ik een particulier ben. Met een kH tester kwam er 5 dKH uit, maar waarschijnlijk is de oplossing 4,1 dKH oid waardoor de vijfde druppel nodig is.
Klopt het dat mijn drop checker oplossing direct groen werd, of is dit een foute bereiding?
Gr, Kay
Hey Kay
Nee, lijkt me niet normaal. Heb je al een andere KH-oplossing gebruikt?
Groeten
Gilles
Hey Gilles,
Bedankt voor je reactie! Nee, ik heb nog geen andere oplossing kunnen kopen.. Maar heb een andere indicator uit de kast kunnen pakken, en met deze pH indicator kleurt de oplossing wel direct donkerblauw (en nu in de bak donkergroen). Blijkbaar bevat de Sera pH indicator geen BTB en die van Dennerle wel :). Het werkt nu dus, baal wel want heb van dezelfde ebay verkoper ook een kant en klare oplossing 4 dKH + BTB gekocht, maar deze is ook groen in de verpakking zie ik… maargoed
Bedankt iig.
Gr, Kay