"Honorable Mention" voor Thiago Daniel tijdens AGA 2015
Heb je de video van de Nature Aquarium Gallery al gezien? Je moet hem zeker eens bekijken, ik heb hem hieronder nog eens voor je toegevoegd.
Wat mij altijd enorm verwondert is de bijzonder natuurlijke uitstraling die Takashi Amano creëerde in zijne aquaria.
Elke keer opnieuw lijkt het wel alsof ik gehypnotiseerd wordt.
Heb jij dat gevoel ook?
Lang heb ik mij afgevraagd hoe hij dat toch maar deed, dat natuurlijke effect. Wel, blijkbaar zit het hem in de kleine details …
In dit artikel vertel ik je 5 trucjes om een natuurlijker aquarium te maken die je als het ware hypnotiseert, waardoor je uren voor je bak gaat zitten staren.
Frustrerend toch?
Je hebt een schitterend stuk wortelhout, je plaatst hem in je aquarium en dan … past die kreng er niet in zeker!
Stuk eraf zagen dan maar, alleen zit je dan met zo’n lelijk recht stuk in je wortelhout. En dat werkt echt als een doorn in het oog wanneer je naar je aquarium kijkt, nietwaar?
Een trucje van Amano: gewoon wortelmos of javavaren errond en tadaaa.
Weg lelijke lijn.
Check de video hieronder eens. Je ziet vanaf 2:15 minuten hoe je gemakkelijk het aquariummos met wat katoengaren kunt vastmaken, waarna het plantje er mooi over zal groeien.
Het team van Takashi Amano doet het hier om het materiaal die de stukken hout samenhoudt te verbergen.
Hier is een foto van de voorgrond van één van Amano’s meest bekende bakken.
Valt je iets op?
Jawel, die voorgrond gebruikt maar liefst 3 soorten plantjes.
Je merkt het op het eerste zicht niet, maar je voelt onbewust wel iets “natuurlijks”. Dat komt doordat in de vrije natuur een grasveldje ook niet uit enkel 1 plant bestaat maar een mengeling van allerlei soorten.
Door dit subtiel trucje toe te passen op je bak, merk je al direct een groot verschil.
Herinner je je de tekenlessen vanop school vroeger, en hoe je van de juf een boom moest tekenen.
Je begon eerst met de stam te tekenen, vervolgens de hoofdtakken en daarna ging je over naar de kleine twijgjes.
Wel, je kunt hetzelfde trucje toepassen voor de “hardcape” van je aquarium!
In plaats van 1 grote blok wortelhout, kun je steeds kleiner gaan werken door kleine stukjes hardscape toe te voegen.
“Search for Traces” tijdens de Aquatic Gardeners Association Contest 2015 is daar een perfect voorbeeld van, aanschouw die details eens!
Ook wat betreft rotsen kun je op dezelfde manier werken.
In een rivier zul je namelijk altijd een combinatie van grote en kleine(re) rotsen aantreffen. De grote exemplaren zullen door hun zware gewicht al vroeg stilvallen, terwijl de kleine rotsjes nog even verder rollen in de stroming.
Door eerst je grote steen te plaatsen en vervolgens in 1 richting met kleinere stenen te werken, geef je een visueel gevoel van stroming in je bak.
Bekijk dit voorbeeld eens:
“Voel” je de stroming?
Heb jij een tuin?
Is het je al opgevallen hoe het gras altijd langer groeit rond stammen, stenen en decoratie? Behoorlijk vervelend als je daar niet aankan met je grasmaaier ;-)
Toch kun je dit ook toepassen in je aquarium om dat natuurlijke effect te benadrukken. Een ideetje: gebruik Eleocharis acicularis (naaldgras) aan de rand van een rots of stukje hout.
Of gebruik een accentplantje met een iets andere vorm. Stel dat je een grasmatje hebt, dan kun je Cryptocoryne parva gebruiken om een ietwat andere bladvorm en kleur te introduceren.
De manier van snoeien bij de Nature Style verschilt enorm van de Nederlandse stijl. Terwijl je bij die laatste de plant uit de grond haalt, de top afsnoeit en herplant, wiek je bij de Nature style gewoon alles kort.
Het resultaat?
De plantjes gaan zich opsplitsen in een Y-vorm en door mekaar groeien. Op die manier krijg je een “struikeffect”. In de video hieronder zie je hoe je heel ruw alles kunt snoeien, alles groeit dan later weer mooi in zoals daarvoor.
PS: je kunt zo’n snoeischaar bij mij kopen: Spring Scissor.
Zo, nu heb je weer wat inspiratie om je bakje naar een nog hoger niveau te tillen. Weg met die tv, iedereen gaat gewoon uren naar je bak staren! ;-)
Ken jij nog trucjes om je bak er natuurlijk te laten uitzien? Laat het mij hieronder weten.
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Bedankt voor deze goede en bruikbare blog!
Hey Maarten
Graag gedaan! :D
Groetjes
Gilles
Hey Leo.
het zou mij verwonderen dat ze kool gebruiken.uit onze ervaring blijkt toch dat kool veel voedingsstofen er uit haald.er zijn wel ander metoden voor uw water helder te krijgen en ook heel wit, en die toch uw voeding met rust laat.
groetjes.
Etienne.
Hey Gilles.
ik heb al veel zitten kijken naar die baken van die japaner.prachtige baken.maar ik vraag mij eigenlijk wel af welk water dat die gebruikt.is dat gewoonleidingwater of gebruikt die ander water uit een bron.wij weten ook niet wat de samensteling is van dat water word het behandelt met harsen voor de hardheid en voor de kh er uit te halen er is niets van geweten.ik zien wel dat hij co2 gebruikt maar gebruikt hij ook planten voeding zo ja welke.de filter welk matraail gebruikt hij voor de vuling van het filter.turf denk ik niet want het water is te wit anders zou het bruin zijn.temperattur hoe veel weeten wij niet.het is zo maar een gedacht he Gilles ik zou dat graag wel eens weten.en ook hoe veel keer ververst hij dat water, en hoe veel water.
groetjes.
Etienne.
Hey Etienne
Of hij zijn water behandelt weet ik niet. Wel voegt hij vloeibare meststoffen toe + alle meststoffen ingebakken in de bodem van de aquasoil (niet te onderschatten). Filtermateriaal: gewoon zoals de meesten. Temperatuur zal ook een gemiddelde zijn van wat wij gebruiken. In sommige van zijn boeken staan de waardes uitgelegd, maar je neemt ze best met een korreltje zout.
Groeten
Gilles
Hi, ik wil even inhaken op de filter/waterbehandeling van het ADA-systeem. Wat ik gezien heb in een video, https://www.youtube.com/watch?v=n_e1UOyNhXE is dat ADA het water zeer sterk filtert. De filter wordt gevuld voor 3/4 met puimsteen en de rest met active kool die iedere 3 weken ververst wordt. Wat inhoud dat door de kool alle gecheleerde voedingsstoffen worden verwijderd en de planten der voeding dus uit de bodem moeten halen, die dan ook zeer rijk voorzien is.
Hey Leo.
het zou kunnen dat ze kool gebruiken om dat het water zo wit is en helder.maar dan zal het niet veel op brengen van voeding in te doen voor de planten.ik heb dat filmpje ge zien, en die steek die zak zo maar in het filter zonder voor filter een spons of watten, en boven aan ook niets.zo dus al het vuil zit in die korel als hij die spoelt is hij volledig zijn bacies kwijt.ik vind dat geen goed filtering, ik zou dat zeker zo niet doen.en nog iets die filter vulling was toch ook maar ééntonig vind ik.bij mij in de filter zit er van alles in maar wel natuurlijke produckten.en dat vind ik beter ik heb daar beter resultaten mee en heel gezond water.maar ja dat is natuurlijk ieder zijn eigen goesting he.maar ik zou zo nooit filteren op mijn bak.
groetjes.
Etienne.
Hi Etienne,
Ik zou het ook nooit zo doen. Maar waar het mij om ging dat de man het standaard ADA systeem demonstreerde. Oftewel zoals ADA het voorstel, met al hun speciale spullen. Powersand, Aquasoil, Powder en hun speciale filter. En dan blijkt dat ze aktieve kool gebruiken. Daar stond ik even van te kijken, had ik niet verwacht.
Hoi Gilles,
Ik vind vele foto's en video's mooier dan mijn bak en wil dan ook een mooiere bak gaan maken d.m.v. aqua scaping. Een van de punten waar ik mee zit is dat de meeste planten niet herkenbaar zijn en ik heb tot nu toe ook nooit een site gezien waarin de namen van planten worden genoemd en met name de lage en middelhoge planten.Weet jij op welke site ik deze kan zoeken of weet jij wellicht de namen van voornamelijk de lage planten, de mossen zijn welbekend maar de rest. Bij voorbaat dank voor je reactie.
Vriendelijke groet, Dick
Hey Dick
Als je een foto hebt kan ik eens kijken of ik ze herken. Je kunt het sturen naar gilles[at]aquascaping-blog.com
Groeten
Gilles
Ik heb al 51 jaar een aquarium, en heb de eer gehad om een hele tijd met Amano contact te hebben gehad. Ben nog steeds een bewonderaar van zijn stijl.
Waar hij altijd omheen draaide was mijn vraag over het kienhout.
Als ik het op die manier doe, drijft gegarandeerd het kienhout de volgende dag boven aan het aquarium.
Hij liet het ook nooit bezinken.
En ben er nog steeds niet achter hoe hij dat flikte
Hey Willem
Gelukzak! :-)
Misschien liet hij het op voorhand rusten in water zodat het hout genoeg water had opgezogen om te zinken?
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Dat zijn weer leuke tips met erg leuke plaatjes!
Zo zit ik weer vol met inspiratie, nu nog wat tijd vinden :-)
Hey Kurt
Bedankt!
Alles goed voor de rest?
Groeten
Gilles
Hey Gilles,
jazeker een heel leuk artikeltje.
Zoals Erik ook al zei, is het leuk om iemand anders te zien.
Die er ook helemaal in op gaat.
Dankjewel voor het leuke artikel met video`s. Daar hebben wij tenminste wat aan :p
Groetjes Stephan
Hey Stephan
Bedankt! :-)
Groeten
Gilles
Het Gilles, zoals altijd weer genoten van je artikel. Mooi om iemand zo gepassioneerd te zien over aquascaping. Bedankt voor de tips, die van het naaldgras ga ik zeker onthouden. Helaas voor mij om financiële redenen staat mijn bak even stil, alleen nog onderhoud. Maar hey, niets weerhoud mij van het genieten van andermans prachtige werken en enthousiasme. Groet, Erik
Hey Erik
Bedankt voor de leuke reactie, altijd tof om te horen!
Groeten
Gilles