Deze bak heeft genoeg LED voor gezonde plantjes. Bron: ADA
Aaaah, ik herinner mij nog het aquarium van mijn vader.
Zo’n grote bak van 200 liter met een brede lampenkap op en daarin van die dikke T8-buizen. Niet zo handig, een beetje groot, maar het was eenvoudig en werkte prima.
De planten groeiden geweldig in die bak. De Cryptocoryne’s waren lekker dik, het javavaren groeide mooi in de breedte en er waren zo goed als geen algen aanwezig. En dat zonder een CO2-systeem.
Maar weet je wat me stoorde?
Dat saaie “ziekenhuislicht”.
Het leek wel alsof die T8-lampen de mooie lichteffecten eruit “waste”, waardoor alles onnatuurlijker uitzag dan in realiteit.
Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. T8 is al zeldzaam geworden en de oude T5 als standaard is tegenwoordig al LED bij aankoop van een nieuwe bak.
Ook ik ben overgestapt naar LED. Waarom?
Dat vertel ik je in dit artikel ;-)
Meteen met de deur in huis dan maar? Jawel!
Bij de beslissing om over te stappen, had aquarium LED-verlichting heel wat voordelen voor mijn bak.
Hieronder een kleine greep uit de argumenten voor mij doorslaggevend waren:
Zo, dat zijn zo even mijn argumenten waarom je voor LED moet kiezen.
Ben jij al overgestapt? Wat waren jouw argumenten?
Wil je het maximale voordeel uit je LED-verlichting voor je aquarium halen? Dan raad ik je “RGB LEDs” aan.
Wat het verschil is met gewone LED-verlichting? Een RGB LED is samengesteld uit een Rode, een Groene en een Blauwe LED en die combinatie van basiskleuren zorgt ervoor dat je alle denkbare kleuren kan weergeven.
Bij een gewone LED is dat niet het geval daar bestaat de Light Emitting Diode (LED) uit slechts 1 kleur. Natuurlijk heb je LED-lampen met elk hun eigen kleurenspectrum, maar die zullen je niet in staat stellen om de kleuren van de zon te recreëren of een maansimulatie te voorzien ’s nachts.
Als je dan toch in een LED-aquarium investeert, ga dan voor de volle pot en schaf je dus RGB LED-verlichting aan.
Wil je het graag extra makkelijk? Neem dan ook meteen een RGB LED-controller mee. Daarmee bepaal je op een poepsimpele manier het kleurenspectrum voor je bak, kun je de zonsopgang en -ondergang simuleren, of de plantengroei stimuleren met extra blauw en rood licht, …
Naar mijn menig toch een echte aanwinst voor je plantenaquarium :-)
Er is een reden waarom er zo’n snelle (r)evolutie is in aquariumverlichting. Een goede aquariumverlichting is belangrijk voor een gezonde bak.
Ik heb je hierboven al enkele voordelen van aquarium LED-verlichting uitgelegd, maar ben je eigenlijk verplicht om voor LED te gaan als je gezonde plantengroei wilt?
Nee, natuurlijk niet.
Je kunt prima een gezonde plantenbak creëren met T5 of zelfs T8 (hieronder mijn video vanuit mijn artikel over aquaria zonder CO2, dat is met enkele T8-lampen gedaan).
Wat voor jouw aquarium de beste verlichting is, hangt mee af van de samenstelling van je bak én je budget.
Om je te helpen kiezen geef ik je graag de belangrijkste voor- en nadelen van LED, T8 en T5 mee.
Verandering van type verlichting vraagt om verandering van gedrag.
Daarmee bedoel ik dat met de omschakeling naar ander, sterker licht (bijvoorbeeld van T8 naar T5) je ook moet gaan nadenken over de hoeveelheid lampen die je voorziet boven je aquarium.
Simpelweg een sterkere lamp plaatsen leidt gegarandeerd tot algen!
Denk eraan: je planten gaan sneller groeien bij sterker licht, want je genereert met je nieuwe lampen een veel hogere lichtsterkte. Snellere plantengroei betekent meer vraag naar voedingsstoffen.
Maar als je niet gelijktijdig aandacht gaat besteden aan een aangepaste hoeveelheid CO2 en plantenvoeding in verhouding met je verlichting dan krijg je er een wildgroei aan algen gratis bij.
Dat wil je vermijden, toch? :-)
Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je ofwel met minder lichtbronnen werkt als je overschakelt op krachtiger aquariumverlichting, of je LED-verlichting hoger plaatst.
Als je toch voor een sterk verlicht aquarium wil gaan, doe het dan stap voor stap. Door de hoeveelheid licht in stukjes te verhogen, kan je sneller ingrijpen als het fout dreigt te gaan. Dat zal je een hoop kopzorgen besparen!
OK, je hebt beslist om over te stappen naar aquarium LED-verlichting? Welke moet je dan kopen?
Wel, alles hangt af van je budget. Ik raad je aan om niet gewoon voor het goedkoopste te gaan, maar investeer liever ietsje meer. Er is namelijk nogal wat kwaliteitsverschil bij LED-verlichting, dus laat je goed informeren.
Goedkope aquarium LED-verlichting klinkt misschien aantrekkelijk, maar als je meer uitgeeft dan voor traditionele verlichting om dan met slechte kwaliteit opgescheept te zitten, heb je er niks aan.
Ik heb het al eens gedaan en het bleek achteraf weggegooid geld te zijn …
Koop dus iets kwalitatiefs, dan geniet je minstens voor 10 jaar.
Waar je aquarium LED-verlichting kopen?
Wel, naar aanleiding van verschillende mails die ik van jullie heb gekregen en jullie ervaringen met LED-verlichting heb ik een kort lijstje gemaakt van jullie favoriete merken en handelaars:
Aquarium LED-verlichting biedt écht een meerwaarde voor je aquarium, zeker in combinatie met een LED-controller of dimmer.
Het is duurzamer, minder warm en energiezuiniger. Het is inderdaad duurder in aankoop, maar als je je LED-verlichting goed verzorgt haal je die extra kost op lange termijn er zo uit.
Investeer je ook nog eens in RGB LEDs voor je aquarium, dan kan je het kleurenspectrum volledig zelf aanpassen naar jouw wensen. Zowel je planten als je vissen zullen je dankbaar zijn :-)
Mijn mening? Als je het budget kunt vrijmaken, gewoon doen.
Wat was jouw reden om over te stappen naar LED? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties