
“Is nitraat schadelijk voor je vissen?”. Een vraag die regelmatig gesteld wordt op internetfora en die steevast foutief wordt beantwoord met “ja”. Dit artikel legt uit waarom nitraat niet schadelijk is voor je vissen of ander leven in je aquarium, tenzij in extreme hoeveelheden.
Nitraat in het aquarium
Nitraat (NO3) maakt deel uit van de macro-elementen en is een belangrijke voedingsstof voor je aquariumplanten. Zonder NO3, stagneert de groei van je planten en krijg je algen in je aquarium. Het is dus noodzakelijk om voor een constante toevoer van NO3 (en andere voedingsstoffen) te zorgen opdat je aquariumplanten optimaal blijven groeien.
Ik voeg bijvoorbeeld wekelijks 30ppm NO3 toe. In tegenstelling tot wat men vaak hoort op internetfora (en leest in boeken), veroorzaken voedingsstoffen geen algen in het plantenaquarium, enkel een tekort kan dat. Een voedingstekort zorgt namelijk voor een stagnatie van de plantengroei waardoor algen de kans krijgen om te groeien.
Hoeveel nitraat is schadelijk in het aquarium?
Recente literatuur (Camargo, 2005) heeft uitgewezen dat NO3 enkel in zeer hoge limieten giftig kan zijn voor vissen. Nemen we nu bijvoorbeeld de eerste soort uit Camargo’s gegevens, de Cheumatopsyche pettiti. Het kritische niveau voor deze larve bedraagt 191 mg/l N-NO3. N is echter slechts 14g/mol terwijl NO3 62g/mol bedraagt. Dit wilt dus zeggen dat we 191 moeten vermenigvuldigen met 4,4 om tot de gevraagde ppm NO3 te komen. Het kritische niveau voor deze diersoort bedraagt bijgevolg maar liefst 840 ppm! En dat is énorm vergeleken met mijn 30ppm.
Bovendien betreft het hier gevoelige vissoorten die gedurende een lange periode blootgesteld worden aan zeer hoge NO3 metingen. Er zijn enkele uitzonderingen in Camargo’s lijst die wel gevoelig kunnen zijn voor onze waardes, maar deze komen normaliter niet voor in onze aquariums (een uitzondering hierop blijkt de Daphnia te zijn die gevoelig is voor NO3 vanaf 50ppm). We kunnen dus aannemen dat hoge nitraatwaardes van ongeveer 30ppm absoluut onschadelijk zijn voor onze vissen en garnalen.
Nitraat, NO3, KNO3, …
Hou er wel rekening mee dat het in dit blogartikel om KNO3 gaat zoals die van Easy Life (Nitro) & andere merken aanbieden. Het betreft hier niet nitraat ontstaan uit voer of uitwerpselen. Die laatste groep kan wel degelijk algen veroorzaken doordat er ammonium kan ontstaan.
Koop je nitraat in poedervorm, ga dan na of je zeker KNO3 koopt. Andere vormen van nitraat kunnen ongewenste effecten hebben. Op UKAPS staat hier een interessante topic over. Ik raad aan om van een geverifieerde verkoper te kopen en niet vanop Ebay of andere websites.
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina voor meer tips en leuke aquascapes!
[ninja-inline id=2172]
Beste Gilles
Ik heb juist mijn waarden nagemeten met een striptest, alle waarden zijn goed behalve de NO3 die ligt tussen 25 en 50 dus dat is op het randje. Maar toch groeien mijn planten niet. Ik heb je ook een e-mail gestuurd vandaag met enkele vragen. Welke tips kan je mij geven.
MVG
Jos
Dag Jos
Er is niks mis met een nitraatwaarde die tussen 25 en 50 ligt hoor. Teststrips zijn trouwens heel onbetrouwbaar, als je dan toch wilt testen zou ik een druppelset kopen. Ik zal je mail eens bekijken.
Groetjes
Gilles
Beste Gilles,
Ik heb een vraag over nitraat in relatie tot eendenkroos. Ik heb gelezen dat eendenkroos nitraat opneemt. Als de hoeveelheid eendenkroos zich gaat uitbreiden wijst dat dan op een (te) hoge concentratie nitraat. Is het dan tijd om water te gaan verversen?
Kan de eendenkroos er ook voor zorgen dat de benodigde hoeveelheid nitraat te laag wordt en de plantengroei belemmert?
Ik gebruik jouw all in one en heb eendenkroos in mijn bak. Vindt dat overigens niet erg.
Groet,
Jan
Hey Jan
Eendenkroos groeit zelfs als er niets wordt toegevoegd, ik zou dat plantje dus niet echt als aanwijzing gebruiken voor de voedingsstoffen in je bak want het is een echte pest dat plantje. Ik zou gewoon een weekschema opstellen en dan wekelijks 25% verversen en mijn All-in-One doseren zoals voorgeschreven. Op die manier bouw je afvalstoffen af en voeg je ook weer wekelijks de goede voedingsstoffen toe.
Zorg er wel voor dat de eendenkroos niet te dik wordt en teveel licht afneemt.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Ik voeg nu zo’n 6 maanden nitraat en fosfaat toe in mijn bak, waarvan de laatste 4 maanden volgens een calculator. Ik maak zelf mijn oplossingen volgens je aanwijzingen op de zakjes poeder. Ik gebruik ook de vloeibare plantvoeding en voeg ook CO2 toe. Opzich gaat alles goed, de planten groeien goed, maar mijn javavarens ‘Trident’ zijn niet mooi. Daarom heb ik weer eens water getest voor de waterwissel en ik meet het volgende:
No2 0
PH 6,4
GH 7
KH 4
No3 50 Mg/l
Po4 2 Mg/l
Nitraatgehalte is toch te hoog en niet in verhouding met het fosfaatgehalte? Kan ik nu beter de hoeveelheid nitraat met de helft verminderen? En kan dit te maken hebben met de bruine plekken op de varens?
Alvast bedankt,
Karin
Dag Karin
Als je met die verhouding de “Redfield Ratio” bedoelt: vergeet die ratio, klopt helemaal niets van. Je nitraat is inderdaad wat aan de hoge kant, maar niet gevaarlijk en zal ook geen algen veroorzaken. Als je het toch met de helft wilt minderen, zul je inderdaad moeten verversen en dan iets meer fosfaat toevoegen in vergelijking met nitraat.
Bruine plekken bij javavaren lijkt me eerder een onbalans tussen CO2 vs licht, niet je andere voedingsstoffen. Zit de plant misschien onder heel sterk licht?
Groeten
Gilles
Bedankt voor je antwoord! Ik ga proberen wat te sturen in de verhoudingen NO3 en PO4. Verlichting is juist zwak. 1 balk easy led die ook nog gedimd wordt door lotusbladeren aan de oppervlakte.
Groetjes Karin