
Algen … ik denk dat ik ze wel allemaal al heb gehad. Van groen water, tot lange groene slierten, … Allemaal zijn ze “de revue gepasseerd” in mijn aquarium. Op een bepaald moment zelfs zo erg, dat ik bijna met de hobby gestopt ben.
Weet je welke alg ik het meeste vrees?
Baardalg.
Je weet wel: die lelijke, hardnekkige pluisjes. Vreselijke krengen.
Vaak verschijnen ze plots op de rand van bladeren, op decoratiemateriaal & apparatuur.
Je kunt ze één voor één verwijderen, maar laten we eerlijk zijn: je bent dan uren of zelfs dagen bezig. Bovendien zijn de meeste baardalgen héél moeilijk te verwijderen. Na een uurtje zul je waarschijnlijk opgeven als gevolg van een zere schouder.
Wat dan gedaan?
Wel, ik heb voor jou een strategie samengesteld die je helpt om die baardalg uit je aquarium te knallen.
Opgelet: heb geduld met baardalg!
Voor een aquarium moet je geduld hebben. Bij algen moet je nog meer geduld hebben.
Maar bij baardalg moet je echt engelengeduld hebben.
De alg hecht zich heel goed vast aan de bladeren, vaak zo hard dat je hem niet kunt verwijderen zonder het blad te beschadigen. Bovendien komt hij gemakkelijk terug de kop opsteken.
Met andere woorden: pas deze strategie toe, maar hou in gedachten dat het even kan duren tot je echt resultaat ziet.
Dat kan gemakkelijk meerdere weken duren zelfs!
De oorzaak van de baardalg in je aquarium
Je hebt het waarschijnlijk al gelezen op mijn blog, de oorzaak van baardalg ligt meestal bij 3 problemen:
- Je voegt te weinig CO2 toe;
- De CO2 die je toevoegt is “onstabiel”
- De watercirculatie is slecht, waardoor de CO2 onvoldoende tot bij je planten geraakt
Heel vaak is het nog erger: een combinatie van de bovenstaande problemen. Zolang je die niet aanpakt, ga je de baardalg nooit te lijf kunnen.
Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe je elk probleem specifiek aanpakt.
Stap 1: zorg dat je CO2-toevoer in orde is
In mijn strategie tegen draadalg heb ik het al eens uitgelegd hoe de “voedingsdriehoek” in elkaar zit.
De aquariumverlichting (het topje van de driehoek) zorgt voor energie voor fotosynthese waardoor je planten gaan groeien.
Hoe meer verlichting je hebt, hoe sneller de planten groeien en hoe meer voedingsstoffen + CO2 ze nodig hebben (basis van de driehoek).
Stel je hebt heel sterke verlichting, maar je voegt niets of te weinig van voedingsstoffen toe. De aquariumplanten groeien dan eerst heel snel maar dan stopt plots de plantengroei (de voeding is op!), gaan je aquariumplanten verslijmen en krijg je uiteindelijk algen.
Daarom is het belangrijk dat die basis van je voedingsdriehoek goed zit, anders stuikt heel je piramide in elkaar.
Snap je?
Nitraat, fosfaat, sporenelementen, … kun je gemakkelijk toevoegen met de Estimative Index.
CO2, daarentegen, dat is andere koek! Je weet niet hoeveel je precies toevoegt, je ziet het niet in het water, het lost slecht op, … Daarom dat zo goed als alle algenproblemen met de balans licht – CO2 te maken hebben.
Zo verhoog je langzaam én veilig de CO2
Als je aquariumplanten symptomen hebben van een CO2-tekort en je hebt last van draadalg of baardalg, dan is de kans heel groot dat je te weinig koolstof toevoegt aan je aquarium.
Wat ik je aanraad:
- Verhoog elke week een héél klein beetje (!) de CO2 door heel lichtjes aan je naaldventiel te draaien. Een paar millimeter is voldoende;
- Doe dit maximaal 1x per week om grote schommelingen in je CO2 te vermijden. Hou ook heel goed je vissen in het oog (bv. aar lucht happen, schuilen, …)
- De week erna verhoog je opnieuw een beetje de CO2.
Een goede drop checker kan zeker helpen als je wil weten of je CO2 goed zit of niet, je kunt dan mikken voor een “limoengroene” kleur.
Meer uitleg over het veilig verhogen van je CO2 vind je trouwens in dit artikel, zeker eens lezen voordat je begint.
Gebruik minder sterk licht, echt waar
Weet je wat de grootste fout is van aquaristen die met een algenplaag zitten?
