
Stel je eens voor: je begint met een nieuwe aquascape. Uren ben je bezig met je hardscape, tot je tevreden bent en met pijnlijke rug en schouders in de zetel ploft.
Enkele dagen later komt er een pakketje aan, vol met frisse, gezonde aquariumplanten. Je begint volop met het aanplanten van je bak. Daarna snel vullen met water, CO2-systeem instellen en je aquariumverlichting inschakelen.
Klaar.
De eerste week groeit alles lekker. De tweede week ziet het er nog keurig uit, maar de plantjes zijn duidelijk minder fris.
Maar in week drie is het pure hel.
Van je plantjes blijft enkel een hoopje ellende over. In de plaats krijg je een smerige rommel van draadalgen, baardalgen en nog wat lelijks.
Wat nu gedaan?
Je probleem ligt bij de verhouding licht – CO2 – voedingsstoffen
De reden van je algenellende? De balans tussen enerzijds je verlichting en anderzijds de CO2 + voedingsstoffen is volledig kwijt.
Bekijk het zo: hoe meer verlichting je boven je aquarium hebt, hoe sneller je planten groeien en hoe meer voedingsstoffen ze nodig hebben. Voeg je die niet voldoende toe, dan stoppen de planten met groeien tot ze uiteindelijk gaan wegkwijnen.
En dan komen de algen.
De oplossing?
Wel, je hebt 3 mogelijkheden:
- Je voegt meer CO2 & meststoffen toe
- Je dimt het licht
- Een combinatie van de twee!
Mogelijkheid nummertje 3 is mijn favoriet.
Je gaat namelijk aan de ene kant het aanbod aan CO2 en voedingsstoffen verhogen, en tegelijk ga je de vraag ernaar (door de planten) verlagen doordat je minder sterk licht gebruikt. Je stemt met andere woorden het aanbod veel beter af op de vraag.
Weg voedingstekort = weg algen = welkom gezonde aquariumplantjes.
Meer meststoffen toevoegen is gemakkelijk, dat kun je met de Estimative Index. Meer CO2 is ietsje moeilijker, maar heb ik al uitgebreid besproken in mijn artikel over CO2 verhogen.
Maar hoe dim je dan het licht?
De eenvoudigste én goedkoopste manier om je aquarium verlichting te dimmen
Je kunt een dimmer installeren, maar vaak werkt dat niet of je komt in de problemen met de garantie van je bak. Een andere optie is de verlichting gewoonweg verhogen, maar als je een gesloten aquarium hebt dan gaat dat niet zomaar.
Wat is dan het gemakkelijkste én goedkoopste?
Drijfplanten.
Yup. Zo eenvoudig is het.
Deze “vergeten” aquariumplantjes kunnen vaak het verschil maken tussen een aquarium vol algen en eentje met gezonde plantjes en een pak minder algen.
Je koopt een bakje in de winkel en een paar weken later hebben de drijfplantjes al een groot deel van het wateroppervlakte bedekt. Ze groeien namelijk als gek en hebben zo goed als geen onderhoud nodig.
Kost je geen geld, groeit snel en weinig werk aan.
Ideaal, toch?
Welke drijfplanten zijn geschikt voor je aquarium?
Alleszins GEEN eendenkroos!
Je weet wel, die piepkleine blaadjes die er eerst nog wel schattig uitzien, maar een week later al aan het woekeren zijn en je vervolgens niet meer uit je bak krijgt.
Echt een pest dat plantje, niet doen dus.
Wat ik je wel kan aanraden van drijfplant? Deze:
- Pistia stratiotes: niet de mooiste maar het kost geen scheet, heeft weinig eisen en groeit snel maar niet overdreven snel zoals eendenkroost. Het heeft vrij dikke blaadjes waardoor het tegen een stootje kan en het licht goed tegenhoudt.
- Limnobium laevigatum: persoonlijk vind ik deze veel mooier dan bovenvernoemd drijfplantje. Hij is mooi vlak en heeft een frisse, groene kleur. Het kan goed tegen hogere temperaturen (belangrijk bij een lampenkap) en is verder weinigeisend.
- Ceratophyllum demersum: ook wel “hoornblad” genoemd. Dit plantje wordt meestal als gewone stengelplant verkocht, maar kan prima als drijfplant gebruikt worden. Je laat hem gewoon drijven op het wateroppervlakte en de plant groeit dan gewoon verder. Hij is fijnbladig, waardoor hij minder licht tegen houdt dan de twee eerste drijfplantjes, maar is verder weinigeisend.
- Riccia fluitans: momenteel drijft er een groot stukje Riccia op mijn aquarium. Ik heb het per ongeluk meegekregen bij een aquariumplantje dat ik gekocht heb. Na een paar maanden is het van een paar sprietjes uitgegroeid tot een “vlot” van 10cm op 10. Bijzonder mooi, je kunt het ook onder water gebruiken en het heeft zo goed als geen eisen. Riccia fluitans kan wel veel vuil maken want het zijn allemaal losse stukjes.
