
“Is nitraat schadelijk voor je vissen?”. Een vraag die regelmatig gesteld wordt op internetfora en die steevast foutief wordt beantwoord met “ja”. Dit artikel legt uit waarom nitraat niet schadelijk is voor je vissen of ander leven in je aquarium, tenzij in extreme hoeveelheden.
Nitraat in het aquarium
Nitraat (NO3) maakt deel uit van de macro-elementen en is een belangrijke voedingsstof voor je aquariumplanten. Zonder NO3, stagneert de groei van je planten en krijg je algen in je aquarium. Het is dus noodzakelijk om voor een constante toevoer van NO3 (en andere voedingsstoffen) te zorgen opdat je aquariumplanten optimaal blijven groeien.
Ik voeg bijvoorbeeld wekelijks 30ppm NO3 toe. In tegenstelling tot wat men vaak hoort op internetfora (en leest in boeken), veroorzaken voedingsstoffen geen algen in het plantenaquarium, enkel een tekort kan dat. Een voedingstekort zorgt namelijk voor een stagnatie van de plantengroei waardoor algen de kans krijgen om te groeien.
Hoeveel nitraat is schadelijk in het aquarium?
Recente literatuur (Camargo, 2005) heeft uitgewezen dat NO3 enkel in zeer hoge limieten giftig kan zijn voor vissen. Nemen we nu bijvoorbeeld de eerste soort uit Camargo’s gegevens, de Cheumatopsyche pettiti. Het kritische niveau voor deze larve bedraagt 191 mg/l N-NO3. N is echter slechts 14g/mol terwijl NO3 62g/mol bedraagt. Dit wilt dus zeggen dat we 191 moeten vermenigvuldigen met 4,4 om tot de gevraagde ppm NO3 te komen. Het kritische niveau voor deze diersoort bedraagt bijgevolg maar liefst 840 ppm! En dat is énorm vergeleken met mijn 30ppm.
Bovendien betreft het hier gevoelige vissoorten die gedurende een lange periode blootgesteld worden aan zeer hoge NO3 metingen. Er zijn enkele uitzonderingen in Camargo’s lijst die wel gevoelig kunnen zijn voor onze waardes, maar deze komen normaliter niet voor in onze aquariums (een uitzondering hierop blijkt de Daphnia te zijn die gevoelig is voor NO3 vanaf 50ppm). We kunnen dus aannemen dat hoge nitraatwaardes van ongeveer 30ppm absoluut onschadelijk zijn voor onze vissen en garnalen.
Nitraat, NO3, KNO3, …
Hou er wel rekening mee dat het in dit blogartikel om KNO3 gaat zoals die van Easy Life (Nitro) & andere merken aanbieden. Het betreft hier niet nitraat ontstaan uit voer of uitwerpselen. Die laatste groep kan wel degelijk algen veroorzaken doordat er ammonium kan ontstaan.
Koop je nitraat in poedervorm, ga dan na of je zeker KNO3 koopt. Andere vormen van nitraat kunnen ongewenste effecten hebben. Op UKAPS staat hier een interessante topic over. Ik raad aan om van een geverifieerde verkoper te kopen en niet vanop Ebay of andere websites.
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina voor meer tips en leuke aquascapes!
[ninja-inline id=2172]
Ik ben langzaam aan het opklimmen met verlichting (nu 10 uur/dag). 2x80watt/300L.
Ik geef nu 60ml kh²po4 = 1ppm.
Daarnaast ook 30ml kno³ = 10ppm.
Samen met
10ml carbo/dag
10ml plantenvoeding/dag
en 7,5 CSM+B bij de waterwissel in het weekend (45%)
Heb nog altijd wat last van verschillende alg waaronder baardalg, puntalg en zelfs beetje staghorn. Wat raar is daar mijn waterwissels 50%osmose en 50%kraan zijn.
Ik ga het nu even hierop proberen houden. Want ik denk dat de wissel van het licht aan de bron ligt.
Ik merk wel dat mijn planten sneller groeien en opmerkelijk veel belletjes beginnen produceren. Vooral dan waar je ze net gesnoeid hebt.
Nog tips?
Ik geef op mijn 300L elke dag 12ml carbo.
Nu heb ik nieuwe lampen (zoals je op het forum las) dus meteen ook meer plantenvoeding gegeven. (12ml per dag).
CSM+B had ik dit weekend ook al dosis van gegeven.
Verder heb ik nog 12ml KNO³ gegeven (+4ppm omgerekend) en 12ml KH²PO4 (0,2ppm omgerekend).
Als ik het goed heb mag ik morgen nog eens een dosis KNO³ geven en mag ik de KH²PO4 dosis nog serieus opdrijven? Volgens de setjes van Gilles (.NL) zijn dat dus heus wat milliliters… 3ppm per week zou 180ml zijn??? klopt dat wel of maak ik ergens een foute berekening. (alles komt van bij Gilles dus je kent de producten wel?)
Merci alvast en hopelijk krijg ik de balans snel in orde want ik krijg idd (veel) meer algen momenteel: blauwalg en baardalg.
Hey Cron
Niet afgaan op de aanbevolen hoeveelheden op die flesjes voor de EI, die zitten er namelijk ver onder. Als je wil berekenen wat je moet toevoegen aan je fles water, gebruik dan deze calculator: http://calc.petalphile.com/
Blauwalg is een teken van te weinig NO3, kun je dus gemakkelijk verhogen. Baardalg is moeilijker omdat die wijst op een CO2 tekort en/of slechte watercirculatie (met een CO2 tekort tot gevolg). Je zou dus eventueel je CO2 langzaam kunnen verhogen en/of je circulatie wat verbeteren. Desnoods verlaag je tijdelijk het licht.
Groetjes,
Gilles