Ze gebruiken een ton aan watt boven hun aquarium. Niets mis met sterke verlichting, maar dan moet je ook veel CO2 & meststoffen toevoegen (zie de driehoek).
En daar wringt net het schoentje: er wordt te weinig toegevoegd in verhouding met de hoeveelheid licht boven het aquarium. Gevolg: de plantjes maken eerst een groeispurt om vervolgens stil te vallen en uiteindelijk zelfs volledig weg te smelten door een voedingstekort.
Wat ik je aanraad:
- Verlaag de lichtsterkte! Dat kun je doen door bijv. minder lampen te gebruiken, de reflector te verwijderen, drijfplanten toe te voegen, een dimmer, de lampen hoger te hangen, …
- Beperk de lichtduur tot 8u, dat is al ruim voldoende voor fotosynthese
Zie je wat je gedaan hebt?
Enerzijds verlaag je de vraag naar voedingsstoffen door minder sterk licht te gebruiken. Anderzijds verhoog je de hoeveelheid beschikbare CO2 door meer toe te voegen met je CO2-systeem. Op die manier stem je het aanbod aan CO2 beter af op de vraag ernaar door de planten.
Gevolg: weg tekort, welkom gezonde plantjes!
Wees trouwens niet bang voor het zwakkere licht. Je planten zullen gewoon trager groeien, maar wel gezond blijven.
CO2 & licht in orde? Nu ga je je CO2 “stabiliseren”
Een andere veel voorkomende oorzaak van baardalg is “onstabiele CO2”.
Wat houdt dat precies in? Enkele voorbeelden …
- Je CO2 is goed en plots loopt je CO2-fles leeg en zit je met een tekort. Twee dagen later begin je opnieuw met CO2;
- Je begint pas met CO2 toevoegen wanneer de lampen aangaan. Op dat moment is de CO2 nog niet goed gemengd met het water en dus nog onvoldoende beschikbaar voor je planten. Je hebt dan een CO2-tekort aan het begin van de fotosynthese
- Je CO2 blijft en blijft stijgen. Je drop checker is eerst mooi groen wanneer de lichten aangaan, op het einde van de dag is hij geel
Bij die laatste ziet je pH-profiel er zo uit:

Komt je bekend voor?
Wel dan is het tijd om er iets aan te doen!
Deze stappen raad ik je aan om je CO2 te stabiliseren:
- Installeer een “skimmer” om een eventuele kaamlaag te verwijderen van het wateroppervlakte. Die kaamlaag belemmert namelijk de gasuitwisseling tussen de omgeving en je aquarium. Met andere woorden: de CO2 stapelt zich op in het aquarium!
- Zorg voor een mooie, sterke rimpeling van het wateroppervlakte om de gasuitwisseling te verbeteren. Hier vind je een video die je een idee geeft:
- Zorg voor veel watercirculatie, alle plantjes moeten meebewegen in de stroming
- Begin minstens 1u voordat de lichten aangaan met CO2 toevoegen. Op die manier is de CO2 al goed gemengd met het water voordat de lampen aangaan en de fotosynthese begint
Als je nu elk uur (tijdens licht aan) de pH van je aquariumwater controleert, dan zul je zien dat hij veel minder stijgt en dus stabieler is.
Alweer een probleem opgelost dus.
Vergeet de watercirculatie niet!
Is het je al opgevallen dat baardalg soms voorkomt wanneer je al een tijd niet hebt omgekeken naar je aquarium?
De kans is groot dat je filter is dichtgeslibt en dat de watercirculatie een stuk minder is. Het gevolg: de CO2 en andere voedingsstoffen komen plots moeilijker tot bij je planten waardoor je tijdelijk een CO2-tekort krijgt op die plekken.
Resultaat: je raadt het al, baardalg.
Ververs dus zeker 1x per maand je filter en kijk of de watercirculatie in orde is. Alles moet mooi in de stroming meebewegen!
Stap 2: verwijder de baardalg in je aquarium
Een enorm vervelend aspect van baardalg: hij is heel, maar ook heel moeilijk te verwijderen doordat hij zich zo hard vasthecht.
Als je hem probeert te verwijderen van je plantjes is de kans zelfs groot dat je het blad beschadigt. Om die reden raad ik aan hem eerst aan te vallen zodat hij afzwakt, afsterft en ietsje gemakkelijker is om los te maken.
Vloeibare CO2 om je baardalg kapot te maken
De gemakkelijkste methode is een behandeling met een vloeibare koolstofbron. Dat kan van verschillende merken zijn, bijvoorbeeld Easycarbo, Seachem Excel of Floracarbo.
