Aquariumtechniek

Aquarium LED-verlichting? De voordelen én waar je op moet letten!

Aaaah, ik herinner mij nog het aquarium van mijn vader.

Zo’n grote bak van 200 liter met een brede lampenkap op en daarin van die dikke T8-buizen. Niet zo handig, een beetje groot, maar het was eenvoudig en werkte prima.

De planten groeiden geweldig in die bak. De Cryptocoryne’s waren lekker dik, het javavaren groeide mooi in de breedte en er waren zo goed als geen algen aanwezig. En dat zonder een CO2-systeem.

Maar weet je wat me stoorde?

Dat saaie “ziekenhuislicht”.

Het leek wel alsof die T8-lampen de mooie lichteffecten eruit “waste”, waardoor alles onnatuurlijker uitzag dan in realiteit.

Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. T8 is al zeldzaam geworden en de oude T5 als standaard is tegenwoordig al LED bij aankoop van een nieuwe bak.

Ook ik ben overgestapt naar LED. Waarom?

Dat vertel ik je in dit artikel ;-)

De voordelen van LED-verlichting voor je aquarium

Meteen met de deur in huis dan maar? Jawel!

Bij de beslissing om over te stappen, had aquarium LED-verlichting heel wat voordelen voor mijn bak.

Hieronder een kleine greep uit de argumenten voor mij doorslaggevend waren:

  • Veel natuurlijker. Dit was eigenlijk hét argument voor mij om over te stappen naar aquarium LEDs: dat heerlijke schaduweffect en het feit dat je de kleur van sommige LED-verlichtingssystemen zelf kunt bepalen. Zo lijkt je bak in 1x een heel stuk natuurlijker, in plaats van dat “ziekenhuislicht” van de TL-lampen;
  • Zuiniger. Tja, dit wist je waarschijnlijk al. LED-verlichting heeft een veel lager energieverbruik dan de nog steeds alom tegenwoordige TL-lampen. Scheelt je wat als je van plan bent om je bak heel wat jaren bij te houden;
Twee nano’s door Adrie Baumann met LEDs. Mooi toch? Bron: DefiniteAquascapeTV
  • Duurzamer. LED-aquariumverlichting is veel duurzamer dan TL-lampen. Laat je je licht 8 uur per dag branden, dan heeft de LED-verlichting in je aquarium een gemiddelde levensduur van 14 jaar! Dus ja, LED-aquarium verlichting is duurder in aankoop, maar de combinatie van hun energiezuinigheid én lange levensduur betekent dat je dat ruim terug verdient;
  • Koeler. Kwalitatieve aquarium LEDs worden beter gekoeld en geven minder warmte af dan hun oudere broertjes T8 en T5;
  • Dimbaar. Last van algen? Aquarium LED-verlichting is dan zeker een interessante optie omdat je vaak je lampen gemakkelijk kunt dimmen. En het hoeft niet eens veel te kosten. Door je licht te dimmen, kun je het risico op algen sterk beperken.

Zo, dat zijn zo even mijn argumenten waarom je voor LED moet kiezen.

Ben jij al overgestapt? Wat waren jouw argumenten?

Gewone LED of toch liever RGB boven je bak?

Wil je het maximale voordeel uit je LED-verlichting voor je aquarium halen? Dan raad ik je “RGB LEDs” aan.

Wat het verschil is met gewone LED-verlichting? Een RGB LED is samengesteld uit een Rode, een Groene en een Blauwe LED en die combinatie van basiskleuren zorgt ervoor dat je alle denkbare kleuren kan weergeven.

Bij een gewone LED is dat niet het geval daar bestaat de Light Emitting Diode (LED) uit slechts 1 kleur. Natuurlijk heb je LED-lampen met elk hun eigen kleurenspectrum, maar die zullen je niet in staat stellen om de kleuren van de zon te recreëren of een maansimulatie te voorzien ’s nachts.

RGB LEDs. Bron: Ledstrip-Specialist

Als je dan toch in een LED-aquarium investeert, ga dan voor de volle pot en schaf je dus RGB LED-verlichting aan.

Wil je het graag extra makkelijk? Neem dan ook meteen een RGB LED-controller mee. Daarmee bepaal je op een poepsimpele manier het kleurenspectrum voor je bak, kun je de zonsopgang en -ondergang simuleren, of de plantengroei stimuleren met extra blauw en rood licht, …

Naar mijn menig toch een echte aanwinst voor je plantenaquarium :-)

LED, T8 of T5: wat is de beste keuze voor jouw aquarium?

