Deze bak heeft genoeg LED voor gezonde plantjes. Bron: ADA
Aaaah, ik herinner mij nog het aquarium van mijn vader.
Zo’n grote bak van 200 liter met een brede lampenkap op en daarin van die dikke T8-buizen. Niet zo handig, een beetje groot, maar het was eenvoudig en werkte prima.
De planten groeiden geweldig in die bak. De Cryptocoryne’s waren lekker dik, het javavaren groeide mooi in de breedte en er waren zo goed als geen algen aanwezig. En dat zonder een CO2-systeem.
Maar weet je wat me stoorde?
Dat saaie “ziekenhuislicht”.
Het leek wel alsof die T8-lampen de mooie lichteffecten eruit “waste”, waardoor alles onnatuurlijker uitzag dan in realiteit.
Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. T8 is al zeldzaam geworden en de oude T5 als standaard is tegenwoordig al LED bij aankoop van een nieuwe bak.
Ook ik ben overgestapt naar LED. Waarom?
Dat vertel ik je in dit artikel ;-)
Meteen met de deur in huis dan maar? Jawel!
Bij de beslissing om over te stappen, had aquarium LED-verlichting heel wat voordelen voor mijn bak.
Hieronder een kleine greep uit de argumenten voor mij doorslaggevend waren:
Zo, dat zijn zo even mijn argumenten waarom je voor LED moet kiezen.
Ben jij al overgestapt? Wat waren jouw argumenten?
Wil je het maximale voordeel uit je LED-verlichting voor je aquarium halen? Dan raad ik je “RGB LEDs” aan.
Wat het verschil is met gewone LED-verlichting? Een RGB LED is samengesteld uit een Rode, een Groene en een Blauwe LED en die combinatie van basiskleuren zorgt ervoor dat je alle denkbare kleuren kan weergeven.
Bij een gewone LED is dat niet het geval daar bestaat de Light Emitting Diode (LED) uit slechts 1 kleur. Natuurlijk heb je LED-lampen met elk hun eigen kleurenspectrum, maar die zullen je niet in staat stellen om de kleuren van de zon te recreëren of een maansimulatie te voorzien ’s nachts.
Als je dan toch in een LED-aquarium investeert, ga dan voor de volle pot en schaf je dus RGB LED-verlichting aan.
Wil je het graag extra makkelijk? Neem dan ook meteen een RGB LED-controller mee. Daarmee bepaal je op een poepsimpele manier het kleurenspectrum voor je bak, kun je de zonsopgang en -ondergang simuleren, of de plantengroei stimuleren met extra blauw en rood licht, …
Naar mijn menig toch een echte aanwinst voor je plantenaquarium :-)
Er is een reden waarom er zo’n snelle (r)evolutie is in aquariumverlichting. Een goede aquariumverlichting is belangrijk voor een gezonde bak.
Ik heb je hierboven al enkele voordelen van aquarium LED-verlichting uitgelegd, maar ben je eigenlijk verplicht om voor LED te gaan als je gezonde plantengroei wilt?
Nee, natuurlijk niet.
Je kunt prima een gezonde plantenbak creëren met T5 of zelfs T8 (hieronder mijn video vanuit mijn artikel over aquaria zonder CO2, dat is met enkele T8-lampen gedaan).
Wat voor jouw aquarium de beste verlichting is, hangt mee af van de samenstelling van je bak én je budget.
Om je te helpen kiezen geef ik je graag de belangrijkste voor- en nadelen van LED, T8 en T5 mee.
Verandering van type verlichting vraagt om verandering van gedrag.
Daarmee bedoel ik dat met de omschakeling naar ander, sterker licht (bijvoorbeeld van T8 naar T5) je ook moet gaan nadenken over de hoeveelheid lampen die je voorziet boven je aquarium.
Simpelweg een sterkere lamp plaatsen leidt gegarandeerd tot algen!
Denk eraan: je planten gaan sneller groeien bij sterker licht, want je genereert met je nieuwe lampen een veel hogere lichtsterkte. Snellere plantengroei betekent meer vraag naar voedingsstoffen.
Maar als je niet gelijktijdig aandacht gaat besteden aan een aangepaste hoeveelheid CO2 en plantenvoeding in verhouding met je verlichting dan krijg je er een wildgroei aan algen gratis bij.
Dat wil je vermijden, toch? :-)
Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je ofwel met minder lichtbronnen werkt als je overschakelt op krachtiger aquariumverlichting, of je LED-verlichting hoger plaatst.
Als je toch voor een sterk verlicht aquarium wil gaan, doe het dan stap voor stap. Door de hoeveelheid licht in stukjes te verhogen, kan je sneller ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Dat zal je een hoop kopzorgen besparen!
OK, je hebt beslist om over te stappen naar aquarium LED-verlichting? Welke moet je dan kopen?
Wel, alles hangt af van je budget. Ik raad je aan om niet gewoon voor het goedkoopste te gaan, maar investeer liever ietsje meer. Er is namelijk nogal wat kwaliteitsverschil bij LED-verlichting, dus laat je goed informeren.
Goedkope aquarium LED-verlichting klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je meer uitgeeft dan voor traditionele verlichting om dan met slechte kwaliteit opgescheept te zitten, heb je er niks aan.
Ik heb het al eens gedaan en het bleek achteraf weggegooid geld te zijn …
Koop dus iets kwalitatiefs, dan geniet je minstens voor 10 jaar.
Waar je aquarium LED-verlichting kopen?
Wel, naar aanleiding van verschillende mails die ik van jullie heb gekregen en jullie ervaringen met LED-verlichting heb ik een kort lijstje gemaakt van jullie favoriete merken en handelaars:
Aquarium LED-verlichting biedt écht een meerwaarde voor je aquarium, zeker in combinatie met een LED-controller of dimmer.
Het is duurzamer, minder warm en energiezuiniger. Het is inderdaad duurder in aankoop, maar als je je LED-verlichting goed verzorgt haal je die extra kost op lange termijn er zo uit.
Investeer je ook nog eens in RGB LEDs voor je aquarium, dan kan je het kleurenspectrum volledig zelf aanpassen naar jouw wensen. Zowel je planten als je vissen zullen je dankbaar zijn :-)
Mijn mening? Als je het budget kunt vrijmaken, gewoon doen.
Wat was jouw reden om over te stappen naar LED? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Goedemiddag,
Wat is een mooie kleurencombinatie met RGB? Ik wil een warme ogende bak met een goede lichtopbrengst. Ik heb 1 RGB strip, 1 gele strip en 2 witte. Helaas kan ik het maar op 4 punten aansluiten met de controller die ik heb, dus de 2 witte zitten bij elkaar en groen samen met geel.
Gr. Rob
Hoi
Ik heb een jewel helalux spectrum gekocht met controller.
Ik vraag me af wat goede instellingen zijn qua kleur.
Mijn Hygrophila polysperma die ik heb om gebreken te zien groeit goed.
Ik heb al wat geëxperimenteerd maar het merendeel van de planten blijven het slecht doen op de Hemianthus Callitrichoides na en de Hygrophila polysperma.
De Utricularia graminifolia heb ik nu 3x aangeschaft en wil echt niet groeien gaat al na een paar dagen dood.
heeft iemand misschien een idee?
Goedemorgen
Als beginnende aquarium bezitter ( SuperFish Panorama 20/35/50) heb ik standaard ingebouwd LED verlichting. Mooi licht. Onbekende licht intentietijd. Het licht brandt in twee periodes van 4,5 uren.
Geregeld door een tijdklok. De vissen schrikken als het licht plotseling aangaat en uitgaat. Mijn vragen:
Is er een licht aan/uit start vertrager.te koop, welke tussen de tijdklok en aquariumstekker kan worden geplaatst ?
Hoeveel watt is mijn Ledverlichting ? Hoeveel kelvin ? Dank voor de moeite. Vriendelijke groet
Dag Philip
Ja, er bestaan controllers waar je dit allemaal mee kunt regelen. Ik weet echter niet of dit ook zal gaan met jouw LED-verlichting, best vraag je dat dus na bij SuperFish zelf voor de zekerheid. Idem voor de wattage en de kelvin.
Groetjes
Gilles
Aanvullende info: de warmwit is is 900 lumen p/m en de koudwit is 1000 lumen p/m. Beide dimbaar en kunnen op een programma ingesteld (zonsopgang tot ondergang).
warmwit vroeger 3000 kelvin/ coolwit 4000 kelvin / 6500 kelvin daglicht is altijd een goede combinatie voor planten en vissen
Hoi Gilles,
Een vraag. Ik wil een set bestellen met een controller bij Ledstripkoning. De set bestaat uit 3 strips: 1 rgb en 2 koud wit. De koud wit zijn ook te vervangen voor warm wit. Dat lijkt mij mooier. Maar maakt het nog iets uit voor de planten, koud of warm wit? Of is het beter om koud en warm wit te combineren.
Mvg,
Rob Visser
Hoi Gilles,
Ik heb net zo'n RGB ledlamp aangeschaft...en nu vraag ik me af welke kleuren ik nu juist moet instellen om zowel planten als vissen het meest tevreden te houden ??
Groetjes,
Gert
Hoi Gert
Goede vraag! Kun je niet werken met een programma van de fabrikant? Of zijn het echt draaiknoppen?
Groetjes
Gilles
Hoi.
Ik heb een Juwel Rio 240 en daar zit een ledbalk in met alleen blauw en wit. Zijn er zover je weet ook RGB balken te krijgen voor deze bak? Ik heb het hele internet afgestruind maar ik kan niks vinden.
Vr. Gr.
Henk
Vraagje voor de plantenbakken onder ons. Ik heb nu een meter bak met 4x T5 (2* 865 + 2* 840).
Perfect voor de planten. Nu aan het kijken voor LED eventueel aangezien T5 lampjes stuk zijn of aan vervanging toe.
Maar hebben planten RGB leds nodig of kan je ook enkel met de white/koud wit werken?
Voor de effecten van zonsondergang en nacht etc hoef ik niet. Blijf ik er altijd nep uitzien en storend en niet natuurlijk :P
Gaat mij dus puur om de planten groei en een zo natuurlijk mogelijke licht/beeld.
Kom ik dan weg met 2x white + een dimmer of toch 2x white + 2* rgb of 3x white + 1 rgb?
Iemand tips/ervaring?
Hey Paul
Ik ben geen plantenbak (;-) ), maar kan je wel de volgende tip geven: voordat je je LEDs koopt, vraag eens wat het spectrum van de lamp is. Vervolgens kijken naar de pieken in het spectrum en controleer of dat geschikt is voor je planten + in jouw ogen mooi lijkt. Soms heb je namelijk licht dat heel goed is voor plantengroei, maar niet mooi oogt of andersom.
Groetjes
Gilles
Hoi Gilles,
Ik heb een paar maanden geleden een nieuwe juwel Rio 240 gekocht en daar zit ook led verlichting in. Alleen zijn dit geen strips maar balken. 1 lamp is 6500 K en de ander is 9000 K. Nu is het zo dat mijn rotala maar niet rood wordt. In mijn oude aquarium met T8 verlichting (tl 840) was dit wel. Weet jij waar het aan kan liggen?
Gr Rob
Oh sorry zie nu pas de reacties, excuus. Dank Ton. Denk je dat dit beter is voor de planten? Gr Rob
Ton, in de multilux led armatuur van juwel past geen T5. Weet jij een goedkopere lamp die daar wel in past? Ik kan het op internet niet vinden maar zie wel dat deze lampen van juwel nieuw 70 euro per stuk kosten..
Hoi Gilles,
Ik heb een Juwel Rio besteld met LED verlichting.
Deze omschrijving stond er bij:
"Verlichting:
De MultiLux LED-verlichtingstechnologie van Juwel laat de aquariumplanten uitstekend groeien en biedt een heldere verlichting van de Juwel Rio 240 met LED-verlichting. Daarnaast zijn de 29 Watt buizen zeer zuinig in energieverbruik.
De 29 Watt LED-buizen zijn verwisselbaar en bestaan uit Day & Nature. De ultrasoon gelaste lamp is 100% waterdicht en voldoet uiteraard aan de hoge Europese veiligheidsstandaards."
Ik kan nergens terug vinden of dit een goede kwaliteit led is of dat het misschien problemen gaat geven met de plantengroei. Helaas is hij niet dimbaar, maar eventueel bouw ik aparte dimbare nachtverlichting in.
Hoi Rob
Ik heb mijn lampen gewoon vervangen door Philips led Tl -buizen met gewoon de basis kleuren 830, 865 en 840. Waar je op moet letten is het aantal lumen en uiteraard de lengte van de buis.
De planten toen het hier op uitstekend. In het begin moeten ze even wennen aan de nieuwe frequentie. Dimmen van lampen hoeft niet.
Het is precies zoals Gilles zegt. Je moet de goede balans hebben tussen licht, voedingstoffen en co2.
Dat is alles.
groeten
Ton
Hey Rob
Ik heb helaas geen ervaring met die lampen, dus kan er weinig over zeggen :-)
Hou er rekening mee dat vooral de balans tussen je licht en voedingsstoffen + C02 goed moet zitten, geen enkel licht gaat een slechte balans oplossen.
Groetjes
Gilles