Wat je moet doen:
- Doe wat van het spul in een spuitje
- Vervolgens ga je met het spuitje over de baardalg en spuit je rechtstreeks de vloeibare koolstofbron over de alg.
Na een week of twee zal de alg verkleuren, zacht worden en afsterven. Vervolgens kun je hem gemakkelijker verwijderen.
Opgelet: hou je aan de maximum aanbevolen hoeveelheid vermeld op de fles, een hogere dosis kan gevolgen hebben voor je vissen en planten.
Hier vind je een video van deze methode:
Snoei regelmatig aangetaste bladeren weg
Een deel van de baardalg kun je manueel verwijderen, maar helaas niet alles, zeker niet die wat op de bladeren van je aquariumplanten zitten.
In dat geval zit er niets anders op dan de te sterk aangetaste bladeren één voor één te verwijderen. De plant kan dan zijn energie steken in het aanmaken van nieuwe, gezonde blaadjes.
Ik raad je aan om wekelijks een aantal bladeren te verwijderen en niet alles in 1x, op die manier kan de plant sneller “recupereren”.
Conclusie & gratis checklist
Conclusie van dit artikel?
- Gebruik niet overdreven veel licht, maar zorg dat de hoeveelheid licht in balans staat met de hoeveelheid CO2 die je toevoegt;
- Stabiliseer zoveel mogelijk de CO2 zodat je grote verschillen in pH vermijdt tijdens de fotosynthese
- Ververs 1x per maand je filter en kijk of de watercirculatie nog in orde is. Alles moet meebewegen in de stroming.
- Eens die oorzaken zijn aangepakt, kun je de baardalg manueel verwijderen door een “chemische behandeling” + een regelmatige snoeibeurt.
Als geheugensteuntje heb ik trouwens een handige checklist gemaakt voor jou. Dan kun je gewoon alles stap voor stap overlopen en aankruisen wat je al gedaan hebt.
Dat leest een beetje gemakkelijker dan steeds dit artikel opnieuw lezen ;-)
Download de checklist om baardalg te bestrijden hier.
Heb ik je kunnen helpen om van die hardnekkige baardalg af te geraken? Deel dan dit artikel, je doet mij er een enorm plezier mee.
Of word lid van de Facebook-pagina voor meer tips & aquascapes!
[ninja-inline id=2164]
Beste Gilles,
Ik heb erg last van baardalg in mijn aquarium en daarnaast begint er langzaam blauwalg te vormen. Sinds kort maak ik gebruik van jouw estimative index kit om voedingsstoffen toe te voegen. Ik heb mijn eigen oplossingen gemaakt volgens instructies en voeg hiervan wekelijks 15 mL toe aan mijn aquarium van ongeveer 50 liter. Daarnaast voeg ik co2 toe. Om de baardalg te bestrijden raad jij aan om vloeibare co2 over de baardalg te spuiten. Zorgt dit niet voor een te hoge co2 waarde in het water en daarnaast voor een co2 waarde die veel fluctueert?
Mvg,
Sven
Hey Sven
Bedankt voor je bestelling ;-) Bevallen de producten je?
EasyCarbo (of een ander vergelijkbaar product) is niet echt vloeibare “CO2” want CO2 is in gasvorm. Die producten bevatten eigenlijk een stof genaamd “glutaraldehyde” ipv CO2 en ze hebben, voor zover ik weet, geen effect op de CO2.
Groeten
Gilles
Ha Gilles,
Dank voor de heldere beschrijving, wat een fijne site. Het artikel is (helaas) zeer goed toepasbaar op mijn aquarium. Met de opgedane informatie van jouw site wil ik de baardalg te lijf gaan.
Hierbij ontvang ik graag je/jullie meningen over twee uitgangspunten welke ik nu hanteer over het licht en de Co2-toevoer.
Licht:
Momenteel gebruik ik voor de Rio 400, 4 T5 lampen van ieder 54 Watt. Op iedere lamp is een reflector bevestigd. De eerste twee lampen gaan om 14:00 aan en gaan om 20:00 uur. De andere twee lampen gaan op 16:00 aan en om 22:00 uit. Er is dus een overlap van 4 uur, waarin alle lampen aan zijn. Is dit een redelijke verlichting per dag om baardalg te bestrijden, of kan deze beter nog wat wijzigen?
Co2-toevoer:
Om Co2 toe te voegen aan het aquarium maak ik gebruik van een Co2-set met een taifun reactor. Om de Co2 te meten maak ik gebruik van een Co2 permanent test van JBL. Inmiddels zijn er maar liefst 4 bellen per seconde in de bellenteller afgesteld om de test groen te laten kleuren. Dit is alleen pas aan het einde van de dag. Echter de volgende morgen, omdat de Co2-toevoer ‘s nachts heeft uitgestaan is de test weer een stuk meer blauw geworden. In de nacht raakt er dus best wat Co2 kwijt. De KH is trouwens 5 en pH is 7,2.