- Vallisneria: jawel, ook deze kun je gebruiken als drijfplantje. Je laat hem gewoon lekker groeien zonder te snoeien. De bladeren gaan dan hangen over het wateroppervlakte en zorgen zo voor schaduw. Dit geldt trouwens voor de meeste stengelplanten maar bij Valliseneria gaat het gemakkelijker, vind ik.
Waar kun je deze aquarium drijfplanten kopen? In de betere aquariumwinkel, sommige zelfs in de vijverwinkel (bijv. Pistia stratiotes en Limnobium laevigatum).
Je kunt ook eens horen bij medehobbyisten. Aangezien ze heel snel groeien, zul je zeker iemand vinden die ze gratis weggeeft.
Zijn er nog andere voordelen aan drijfplanten in je aquarium?
Tuurlijk!
Ze beperken niet enkel het risico op algen, maar helpen ook nog bij met de volgende taken:
- Ze zorgen voor een schuilplaats voor je vissen. Sommige vissoorten, bijvoorbeeld gourami’s, verkiezen een donker aquarium met veel planten als schuilplaatsen. De drijfplanten zorgen voor lekker veel schaduw en bovendien kunnen de visjes zich verstoppen in de lange wortels van de drijfplanten. Daardoor zijn ze minder gestresseerd en tonen ze hun kleuren meer. Ook garnalen en babyvisjes vinden het heerlijk trouwens.
- Het zijn enorm snelle groeiers en daardoor verwijderen ze een hoop afvalstoffen uit het aquariumwater, denk aan ammonium en nitriet. Je kunt ze eigenlijk vergelijken met een alternatieve “aquariumfilter” die zorgen voor een gezonder en zuiverder water.
- De wortels kunnen een mooi extra effect aan je aquarium geven
Natuurlijk zijn er ook wat nadelen aan verbonden.
Door hun snelle groei moet je ze regelmatig verwijderen en soms kunnen de wortels te lang worden, waardoor ze storend werken op je aquascape of in de filter vast geraken. Af en toe snoeien en plantjes verwijderen is dus de boodschap.
Verder zijn het super gemakkelijke aquariumplanten.
En jij? Gebruik jij drijfplanten?
Laat het mij gerust weten in de reacties hieronder! Of als je nog andere tips weet om gemakkelijk het licht te dimmen … ;-)
[ninja-inline id=2164]
Hoi Gilles,
Ik heb een non co2 aquarium (240 liter) waarin ik kikkerbeet als drijfplant heb gebruikt. deze goeide opzich redelijk alleen heb ik het idee dat ze stroming aan het wateroppervlak niet echt prettig vinden waardoor je redelijk wat rotte bladeren krijgt. daarnaast ging ze ook rondjes maken in de bak waarna ik ze heb vastgemaakt met een visdraadje aan de inlaatbuis van het filter.
Wat ik binnenkort eens wil gaan testen is de kaapse waterlelie in het aquarium. Deze schijnt goed te kunnen in het aquarium. Heb je hier ook ervaringen mee?
groet Erikjan
Ik scrolde naar de reacties om exact hetzelfde te zeggen. Bij deze dus uiterst nieuwsgierig naar het antwoord! :)
Hey Erikjan
Ja, veel oppervlaktestroming kan nogal vervelend zijn bij drijfplantjes, dan is het altijd een beetje een afweging of je meer licht wil dimmen of meer rimpeling op het wateroppervlakte. Het nadeel met deze methode.
Die kaapse waterlelie heb ik nog niet getest, zal ik onthouden voor de toekomst!
Groeten
Gilles
Jup, wij hebben er dus eendenkroos op drijven… Ellende als je het eenmaal beu bent, maar het is wel uiterst effectief. Had vorige maand vrijwel alles eraf geschept op twee of drie blaadjes na (juist, ik was het beu), maar nu hebben we weer algen in de bak EN een kaamlaag! Daar hadden we eerder never nooit last van en hebben dus besloten het maar weer te laten groeien :)
Over een half jaar zal ik het weer eens zat zijn als we met CO2 aan de slag gaan en het de bak uit gaat groeien en dan zal de frustratie opnieuw de kop op steken ;)
Al met al, fijn artikel Gilles! Je zou misschien ook het effect van drijvers op een kaamlaag eens kunnen bekijken? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de kaamlaag nu pas opviel omdat er niks meer in de weg dreef.
Hey Jalou
Bedankt! :-)
Ik denk dat de kaamlaag gewoon toevallig was of er inderdaad al was.
Groeten
Gilles
Welke ik in het verleden ook soms als drijver heb gebruikt is: eikenblad varen.
Hey Paul
Dat is ook een goede, ja :-)
Groeten
Gilles