Er is een reden waarom er zo’n snelle (r)evolutie is in aquariumverlichting. Een goede aquariumverlichting is belangrijk voor een gezonde bak.

Het verschil in dikte tussen T5 & T8. Bron: TropicalFishSite

Ik heb je hierboven al enkele voordelen van aquarium LED-verlichting uitgelegd, maar ben je eigenlijk verplicht om voor LED te gaan als je gezonde plantengroei wilt?

Nee, natuurlijk niet.

Je kunt prima een gezonde plantenbak creëren met T5 of zelfs T8 (hieronder mijn video vanuit mijn artikel over aquaria zonder CO2, dat is met enkele T8-lampen gedaan).

Wat voor jouw aquarium de beste verlichting is, hangt mee af van de samenstelling van je bak én je budget.

Om je te helpen kiezen geef ik je graag de belangrijkste voor- en nadelen van LED, T8 en T5 mee.

  • T8-lampen: zijn perfect voor als je aquarium niet veel licht nodig heeft. Je vindt ze in elke DHZ-zaak, wat best makkelijk is én ze zijn goedkoop. Nadeel is dan weer dat ze vaker vervangen moeten worden, hoewel dat tegenwoordig nog meevalt.
  • T5-lampen: hebben meer lichtsterkte dan T8-lampen (zo’n 50%) en verslijten minder snel. Perfect voor als je aquarium meer licht nodig heeft. Ook deze lampen vind je in de betere DHZ-zaak, maar ze zijn minder courant dan de T8-lampen.
  • LEDverlichting: kost in aanschaf toch een stuk meer, maar ondanks die hoge prijs toch de moeite waard vind ik persoonlijk! Je bak ziet er niet alleen beter uit, je kan het licht ook veel makkelijker doseren en zelfs de kleur aanpassen (met RGB LEDs). Dat je energierekening daalt, is een leuke bonus. Op lange termijn haal je de aankoopprijs er zo uit.

Pas op met té sterke aquariumverlichting!

Verandering van type verlichting vraagt om verandering van gedrag.

Daarmee bedoel ik dat met de omschakeling naar ander, sterker licht (bijvoorbeeld van T8 naar T5) je ook moet gaan nadenken over de hoeveelheid lampen die je voorziet boven je aquarium.

Simpelweg een sterkere lamp plaatsen leidt gegarandeerd tot algen!

Denk eraan: je planten gaan sneller groeien bij sterker licht, want je genereert met je nieuwe lampen een veel hogere lichtsterkte. Snellere plantengroei betekent meer vraag naar voedingsstoffen.

Maar als je niet gelijktijdig aandacht gaat besteden aan een aangepaste hoeveelheid CO2 en plantenvoeding in verhouding met je verlichting dan krijg je er een wildgroei aan algen gratis bij.

Dat wil je vermijden, toch? :-)

Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je ofwel met minder lichtbronnen werkt als je overschakelt op krachtiger aquariumverlichting, of je LED-verlichting hoger plaatst.

Als je toch voor een sterk verlicht aquarium wil gaan, doe het dan stap voor stap. Door de hoeveelheid licht in stukjes te verhogen, kan je sneller ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Dat zal je een hoop kopzorgen besparen!

Welke aquarium LED-verlichting kopen en waar?

OK, je hebt beslist om over te stappen naar aquarium LED-verlichting? Welke moet je dan kopen?

Wel, alles hangt af van je budget. Ik raad je aan om niet gewoon voor het goedkoopste te gaan, maar investeer liever ietsje meer. Er is namelijk nogal wat kwaliteitsverschil bij LED-verlichting, dus laat je goed informeren.

Professionele aquascaper “Jurijs mit JS” met de LupyLed, die binnenkort op de markt komt

Goedkope aquarium LED-verlichting klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je meer uitgeeft dan voor traditionele verlichting om dan met slechte kwaliteit opgescheept te zitten, heb je er niks aan.

Ik heb het al eens gedaan en het bleek achteraf weggegooid geld te zijn …

Koop dus iets kwalitatiefs, dan geniet je minstens voor 10 jaar.

Waar je aquarium LED-verlichting kopen?

Wel, naar aanleiding van verschillende mails die ik van jullie heb gekregen en jullie ervaringen met LED-verlichting heb ik een kort lijstje gemaakt van jullie favoriete merken en handelaars:

  • HVP Aqua: complete LED-sets voor zowel zoet- als zoutwateraquaria
  • JMB Aqua Light: complete LED-kits voor zoetwater, zoutwater, cichliden, …
  • LEDstripKoning: LED-strips, profielen, controllers en meer voor alle types aquaria

Conclusie

Aquarium LED-verlichting biedt écht een meerwaarde voor je aquarium, zeker in combinatie met een LED-controller of dimmer.

