Algen bestrijden

Algeneters in je aquarium: je persoonlijke “hulptroepen” in de strijd tegen algen

Vroeger was ik er geen fan van: algeneters in het aquarium. Ik vond dat je vissen en garnalen enkel moest kopen omdat ze pasten binnen de stijl of biotoop van je bak. En niet puur omdat ze algen opeten.

Maar eerlijk gezegd: dat was behoorlijk kort door de bocht van mij.

Ondertussen ben ik al een tijdje van gedachte veranderd. Het begon met een nanobakje dat ik had ingericht. Hij groeide perfect, super trots dat ik was. Tot ik na week 6 plots serieus veel last begon te krijgen van draadalg

Aangezien het aquarium al gerijpt was en ik wat leven in de bak wou, dacht ik: “waarom geen algeneters in mijn aquarium zetten?”. En dus kocht ik mij een groepje van 10 Amano-garnaaltjes :-)

Het resultaat was indrukwekkend.

Op een paar dagen tijd hadden ze echt alle draadalg opgekuist. En sterker nog: de draadalg is nooit meer terug gekomen. Top beestjes, echt!

Sindsdien heb ik mijn strategie volledig omgegooid: ik voeg vanaf nu altijd zo snel mogelijk algeneters toe. Op voorwaarde dat ze zich lekker in hun vel voelen in mijn aquarium, natuurlijk.

Maar welke aquarium algeneters zijn dan geschikt voor jouw bak? Ik geef je hieronder enkele tips die je op weg helpen om de geschikte algeneter te kiezen.

De 3 soorten algeneters: aan jou de keuze!

In grote lijnen kun je zeggen dat er 3 soorten algeneters bestaan:

  • Vissen die algen eten
  • Garnalen
  • Slakken

Het leuke hieraan is dat je ongeacht de grootte van je aquarium altijd wel een geschikte algeneter vindt. En soms kunnen dat wel speciale beestjes zijn!

Soort #1: Algenetende garnalen

Garnalen die algen eten zijn mijn favoriet. Altijd als ik ze bezig zie, toveren ze automatisch een smile op mijn gezicht. Ze zijn àltijd druk in de weer met de “opkuis” van je bak, continu grijpen ze met hun schaartjes naar allerlei lekkers.

Echt grappig om te zien :-)

Natuurlijk heb je heel veel soorten garnalen die je in een zoetwateraquarium kunt gebruiken. Maar welke zijn de beste algetende garnalen?

De Japonica garnaal (Caridina multidentata) oftewel Amano garnaal

Takashi Amano zweerde bij deze garnaal, vandaar ook zijn bijnaam. Deze rakker werd namelijk zo goed als in elke aquascape door Amano gebruikt als vaste kuisploeg.

De Japonica garnaal, koning van de algeneters. Bron: Amazoona

Hij is dan ook een van de efficiënste algenetende garnalen die er zijn.

Kijk eens naar het voorbeeldje hieronder. Je ziet in het midden een aquarium vol algen zonder Japonica garnalen, vervolgens links met dezelfde bak met veel Japonica’s en rechts met enkele.

Indrukwekkend, toch? Bron: Tropica

Een enorm verschil, toch?

Ze eten ook bijna algen op: draadalg, baardalg, staghorn, … Je noemt het maar, zij kuisen het op ;-)

Vuurgarnaal aka Red Cherry garnaal (Neocaridina heteropoda)

Een stukje kleiner dan de Japonica garnaal, maar toch nog een geduchte algeneter. Bovendien kunnen vuurgarnaaltjes zonder probleem kweken in een zoetwateraquarium, in tegenstelling tot de Japonica.

Deze knappers zijn ook efficiënt tegen algen. Bron: Fishkeeping Advice

Voor je het weet zit je dus met een mini kuisploeg in je bak :-) Ook zij lusten alles wel: algen, visvoer, rottende plantenresten, …

Soort #2: vissen die algen eten

Naast garnalen heb je ook een aantal vissen die wel eens algen lusten en zo helpen je bak proper te houden. Ik heb nog niet alle onderstaande visjes in mijn aquarium gehad (wel de meeste), dus ik baseer mij ook op de ervaringen van andere aquaristen :-)

Welke zijn de beste algenetende vissen?

Otocinclus affinis of vittatus

De Otocinlus is een uitstekende algeneter voor zowel kleinere als grote bakken. Ze zijn super kalm en passen perfect in gezelschapsaquaria. Je kopt ze best in een groepje, dan voelen ze zich op hun best.

Toch één van mijn favoriete visjes. Bron: Koicompagnie

Ik zelf combineer ze vaak met garnalen. De garnaaltjes pakken de draadalg of baardalg aan en de Otocinlus pakt de bruine alg aan. Want daar zijn ze echt enorm goed in.

Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Ik denk dat dit toch wel dé bekendste algeneter is voor een zoetwateraquarium. Het zijn dan ook echte werkpaarden die zo goed als alle algen wel lusten. Ze zijn een super goede keuze als je veel baardalg en puntalg hebt.

Het zijn wel groepsbeestjes, dus koop ze best in een groepje van 5, dan voelen ze zich het lekkerst in hun vel.

Is de Siamese algeneter agressief? Op jonge leeftijd niet, als ze wat ouder zijn kunnen ze wel dominant reageren. Hou daar dus rekening mee!

