Algen … ik denk dat ik ze wel allemaal al heb gehad. Van groen water, tot lange groene slierten, … Allemaal zijn ze “de revue gepasseerd” in mijn aquarium. Op een bepaald moment zelfs zo erg, dat ik bijna met de hobby gestopt ben.
Weet je welke alg ik het meeste vrees?
Baardalg.
Je weet wel: die lelijke, hardnekkige pluisjes. Vreselijke krengen.
Vaak verschijnen ze plots op de rand van bladeren, op decoratiemateriaal & apparatuur.
Je kunt ze één voor één verwijderen, maar laten we eerlijk zijn: je bent dan uren of zelfs dagen bezig. Bovendien zijn de meeste baardalgen héél moeilijk te verwijderen. Na een uurtje zul je waarschijnlijk opgeven als gevolg van een zere schouder.
Wat dan gedaan?
Wel, ik heb voor jou een strategie samengesteld die je helpt om die baardalg uit je aquarium te knallen.
Voor een aquarium moet je geduld hebben. Bij algen moet je nog meer geduld hebben.
Maar bij baardalg moet je echt engelengeduld hebben.
De alg hecht zich heel goed vast aan de bladeren, vaak zo hard dat je hem niet kunt verwijderen zonder het blad te beschadigen. Bovendien komt hij gemakkelijk terug de kop opsteken.
Met andere woorden: pas deze strategie toe, maar hou in gedachten dat het even kan duren tot je echt resultaat ziet.
Dat kan gemakkelijk meerdere weken duren zelfs!
Je hebt het waarschijnlijk al gelezen op mijn blog, de oorzaak van baardalg ligt meestal bij 3 problemen:
Heel vaak is het nog erger: een combinatie van de bovenstaande problemen. Zolang je die niet aanpakt, ga je de baardalg nooit te lijf kunnen.
Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe je elk probleem specifiek aanpakt.
In mijn strategie tegen draadalg heb ik het al eens uitgelegd hoe de “voedingsdriehoek” in elkaar zit.
De aquariumverlichting (het topje van de driehoek) zorgt voor energie voor fotosynthese waardoor je planten gaan groeien.
Hoe meer verlichting je hebt, hoe sneller de planten groeien en hoe meer voedingsstoffen + CO2 ze nodig hebben (basis van de driehoek).
Stel je hebt heel sterke verlichting, maar je voegt niets of te weinig van voedingsstoffen toe. De aquariumplanten groeien dan eerst heel snel maar dan stopt plots de plantengroei (de voeding is op!), gaan je aquariumplanten verslijmen en krijg je uiteindelijk algen.
Daarom is het belangrijk dat die basis van je voedingsdriehoek goed zit, anders stuikt heel je piramide in elkaar.
Snap je?
Nitraat, fosfaat, sporenelementen, … kun je gemakkelijk toevoegen met de Estimative Index.
CO2, daarentegen, dat is andere koek! Je weet niet hoeveel je precies toevoegt, je ziet het niet in het water, het lost slecht op, … Daarom dat zo goed als alle algenproblemen met de balans licht – CO2 te maken hebben.
Als je aquariumplanten symptomen hebben van een CO2-tekort en je hebt last van draadalg of baardalg, dan is de kans heel groot dat je te weinig koolstof toevoegt aan je aquarium.
Wat ik je aanraad:
Een goede drop checker kan zeker helpen als je wil weten of je CO2 goed zit of niet, je kunt dan mikken voor een “limoengroene” kleur.
Meer uitleg over het veilig verhogen van je CO2 vind je trouwens in dit artikel, zeker eens lezen voordat je begint.
Weet je wat de grootste fout is van aquaristen die met een algenplaag zitten?
Ze gebruiken een ton aan watt boven hun aquarium. Niets mis met sterke verlichting, maar dan moet je ook veel CO2 & meststoffen toevoegen (zie de driehoek).
En daar wringt net het schoentje: er wordt te weinig toegevoegd in verhouding met de hoeveelheid licht boven het aquarium. Gevolg: de plantjes maken eerst een groeispurt om vervolgens stil te vallen en uiteindelijk zelfs volledig weg te smelten door een voedingstekort.
Wat ik je aanraad:
Zie je wat je gedaan hebt?
Enerzijds verlaag je de vraag naar voedingsstoffen door minder sterk licht te gebruiken. Anderzijds verhoog je de hoeveelheid beschikbare CO2 door meer toe te voegen met je CO2-systeem. Op die manier stem je het aanbod aan CO2 beter af op de vraag ernaar door de planten.
Gevolg: weg tekort, welkom gezonde plantjes!
Wees trouwens niet bang voor het zwakkere licht. Je planten zullen gewoon trager groeien, maar wel gezond blijven.
Een andere veel voorkomende oorzaak van baardalg is “onstabiele CO2”.
Wat houdt dat precies in? Enkele voorbeelden …
Bij die laatste ziet je pH-profiel er zo uit:
Komt je bekend voor?
Wel dan is het tijd om er iets aan te doen!
Deze stappen raad ik je aan om je CO2 te stabiliseren:
Als je nu elk uur (tijdens licht aan) de pH van je aquariumwater controleert, dan zul je zien dat hij veel minder stijgt en dus stabieler is.
Alweer een probleem opgelost dus.
Is het je al opgevallen dat baardalg soms voorkomt wanneer je al een tijd niet hebt omgekeken naar je aquarium?
De kans is groot dat je filter is dichtgeslibt en dat de watercirculatie een stuk minder is. Het gevolg: de CO2 en andere voedingsstoffen komen plots moeilijker tot bij je planten waardoor je tijdelijk een CO2-tekort krijgt op die plekken.
Resultaat: je raadt het al, baardalg.
Ververs dus zeker 1x per maand je filter en kijk of de watercirculatie in orde is. Alles moet mooi in de stroming meebewegen!
Een enorm vervelend aspect van baardalg: hij is heel, maar ook heel moeilijk te verwijderen doordat hij zich zo hard vasthecht.
Als je hem probeert te verwijderen van je plantjes is de kans zelfs groot dat je het blad beschadigt. Om die reden raad ik aan hem eerst aan te vallen zodat hij afzwakt, afsterft en ietsje gemakkelijker is om los te maken.
De gemakkelijkste methode is een behandeling met een vloeibare koolstofbron. Dat kan van verschillende merken zijn, bijvoorbeeld Easycarbo, Seachem Excel of Floracarbo.
Wat je moet doen:
Na een week of twee zal de alg verkleuren, zacht worden en afsterven. Vervolgens kun je hem gemakkelijker verwijderen.
Opgelet: hou je aan de maximum aanbevolen hoeveelheid vermeld op de fles, een hogere dosis kan gevolgen hebben voor je vissen en planten.
Hier vind je een video van deze methode:
Een deel van de baardalg kun je manueel verwijderen, maar helaas niet alles, zeker niet die wat op de bladeren van je aquariumplanten zitten.
In dat geval zit er niets anders op dan de te sterk aangetaste bladeren één voor één te verwijderen. De plant kan dan zijn energie steken in het aanmaken van nieuwe, gezonde blaadjes.
Ik raad je aan om wekelijks een aantal bladeren te verwijderen en niet alles in 1x, op die manier kan de plant sneller “recupereren”.
Conclusie van dit artikel?
Als geheugensteuntje heb ik trouwens een handige checklist gemaakt voor jou. Dan kun je gewoon alles stap voor stap overlopen en aankruisen wat je al gedaan hebt.
Dat leest een beetje gemakkelijker dan steeds dit artikel opnieuw lezen ;-)
Download de checklist om baardalg te bestrijden hier.
Heb ik je kunnen helpen om van die hardnekkige baardalg af te geraken? Deel dan dit artikel, je doet mij er een enorm plezier mee.
Of word lid van de Facebook-pagina voor meer tips & aquascapes!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Beste Gilles.
ik heb al van alles ge probeert om die baardalg er uit te krijgen maar het lukt niet.
het is wel al verminderd maar ik had een prachtig stuk houd en een een paar maanden na dien stond het vol met baardalg.
op de planten valt het nog al mee dat is veel minder maar op stenen en houd komt het vol met die alg.
ik geef die voeding van u waar minder nitraat in zit en de planten doen het goed maar die baardalg ook.mijn co2 test kleurd licht groen ik geef ook minder licht,maar het baat niet..hebt u soms nog goede raad want ik weet het niet meer, ik geef co2 mat een automizer.
groetjes.
Etienne.
nou heb alles op oorde ph 6,7 met contro; kh 6 gh 6 goede stroming gebruik carbo en heb licht minder sterk duur verkort en nog heb ik het word er gek van wisel elke week 30 procent water 50 osmos 50 kraan wat doe ik vetkeert oja fosfaat en nitraat heb ik op 2 heb matig plante voor heen was die hoger
Over de verlichtingstijd lees ik verschillende verhalen.
Het is of één tijdspad van 8 tot 10 uur of opdelen in twee stukken met tenminste 4 uur er tussen.
Dat laatste omdat het in de natuur ook niet continue dezelfde lichtsterkte is.
Hoe denk jij daarover?