Het is duurzamer, minder warm en energiezuiniger. Het is inderdaad duurder in aankoop, maar als je je LED-verlichting goed verzorgt haal je die extra kost op lange termijn er zo uit.

Investeer je ook nog eens in RGB LEDs voor je aquarium, dan kan je het kleurenspectrum volledig zelf aanpassen naar jouw wensen. Zowel je planten als je vissen zullen je dankbaar zijn :-)

Mijn mening? Als je het budget kunt vrijmaken, gewoon doen.

Wat was jouw reden om over te stappen naar LED? Laat het mij hieronder weten!

[ninja-inline id=2164]

4.2/5 - (12 votes)

Bekijk de reacties

  • Ik heb ervaring met de superfish retro led-verlichting.
    Ik ben er opzich wel tevreden over maar ik heb de indruk dat deze toch minder geeft dan de klassieke t5. Van de superfish heb ik geen gegevens gevonden van de lichtsterkte.
    Nu heb ik hier gelezen dat Dennerle een goede verlichting is.
    Hier vond ik wel de gegevens van.
    http://dennerle.com/de/produkte/aquaristik/beleuchtung/trocal-led/trocal-led

    Mijn conclusie is dat de led-verlichting naar verbruik en lichtopbrengst niet veel verschilt.

    Vb.
    Led: Dennerle 78w 140cm : 7280 lumen
    T5: Dennerle amazone 80w :6650 lumen

    Naar verbruik schilt het dus maar een 10% dat led zuiniger is als ik het goed heb.

  • Hoi Gilles

    Ik wil graag overstappen naar led.
    Heb je toevallig ervaringen met kitelight ledverlichting?
    Het kost een hoop geld en wil geen kat in de zak kopen.
    Gr, Geert

    • Hey Geert

      Persoonlijk niet, maar ken wel andere lezerse die tevreden zijn :-)
      Binnenkort komt er een lijstje van aanbieders.

      Groeten
      Gilles

  • Ik heb ledverlichting van super fish. White en colorplus. HEEFT het zin om daar een Rgb led bij te zetten of voegt dat niets toe?

    • Dat Peter

      Moeilijk te zeggen. Maar als je tevreden bent van je huidige licht zou ik het gewoon zo laten.

      Groeten
      Gilles

  • Hallo

    Ik heb een Juwel LIDO 120...heb altijd op twee T5 lampen gedraaid (1 Daylight en 1 Colour) zonder problemen en algen...Een jaartje geleden had ik mij laten verleiden om LED-verlichting aan te schaffen... Heb mij dan ook een set ( easy led van het merk aquatlantis) aangekocht...opzich ziet het er allemaal ok uit en is makkelijk te installeren...alleen kreeg ik vrij snel algen in mijn aquarium die ik nooit had...zeker te wijten aan de nieuwe LED verlichting...vond gelijk dat het heel sterk scheen en teveel licht was... en bij de eerste generatie kon je alleen het uur dat ie aan en uit moest instellen op de controler en geen lichtsterkte...nu heb ik ondertussen een nieuwe controler van dat merk waarmee je wel de lichtsterkte kan instellen...maar tevergeefs want had nog steeds last van algen...had hem op gegeven moment maar op 50% lichtsterkte staan en nog steeds last van algen...Ben dus terug overgestapt op mijn T5 lichtbalkjes en alle algen weg na verloop van tijd...

    MIjn vragen zijn:

    * Kan het zijn dat ik stelselmatig lichtsterkte moet opbouwen om mijn plantjes te laten wennen? bvb vanaf 30% lichtsterkte ofzo?
    * is mijn LED-verlichtig van slechte kwaliteit?
    * is Led te hard licht voor mijn plantjes ( Anubias-Javavaren-valisneria-Crypto)?
    * Ik heb wel geen CO2 installatie maar gebuik EASY-CARBO...Kan het daar aan liggen? te weinig CO2?

    Alvast bedankt
    MVG
    Bryan

    • Dag Bryan

      Als je nieuwe LEDs een stuk sterker licht geven en het voedingsschema (CO2 & meststoffen) wordt hierop niet aangepast, dan is het risico op algen een stuk groter. Waarschijnlijk was dat inderdaad het geval bij jou.

      Wat betreft je vragen:

      - Klopt. Ik zou nooit in het begin 100% lichtsterkte gebruiken, altijd rustig beginnen en stilletjes aan opbouwen, kwestie van het risico op algen te beperken
      - Denk het niet, waarschijnlijk had je algen om de bovenstaande reden
      - Die plantjes kunnen prima om met zwak licht. Een sterke LED-lamp lijkt me inderdaad overkill maar téveel lijkt me niet
      - Kans is heel groot ja. Carbo is niet zo efficiënt in het leveren van koolstof aan je planten als CO2. Combineer dat met veel sterker licht en je hebt een probleem

      Groeten
      Gilles

  • Vraag: zijn er voedingstabletten buiten klei , dus een algemene voedingstablet ???

  • Wat ik nog mis in dit artikel: een nadeel van die T5 buizen is de grote warmte-afgifte. Ik heb een heel smal aquarium (want hangend aan de muur) en brand tijdens onderhoud regelmatig mijn arm aan die hete T5 buis!

    • Enkel de HO versie geeft méér warmte af , de HE versie komt niet warmer dan T8 lampen .

    • Dag Pascal

      Staat er wel in vermeld, maar een beetje anders verwoord. Een goed LED-systeem is inderdaad koeler doordat de hitte beter wordt afgedragen.

      Groeten
      Gilles

  • Dag Gilles,

    Ik heb een juwel rio 125 met T5 lampen.moet deze elk jaar vervangen of niet? de ene zegt van wel de andere zegt van ni. wat zou jij doen?

    RGB Leds ben ik nog over aant twijfelen..

    Mvg Gert

    • Dag Gert

      De huidige T5's verliezen minder snel aan lichtsterkte dan vroeger. Ik zou ze gewoon zo laten tot ze niet meer werken en eventueel een reserve bijhouden :-)

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Ik gebruik LED verlichting van Giesemann type Futura-S, 650mm Tropical version. Hier zitten geen rgb leds in, maar men kan ze wel naar elk gewenst kleurenspectrum aan te passen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van rode, blauwe, groene, gele en witte leds per led module.
    Heb eerder t5 verlichting gebruikt van juwel. Ben erg tevreden met mijn led, betere kleurechtheid bij planten en vissen.

    Grtz. Robert

    • Hey Robert

      Mooi om te horen dat de planten en vissen het naar hun wens hebben ;-)

      Groeten
      Gilles

  • Ik heb er wel naar gekeken, maar de ledbalk van Juwel voor mijn rio125 kost 165 euro!
    Als mijn t5 balk kapot gaat dan misschien wel, maar nu nog even niet.

  • T5 heb je in 2 varianten , de HE en de HO . De HE hebben ongeveer dezelfde efficiëntie als de T8 lampen , dus ongeveer evenveel lumen/Watt . De HO hebben een grotere wattage voor dezelfde lengte lamp als HE , en geven méér licht , ze hebben echter een slechter rendement en dus gebruiken ze méér energie dan de HE versie , minder lumen/watt dus .
    Led heeft een iets betere lichtopbrengst lumen/watt dan een TL maar ze hebben het enorme voordeel dat het licht netjes aan één kant gestuurd is , stukken beter dus dan een TL die licht stuurt in alle richtingen .
    RGB led heeft wel verschillende kleurmogelijkheden , maar wel een veel slechter rendement dan de witte LED 's .

    • Rik ik gebruik reeds 6 jaar LED in mijn paludarium en aquariums,( 120 in de killi en betta kwekerij). En niet de merken uit de aq. winkel, maar de gewone strips van 5 m. 300 Leds.. De laatste strips betaalde in 12,50 € op de markt in venlo tijdens de Koi show in Arcen. Anders koop ik ze op de Computer beurs in Kortrijk.
      (bij Turkse handelaar). Ik ben daar hèèl tevreden over. Voor een paar € koop je ook dimmers van Velleman. Kom maar eens langs Rik..

      • Soort verlichting voor vissen is niet zo belangrijk voor zover ik weet , voor planten daarentegen is licht het voornaamste technische hulpmiddel , vandaar dat er voor een plantenbak héél andere eisen gesteld worden . Die led stripjes zijn verre van doeltreffend voor de hoofdverlichting van een plantenbak , voor schemerlicht daarentegen voldoen ze ruimschoots .

    • Hey Rik

      Bedankt voor de info.
      Gebruik jij LED op je bak?

      Groeten
      Gilles

      • Nog niet , ik heb een complete T5 en T8 installatie die ik mag weggooien om dure led te kopen , waarschijnlijk ooit wel eens led als ze betaalbaarder zijn in aankoop .

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018