Nog zo’n topper tegen algen. Bron: FishBase

In tegenstelling tot de Oto’s, is deze niet zo schuchter. Je hoeft dus niet te zoeken naar je Siamese algeneter overdag, je kunt hem gewoon lekker zijn ding zien doen.

Ancistrus

Als je een groter aquarium hebt, dan kun je eventueel een Ancistrus toevoegen. Ze zijn gespecialiseerd in het kuisen van de ruiten en zijn ook super rustig.

De mannetjes kunnen ook indrukwekkend zijn met hun “baardjes”. Kijk eens naar deze:

Een vis met een baard, wie had dat gedacht. Bron: PFK

Zware jonge, toch? :D

Je kunt ze trouwens in verschillende kleuren krijgen: zwart, goud, albino, met stipjes, … Niet alleen een aanwinst in de strijd tegen de algen, maar ook een leuke aandachtstrekker dus.

Ik raad wel aan om wat stukken hout of verstopplekjes te maken, dat vinden ze leuk. Hier is trouwens een goed artikel over deze speciale visjes.

Soort #3: algetende slakken

Yup, ook slakken kunnen je helpen in de strijd tegen die ellendige algen!

Het blijven natuurlijk slakken, veel beweging zie je niet. Maar dat wil niet zeggen dat ze een slechte keuze zijn. Integendeel: deze kereltjes zijn echte toppers voor het verwijderen van puntalg op je aquariumruiten, filtermateriaal en decoratie.

Neritina sp. Zebra slakken

Dit slakje is echt mooi om te zien. Hij is goudkleurig met zwarte strepen, vandaar ook zijn bijnaam: “Zebra Renslak”.

Renslak? Yup, hoewel hij nog altijd vrij traag is, is het wel een van de snelste slakjes die je kunt gebruiken. Hij is verzot op bruine algen en puntalgen, dus je kunt hem gebruiken als strijdmiddel tegen die specifieke algen.

Kijk eens op deze pagina voor het verschil!

Deze slak lust ook wel algen. Bron: Bucephalandra

Let er wel op dat hij genoeg algenvoer krijgt, want soms lust hij ook wel wat plantjes (hoewel de meningen daarover verschillen).

En nog een aandachtspunt: soms durven ze wel eens uit het aquarium te kruipen, dus niet verschrikken als hij plots hallo komt zeggen!

Clithon corona

Nog een mooi slakje en vergelijkbaar met die hierboven.

Nog zo’n uniek beestje. Bron: Aquariumdomain

Ik heb helaas (nog) geen ervaring met dit beestje. Jij wel? Laat het mij hieronder in de reacties weten wat je van dit slakje vindt en waar je hem kunt kopen.

Hoeveel algeneters in je aquarium?

Ho, moeilijke vraag omdat dit ook afhankelijk is van de soort die je neemt. Dit is wat ik persoonlijk als richtlijn gebruik, maar dat kan voor sommige verschillen:

  • Garnaaltjes: Takashi Amano raadde 1 garnaal per liter aan, maar dat wordt dan nogal een kostelijke grap. Persoonlijk gebruik ik er 1 garnaaltje per 5 liter en dat werkt prima! Vuurgarnaaltjes kun je iets meer toevoegen omdat ze kleiner zijn en minder efficiënt;
  • Vissen: ik zou ze sowieso in groepjes aankopen van 5. Bijvoorbeeld 10 Oto’s voor een bak van 100 liter. De uitzondering hierop is de Ancistrus die je gerust solitair kan houden of als koppeltje. Let er dan wel op dat het geen 2 mannetjes zijn;
  • Slakken: voor een bak van 100 liter zou ik een 4-tal algenetekende slakjes toevoegen.

Het leukste is natuurlijk als je deze kunt combineren, bijvoorbeeld een groepje Amano garnaaltjes met een groepje Oto’s.

Maar ga altijd eerst na of de combinatie past en of ze wel gelukkig zullen zijn in jouw bak. Vuurgarnaaltjes toevoegen aan een cichlidenbak is bijvoorbeeld géén goed idee ;-)

En welke algeneters voor een klein aquarium?

Stel je hebt een nano aquarium van minder dan 50 liter, dan is je keuze natuurlijk een stuk beperkter. Eigenlijk ben je dan beperkt tot garnaaltjes en slakken.

Ik heb momenteel zelf een bakje van 45cm en daarin heb ik een tiental Amano-garnaaltjes. Voor een nog kleiner aquarium zou ik eerder voor de vuurgarnaaltjes kiezen.

Conclusie

Last van algen in je aquarium? Dan haal je er gewoon de “cavalerie” bij! Je hebt heel wat keuze aan algeneters voor je aquarium.

Enkele tips die ik je kan meegeven:

  • Zowel bepaalde vissen, garnalen als slakken kunnen prima meehelpen in de strijd tegen algen;
  • Ga eerst na of ze wel gelukkig zullen zijn in jouw aquarium voordat je de beestjes aanschaft;
  • Naargelang de grootte van je aquarium kun je combinaties doen of meer van een bepaalde soort kopen.

Heb jij nog suggesties voor algeneters? Of ervaring met de soorten die ik heb vermeld in mijn artikel?

Laat het mij hieronder weten :D

[ninja-inline id=2164]

4.7/5 - (10 votes)

Bekijk de reacties

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018