
Ik geef toe.
Ik heb ooit eens 2 goudvissen gehouden in een aquarium van ocharme 50 liter.
Geen goed idee, na een week zag de bak al volledig groen. Om de zaak nog erger te maken ging ik dan elke week het water 100% verversen, de ruiten met azijn kuisen, nieuw water erin zonder de waardes of temperatuur te controleren …
Eigenlijk totaal fout. Maar goed, ik was 8 jaar en wist niet beter.
Onlangs contacteerde iemand van jullie mij met een gelijkaardig probleem: groen water in het aquarium dat gewoon niet weg wilt gaan.
Hoe kom je daar nu het best en snelst vanaf?
Wel, ik heb opnieuw een strategie uitgeschreven tegen die ellendige zweefalg!
Wat is de oorzaak van zweefalg of “waterbloei”?
Ik heb het al eens beschreven in dit artikel over zweefalg, de meest voorkomende redenen voor groen aquariumwater (ook wel zweefalg of waterbloei genoemd) zijn:
- Teveel afvalstoffen in het water;
- Een ammoniumpiek, door bijvoorbeeld een dode vis;
- Veel te veel aquariumverlichting;
- Te warme temperaturen;
- Slechte CO2 of te weinig voedingsstoffen waardoor de planten slecht groeien en afvalstoffen afgeven.
Voorbeeldje: in mijn verhaal over mijn goudvissen had ik gewoon teveel vissen in een te klein aquarium. Zo’n goudvis is namelijk een grote vervuiler, wat er voor zorgde dat er heel veel afvalstoffen in het water terecht kwamen.
Combineer dat met continu zonlicht op het aquarium (hij stond in de veranda …) en het resultaat was duidelijk: een groene waas in het aquarium waar je uiteindelijk niet meer door kon kijken!
Ik zal je stap voor stap uitleggen hoe je best te werk gaat om de zweefalg te verwijderen en je aquarium terug helder te maken.
Stap #1: neem je voorzorgen tegen de zweefalg!
Tja, zoals met alle algen geldt: “beter voorkomen dan genezen”.
Ga eerst na of de plaats voor je aquarium wel goed is. Staat hij niet continu in het zonlicht? Wordt hij niet te warm? Dat zijn allemaal dingen die het aquariumwater groen kunnen kleuren.
Plaats je bak dus best op een plek waar het afgeschermd staat van rechtstreeks zonlicht en waar ook niet teveel passage is (je weet maar nooit).
Controleer daarna of je aquarium wel groot genoeg is voor alle vissen en andere beestjes die je wilt houden. Niet alleen voorkom je daarmee het probleem van de zweefalg, het is ook veel leuker en gezonder voor de aquariumbewoners.
Ik krijg regelmatig mailtjes binnen over mensen die last hebben van deze vervelende alg en in 90% van de gevallen heeft die persoon een goudvis.
Het probleem is dat goudvissen héél vaak in een veel te klein aquarium gehouden worden. Ik raad aan om per goudvis minimum 50 liter te rekenen. Als je dus een groepje van 2 goudvissen hebt, dan zul je een aquarium van 100 liter nodig hebben (minimaal!).
Stap #3: check de techniek en de plantenvoeding
Aquariumgrootte en -locatie in orde?
Dan is het nu tijd om na te gaan of de aquariumfilter wel goed genoeg is voor jouw aquarium. Heel vaak worden aquaria geleverd met een standaardfilter die eigenlijk iets te zwak is, zeker als je daarin dan goudvissen gaat houden of bijvoorbeeld heel veel plantjes.
Zo’n bakken hebben produceren meer afval dan gewoonlijk, dus is een sterke filter een must. Ik raad aan om een filter te kiezen met een debiet (liter per uur) van 5 tot 10x de inhoud van je aquarium. Heb je dus een bak van 100 liter, dan kies je best een filter die 500 tot 1000 liter per uur filtert.
Check ook zeker dit artikel voor de juiste keuze van aquariumfilter!
Als je een plantenaquarium hebt, dan is het ook belangrijk om plantenvoeding en eventueel CO2 toe te voegen. Op die manier zullen je plantjes beter groeien, waardoor ze niet alleen de bak beter gaan zuiveren maar ook zelf minder afval gaan produceren én ze zien er gewoon frisser uit.
Drie vliegen in 1 klap dus ;-)
Je kunt bijvoorbeeld mijn All-in-One complete aquariumbemesting gebruiken, dan voeg je alle voedingsstoffen (behalve CO2) in 1x toe.
Ten slotte: ook op vlak van aquariumverlichting moet je niet overdrijven. Sterker licht betekent namelijk ook snellere plantengroei en meer vraag naar voedingsstoffen. Soms heb je zoveel licht dat je onmogelijk voldoende voedingsstoffen kunt voorzien.
Het gevolg: slechte plantengroei en algen!
Best dus niet overdrijven met de lichtsterkte van je LEDs of T5, tenzij je zeker bent dat je genoeg plantenvoeding & CO2 kan voorzien.
Stap #4: de zweefalg verwijderen uit je aquarium
OK, alle voorzorgen genomen?
Dan gaan we nu die zweefalg verwijderen en het groene water omtoveren in mooi helder water ;-)
Ik zal je hier opnieuw stapsgewijs uitleggen hoe je te werk moet gaan.
Begin met een goede waterverversing
De eerste stap is om eens een stevige waterverversing te doen.
Hierdoor haal je de zweefalg letterlijk uit je bak om te vervangen met lekker helder water. Ik raad je aan om hiervoor mijn artikel over waterverversingen te lezen.
Als de zweefalg echt hardnekkig is en het aquariumwater zodanig groen is dat je er amper door kan kijken, dan kun je meerdere waterverversingen na mekaar doen.
Let er wel op dat het verse water dezelfde waterwaardes (pH, KH & GH) heeft als het oude. Ik gebruik bijvoorbeeld osmosewater en voeg dan mineralen toe tot ik de correcte waarde heb.
Geef nu de genadeslag met een goede UV-filter
Met een goede waterverversing heb je al een groot deel van het groene water verwijderd en zou het aquariumwater niet meer zo troebel mogen zijn. Nu kun je de laatste algensporen aanpakken en de laatste genadeslag geven.
Hoe?
Met een goede aquarium UV-filter. Het ultraviolet licht van deze filter zal de laatste algensporen als het ware “steriliseren” waardoor de zweefalg gedood wordt. Een UV-filter voor aquaria kost niet zoveel, hier vind je er bijvoorbeeld eentje.
Ik raad aan om de UV-filter een week of 2 in te schakelen tot je een merkbare verbetering ziet. Langer is niet nodig en kan in onze situatie zelfs nadelig zijn:
- Het tast de “chelatoren” van je plantenvoeding aan, waardoor die instabieler wordt en dus minder lang beschikbaar voor je planten
- Het vergroot het stroomverbruik van je aquarium
Doe nog een laatste waterverversing
Sommigen zouden dit “over the top” vinden, maar ik ben graag zeker dat de alg echt definitief dood is! Daarom doe ik na de UV-behandeling nog een laatste waterverversing.
Je weet maar nooit :-)
Conclusie & checklist
OK, nu zou je terug helder water moeten hebben in je aquarium en geen last meer hebben van de “waterbloei”.
De conclusie van mijn anti-zweefalg strategie?
- Controleer eerst of het aquarium wel groot genoeg is & of de locatie OK is
- Check ook voor andere oorzaken: is de filter sterk genoeg? Zijn er veel afvalstoffen in het water? Voeg je genoeg plantenvoeding toe zodat de planten goed kunnen groeien en de bak mee filteren?
- Daarna ga je de zweefalg verwijderen: begin met een stevige waterverversing, daarna maak je hem af met een UV-filter. Ten slotte doe je nogmaals een stevige waterverversing
Net zoals bij mijn andere strategieën tegen baardalg, draadalg, groene puntalg en blauwalg heb ik ook voor deze alg een checklist gemaakt als geheugensteuntje.
Je kunt die gewoon downloaden, afprinten en dan stapsgewijs afvinken wat je al gedaan hebt in je strijd tegen de zweefalg.
Je kunt de checklist hier downloaden!
Heb ik je kunnen helpen met deze strategie? Of zit je nog met vragen? Laat het mij hieronder weten in de reacties!
[ninja-inline id=2164]
Beste Gilles
Goede tips op je site.
Ik had heel veel last van groene zweefalg na de vakantie te veel voeding, licht etc.
Bij mijn vorige aqarium nooit last gehad, maar zou de led verlichting ook invloed kunnen hebben?
Heb vanalles geprobeerd om er vanaf te komen maar t kwam steeds weer terug.
Nu heb ik 10 dagen een uv lamp er tussen zitten op advies van de winkel. Werkt geweldig. Maak filter steeds goed schoon en ga hier nog 2 dagen mee door voor de zekerheid. Het enige probleem is dat er nu bruine troep op mijn planten achterblijft hoe kan ik dit verwijderen. Ik ga zodra ik met de lamp stop het water verversen en weer starten met de plantenvoeding.
ik hoorden dat je 14 dagen het aquriuem met rust moet laten , hij is groen en als je hem met rust zou laten zou het oplossen .
want ik had hem 3x helemaal verschoond en dat was fout zei de winkelier maar ik vind het groen zo erg wil hem graag helder hebben
Goedendag
Ik heb Malawibak 450 liter alles perfect alleende zweefdeeltjes dat alg op de rotsen loslaat wat is hier aan te doen
Ook de All in One of ??
Waterkwaliteit is goed
Temperatuur blijft stabiel
Dag Jacco
De All-in-One is een meststof en geen anti-algen middel. Wel zal het de algemene plantengroei verbeteren waardoor de planten de concurrentie met algen beter aankunnen, dus eerder een indirect effect. Ik zou eens kijken of het debiet van je filter (liter per uur) wel voldoende sterk is en regelmatig je filter onderhouden.
Groetjes
Gilles