Dag Wim
Ik doe het in 1 stuk omdat dit gewoon praktischer is, zeker als je CO2 gebruikt (kan je het beter op mekaar afstemmen). Vergelijken met de natuur vind ik persoonlijk onzin: een aquarium is een glazen bak, iets toepassen omdat het zo in de natuur ook is heeft weinig nut omdat je het nooit perfect kan nabootsen + heel wat technische factoren die meespelen.
Groetjes
Gilles
goede middag
ik had /heb baardalg in mijn aquarium van 450 liter ik heb alles verwijderd sn oo de bodem een nieuwe zandbodem erin gedaaan met verwarming eronder mijn vraag is ik heb een achterwand en waarschijnlijk zit hier nog alg op of sporen en wil dat behandelen met easy carbo hoe doe ik dat? aquarium staat nog leeg ik wil het gaan inspuiten met een spuit fles maar weet dan niet de verhouding op 100 of 200 millilitergraag advies
met vriendelijke groet
Jeannette
HEy Jeannette
Je kan het toevoegen aan een doseerspuit en dan zo op de aangetaste plekken spuiten. Duurt natuurlijk wel een tijdje in een aquarium van 450 liter.
Sowieso je ALTIJD aan de dosering houden zoals vermeld op het label, niet teveel overdoseren of je schaadt mogelijk de planten en/of dieren.
Groetjes
Gilles
hoe kan je baardalg bestrijden als je geen plantenbak hebt, maw geeb co2 of meststoffen
easycarbo ben ik geen fan van
Hoi Kurt
Verlaag de lichtsterkte en hou de natuurlijk aanwezige CO2 zo stabiel mogelijk, bijv. geen wekelijkse verversingen. Zie ook mijn artikel over aquaria zonder CO2 :-)
Groetjes
Gilles
Hallo,
IK heb baardalg en ga easy carbo gebruiken, moet de zwarte filter uit de juwel pomp gehaald worden of kan die gewoon blijven zitten.
Fred Jongbloed
Hey Fred
Wat zit er juist in die filter? Actieve kool?
Groetjes
Gilles
Beste Gilles
Wat als je baardalg hebt in een aquarium waar geen co² aan wordt toegevoegd?
Vriendelijke groeten
Geert
Hey Geert
Late reactie van mij, ik was even op vakantie :-)
Ik zou dan kijken of je de lichsterkte kunt minderen: bijv. een dimmer plaatsen, drijfplantjes toevoegen, ... Ondertussen zoveel mogelijk alg manueel verwijderen. Ook zien dat de CO2-waardes mooi stabiel blijven, dus niet teveel water verversen bij een bak zonder CO2 (want dan krijg je pieken en dallen in je CO2).
Groetjes
Gilles
Blijft last houden van deze lelijke alg. Verlichting gaat aan om 10 en uit om 13 daarna pas weer om 1730 tot 22.00 (led verlichting op 50%. Werk met een CO2 systeem en deze geeft een goede hoeveelheid af. Verwissel wekelijks 100 liter op een Rio 300 (300 liter) Verder is er ook genoeg circulatie.
Wat kan ik nog meer proberen?
Dag Tim
Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie.
Heb je ook al gewerkt aan de lichtSTERKTE ipv enkel de duur? Vaak is dat een oplossing.
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles
Ik hoop dat je me kan helpen
Ik heb een bak van 60x32x32
Ik heb alle voedingstoffen van easy life
Maar ik blijf last van alg houden
Hoeveel moet ik nu van de voedingsstoffen toevoegen om nu van die alg af te komen
Ik heb led verlichting van het merk day time en ik voeg CO2 toe
Ik hoop echt dat je me kan helpen zonwordt het plezier wel
Minder
Mvg Stefan
Dag Stefan
Is je CO2 stabiel? Of blijft die stijgen?
Best begin je ook iets eerder met CO2 toevoegen voordat de lichten aangaan, doorgaans 1 à 2u eerder.
Groeten
Gilles
Hallo gilles
Ik begin 2 uur van te voren met CO2
hallo beste
mijn aquarium water is zuiver in een glas, maar in de aquarium is het groenachtig water een beetje troubel
zou gaag een antwoord wat ik kan doen heb al ,2 emmers water ververst en van tetra voor zuiver water in gedaan ,er zijn ook nieuwe planten in gedaan ,dat is geen probleem ,,,, maar die plant er voor gaf wel deze groene kleur??zal nu wel tijd nodig hebben om te zuiveren denk ik de nitrit was wel iets te hoog nu ist terug ok dus tis een groot vraagteken ?
GRT LYDIANE
Dag Lydiana
Zitten er al vissen in?
Welke plant is het?
Werkt je filter goed en niet té sterk licht?
Groeten
Gilles