De watercirculatie lijkt me voldoende, er zit een JBL E1901 in. Of is de ripple die er vanaf komt wellicht te stevig? De spraybar hangt 1 cm onder de wateroppervlakte en staat heel licht naar boven gericht. Ook houd ik ‘s nachts wel eens een deel van de bovenkant open om te luchten. Kan dit kwaad?
Zoals je leest heb ik hierdoor nogal een onstabiele Co2, onvoldoende Co2 wanneer het licht aan gaat en voldoende als het licht weer uit gaat.
Aan de vissen merk ik trouwens niets, deze zwemmen vrolijk rond in de lagen waar ze het liefst zwemmen (de corydoras blijven onderin).
Als voeding gebruik ik alleen Ferropol en Ferropol 24. Deze producten zijn fosfaat- en nitraatvrij. Wellicht eens uitkijken naar een ander product vermoed ik?
Alvast hartelijk dank,
Andre
Hey Andre
Graag gedaan :-)
Licht: als de baardalg vrij sterk groeit nu, zou ik gewoon tijdelijk 2 lampen gebruiken. Vervolgens CO2 in orde brengen tot alles is gestabiliseerd en de baardalg niet bijgroeit. Daarna kun je stapsgewijs de andere lampen terug aanzetten, bijv. 2 weken 1u extra met de andere lampen, daarna 2 weken 2u extra, …
CO2: Dat je CO2 ‘s nachts kwijt geraakt is een goede zaak, dan komt er terug zuurstof in het water. Ook is een sterke ripple niet zo’n probleem, beter meer CO2-verspilling en meer zuurstof dan andersom voor je vissen. CO2 is goedkoop, je vissen zijn dat niet. Wel lijkt die Taifun onvoldoende efficiënt voor de grootte van je aquarium. Voor de hoeveelheid liters die jij hebt zou ik eerder kiezen voor een CO2-reactor, desnoods op een aparte pomp.
De “onstabiele CO2” waarover ik spreek betreft de CO2 die je toevoegt wanneer de lampen aanzijn. Dat de pH ‘s nachts stijgt, is geen probleem en zelfs normaal.
Wat betreft de meststoffen: mijn All-in-One bijvoorbeeld ;-)
Groeten
Gilles
Ha Gilles,
Dank voor je reactie, advies op maat is altijd fijn!
Ik denk de goede weg ingeslagen te zijn. Het baardalg zie ik niet meer groeien, het is al niet meer zo aan het pluizen als voorheen.
Het licht is intact gebleven. De Co2 wordt 3 uur eerder aangezet dan het licht. Zo kan de bak zich vast goed vullen. Ook heb ik de taifun reactor langer gemaakt.
De all-in-one ga ik absoluut binnenkort bestellen, ik ben nieuwsgierig geworden.
Groetjes
Andre
Hey André
Bedankt! :-)
Groeten
Gilles
mooi artikel weer!
ook al doe ik volgens mij alles zoals beschreven, ik kom er toch maar moeilijk van af. Ik heb een stabiele CO2 (te zien aan de PH waarde die continue 6.78 is). Deze wordt gestuurd door een PH controller. Daarnaast geef ik 8 uur verlichting dmv 3 JMB Led lampen. DIt op 500 liter water. Ik stuur op EI met bijna een dubbele hoeveelheid plantenvoeding (gezien omdat sommige planten tekorten hadden) en mijn nitraat fosfaat verhouding loopt in de week op van 1/10 tot ongeveer 2/20 waarop ik op elke zondag 50% ververs. Ik heb toch het idee dat de alg niet echt afneemt, behalve als ik het wegknip of er carbo overheen spray. Stroming is overigens prima.
Hoy Lars,
Staat jouw CO2 ook s’nachts gewoon aan zodat de ph ook 6,78 blijft?
Bij ph 6,78 heb je zeker een kh van 4 anders heb je teveel CO2??
Ziet er naar uit dat je alles goed doet ik zou zeggen nog even geduld, bij mij zelf duurde het 3 maanden voordat ik zeker was dat het hielp.
Het beste is elke week een foto maken en dan vergelijken, dan pas kan je zien.
MVG Dolf.
KH is 4.5 idd. ik wacht het rustig af.
Hey Lars
Bedankt :-)
Heb je al geprobeerd om het licht te dimmen en de CO2 een héél klein beetje te verhogen?
Groeten
Gilles