Stel je eens voor: je begint met een nieuwe aquascape. Uren ben je bezig met je hardscape, tot je tevreden bent en met pijnlijke rug en schouders in de zetel ploft.
Enkele dagen later komt er een pakketje aan, vol met frisse, gezonde aquariumplanten. Je begint volop met het aanplanten van je bak. Daarna snel vullen met water, CO2-systeem instellen en je aquariumverlichting inschakelen.
Klaar.
De eerste week groeit alles lekker. De tweede week ziet het er nog keurig uit, maar de plantjes zijn duidelijk minder fris.
Maar in week drie is het pure hel.
Van je plantjes blijft enkel een hoopje ellende over. In de plaats krijg je een smerige rommel van draadalgen, baardalgen en nog wat lelijks.
Wat nu gedaan?
De reden van je algenellende? De balans tussen enerzijds je verlichting en anderzijds de CO2 + voedingsstoffen is volledig kwijt.
Bekijk het zo: hoe meer verlichting je boven je aquarium hebt, hoe sneller je planten groeien en hoe meer voedingsstoffen ze nodig hebben. Voeg je die niet voldoende toe, dan stoppen de planten met groeien tot ze uiteindelijk gaan wegkwijnen.
En dan komen de algen.
De oplossing?
Wel, je hebt 3 mogelijkheden:
Mogelijkheid nummertje 3 is mijn favoriet.
Je gaat namelijk aan de ene kant het aanbod aan CO2 en voedingsstoffen verhogen, en tegelijk ga je de vraag ernaar (door de planten) verlagen doordat je minder sterk licht gebruikt. Je stemt met andere woorden het aanbod veel beter af op de vraag.
Weg voedingstekort = weg algen = welkom gezonde aquariumplantjes.
Meer meststoffen toevoegen is gemakkelijk, dat kun je met de Estimative Index. Meer CO2 is ietsje moeilijker, maar heb ik al uitgebreid besproken in mijn artikel over CO2 verhogen.
Maar hoe dim je dan het licht?
Je kunt een dimmer installeren, maar vaak werkt dat niet of je komt in de problemen met de garantie van je bak. Een andere optie is de verlichting gewoonweg verhogen, maar als je een gesloten aquarium hebt dan gaat dat niet zomaar.
Wat is dan het gemakkelijkste én goedkoopste?
Drijfplanten.
Yup. Zo eenvoudig is het.
Deze “vergeten” aquariumplantjes kunnen vaak het verschil maken tussen een aquarium vol algen en eentje met gezonde plantjes en een pak minder algen.
Je koopt een bakje in de winkel en een paar weken later hebben de drijfplantjes al een groot deel van het wateroppervlakte bedekt. Ze groeien namelijk als gek en hebben zo goed als geen onderhoud nodig.
Kost je geen geld, groeit snel en weinig werk aan.
Ideaal, toch?
Alleszins GEEN eendenkroos!
Je weet wel, die piepkleine blaadjes die er eerst nog wel schattig uitzien, maar een week later al aan het woekeren zijn en je vervolgens niet meer uit je bak krijgt.
Echt een pest dat plantje, niet doen dus.
Wat ik je wel kan aanraden van drijfplant? Deze:
Waar kun je deze aquarium drijfplanten kopen? In de betere aquariumwinkel, sommige zelfs in de vijverwinkel (bijv. Pistia stratiotes en Limnobium laevigatum).
Je kunt ook eens horen bij medehobbyisten. Aangezien ze heel snel groeien, zul je zeker iemand vinden die ze gratis weggeeft.
Tuurlijk!
Ze beperken niet enkel het risico op algen, maar helpen ook nog bij met de volgende taken:
Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan verbonden.
Door hun snelle groei moet je ze regelmatig verwijderen en soms kunnen de wortels te lang worden, waardoor ze storend werken op je aquascape of in de filter vast geraken. Af en toe snoeien en plantjes verwijderen is dus de boodschap.
Verder zijn het super gemakkelijke aquariumplanten.
Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder! Of als je nog andere tips weet om gemakkelijk het licht te dimmen … ;-)
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Dag Gilles,
Ik gebruik drijfplanten waaronder waterpest voor de algen en het werkt inderdaad om het zweefvuil op te vangen!
Maar.....hoe haal ik de planten uit mijn bak zonder dat al dat vuil uit de planten loskomt en in mijn bak verdwijnt?
Ik hoor het graag van je!
Alvast bedankt!
vriendelijke groet, Phine
Dag Phine
Al geprobeerd om met een bakje de plantjes op te scheppen vanuit het aquarium naar boven toe?
Groetjes
Gilles
Dag Gilles,
Dank voor je reactie! Ga ik zeker proberen!
Fijne Kerst gewenst en een goed 2020!
Groetjes,
Phine
Hallo Phine
Bedankt, voor jou ook prettige feestdagen!
Groetjes
Gilles
heeft er iemand toevallig wat drijfplantjes voor mij????
beste gilles, ik ben al weken op zoek naar iemand die mij kan drijfplantjes verkopen, maar helaas . Waar kan ik daar persoonlijk aangeraken dit zonder bestelling via pc. Graag een zaak die dit verkoopt. Ik ben afkomstig van beernem west vlaanderen. dank bij voorbaat en gr Johan
Hey Johan
Heb je al geprobeerd in een vijverwinkel?
Groetjes
Gilles
ik heb net een nieuwe filter geplaatst en nu heb ik veel meerstroming dan mijn pistia leuk lijkt te vinden, zijn er ook drijfplanten die wel tegen stroming kunnen?
Hey Thijmen
Heb je al geprobeerd om ze ergens vast te zetten, bv. met een visdraad?
Groeten
Gilles
inmiddels heb ik de uitstroom van het filter in 4 delen gesplitst, er is nu wel beweging aan de oppervlakte, maar geen sterke stroming meer.
Hallo Gilles,
Ik heb een vraagje over het gebruik van drijfplanten (of in mijn geval Vallisneria aan het wateroppervlakte). Ik probeer de hoeveelheid licht (2x 54W t5, 8 uur per dag aan) op mijn Rio 240 te verminderen omdat ik overmatige baardalg heb. Samen met het voor 30% afdekken van de TL buizen met aluminiumfolie, heb ik ook een partij drijfplanten toegevoegd aan het aquarium. Ik snap echter één ding niet: het toevoegen van nitraat en co2 vretende drijfplanten, zorgt er toch juist voor dat het tekort aan co2 en voedingsstoffen nóg groter wordt? Ik snap dat er door de drijfplanten minder licht doordringt naar de bodem van het aquarium, maar er blijft toch ook nóg minder co2 over voor de normale aquariumplanten?
Nick
Hey Nick
Drijfplanten nemen de meeste CO2 op via de lucht, daar is de CO2 namelijk onbeperkt. Nitraat en fosfaat kun je onbeperkt toevoegen volgens de Estimative Index, geen enkel probleem dus :-)
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Als ik dan Vallisneria laat groeien tot aan het wateroppervlakte, is het dan zo dat de plant daarna veel en veel sneller zal gaan doorgroeien omdat hij dan dus in contact met de lucht staat en onbeperkt c02 kan opnemen?
Nick
Hoi
Kan het niet met zekerheid zeggen, maar lijkt me wel :-)
Groeten
Gilles
In mijn Aqua65 worden de punten van de bladeren die aan het oppervlak groeien juist gelig. Zal vast ook te maken hebben met de beschikbare voeding aan het oppervlak alsmede het licht en de circulatie.
Vlak onder je lampen zal de vraag naar voeding ook groter zijn.
Hallo Gilles,
Ik voeg co2 toe dmv een atomizer en heb de spraybar aan het wateroppervlak zodat er ook zuurstof toe wordt gevoegd aan het water. Ik heb veel algen in de bak, vooral groene alg maar ook baardalg.
Het oppervlak is voor een deel bedekt met braziliaans klimop, maar graag zou ik de rest van het wateroppervlak willen vullen met limnobium. Icm met een skimmer. Is dit een optie of is het af te raden omdat de rippel dan verdwijnt en de vissen vergassen?
Gr. Rob
Hey Rob
Als je een skimmer gebruikt ga je sowieso de gasuitwisseling verbeteren omdat je de kaamlaag mechanisch gaat verwijderen. Zou zeker moeten werken.
Eventueel zou ik je CO2 ietsje minderen als je niet in de buurt bent wanneer je de omschakeling doet, kwestie van risico's te beperken.
Groeten
Gilles
Ik zit vast aan eendenkroos, dat is buiten mijn wil omgegaan en ik kom er denk ik nooit meer vanaf. Maar nu ik je mooie artikel lees vraag ik mij ineens af: Zou dit (ook) de oorzaak zijn dat ik gewoon nooit meer algen heb? Ik geef ook veel meer voeding en heb maar max 6 uur de lamp aan per dag. Dus dat helpt vast ook allemaal. Ik heb 2 aquaria (250 ltr + 450 ltr , geen CO2). Nadeel is het schoonmaken, alles zit onder het eendenkroos: je handen, de wc, de emmers, maar toch vind ik het mooi spul. wel opletten dat je niet per ongeluk babyvisjes en garnalen mee schept. Mijn dochter heeft 2 sluierstaart goudvissen en die lusten het kroos, dus gelukkig kan ik daar af en toe planten inzetten van mijn aquarium, zonder dat zij ook een kroosplaag krijgt. zomers' gooi ik het in de vijver, als waterzuiverraar en voer voor de Koi. wordt het teveel, dan laat ik de vijver overstromen via de skimmer.
Hey Mirjam
Dat is heel goed mogelijk hoor. Enerzijds minder sterk licht (dus kleinere kans op een voedingstekort) en anderzijds filteren ze afvalstoffen uit het water :-)
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Bedankt voor je artikel over drijfplanten. Wat je schrijft, klopt inderdaad. Ruim een jaar heb ik nu reuzenVallisneria in de bak en doordat het blad over het wateroppervlak groeit, heb ik veel minder algen. Dit in combinatie met nieuwe led verlichting (voorheen t5 verlichting), ben ik zo goed als van de algen af. Het voordeel van deze Vallisneria is, is dat je dit nooit hoeft bij te kopen. Hij groeit zo hard, dat ik hem maandelijks moet terugsnoeien.
Nog wel een puntje: jij hebt het ook over Hoornblad als drijfplant. Bij mij kwijnde Hoornblad weg, omdat ik Easycarbo (C02) gebruikte. En daar kan Hoornblad niet zo goed tegen. Maar als men geen Easycarbo gebruit, zal het wellicht kunnen.De andere drijfplanten vind ik ook leuk.
Gilles, bedankt voor je super interessante informatie en blogs (fraaie foto's ook vaak) en ik wens je hele fijne feestdagen!!
Groet, Lia
Hey Lia
Leuk om te horen dat het goed gaat me je aquarium en bedankt voor de complimenten! Voor jou ook fijne feestdagen :-)
Groeten
Gilles
Mijn vraag is kan ik de drijfplantjes ook gebruiken samen met cichliden in het aquarium.
Ik heb al vallisneria maar vind dat deze niet zo erg hard groeit.
Hey Corry
Naar mijn ervaring wel. Ze zullen er af en toe wat aan knabbelen, maar bij mijn vader zijn vroegere cichlidenbak was het geen probleem.
Groeten
Gilles
Klopt volledig , wel tijdig een deel verwijderen als ze niet meer nodig zijn want ze houden wel het noodzakelijke licht tegen die uw lieve plantjes broodnodig hebben om te groeien dat het een lieve lust is ......
.
Hey Rik
Klopt, ze mogen niet gaan woekeren en al het licht blokkeren :-)
Groeten
Gilles