
Droom jij van een mooi, groen plantenaquarium? Dan is CO2 bemesting van je aquarium zeker een goede investering! CO2 maakt deel uit van de macrovoedingsstoffen (samen met NO3 & PO4) en is dus een belangrijke voedingsstof voor je aquariumplanten.
CO2 in het aquarium, voedingsstof voor je aquariumplanten
Aquariumplanten maken gebruik van CO2 of HCO3- als koolstof. De meeste planten hebben echter een voorkeur voor CO2 aangezien het hun minder energie kost om deze voedingsstof op te nemen. De natuurlijke biotopen van aquariumplanten zijn in het algemeen verzadigd met CO2 en bevatten vaak meer koolstofdioxide dan de buitenlucht. In een aquarium zonder enige vorm van CO2 bemesting is dit echter helemaal niet het geval. Voor een optimale plantengroei, zeker voor de wat moeilijkere waterplanten, is CO2 injectie dus zeker een interessante optie. Onderzoek door Tropica heeft aangewezen dat onder zwakke aquariumverlichting en met CO2 injectie, de plantengroei maar liefst 4 maal groter is!
CO2 bemesting & aquarium verlichting
In een voorgaand artikel heb ik al uitgelegd dat een sterkere aquariumverlichting meer voedingsstoffen vereist, waaronder dus ook CO2. Wordt er niet voldoende plantenvoeding toegevoegd, dan stagneert de groei en verhoogt het risico op algen. Vooral bij sterk belichte aquariums kan dat wel eens tot een plotse algenexplosie leiden. Daarom ben ik voorstander van een zwakkere, maar voldoende aquariumverlichting. Op die manier krijgen je planten voldoende licht om te groeien, is de bak stabieler en moet je minder vaak snoeien en voeding toevoegen. In de tabellen hieronder (via: CO2 beperking, Easy Life) wordt de invloed van de aquariumverlichting op de CO2 fixatie duidelijk. Een zwakke tot matige verlichting (figuur 1) zorgt voor voldoende CO2 fixatie gedurende de hele photosynthese.
Verhogen we de lichtintensiteit door een extra lamp toe te voegen, dan zal de vraag naar voedingsstoffen stijgen. Hierdoor bestaat het risico dat je onvoldoende CO2 en plantenvoeding voorziet (figuur 2) waardoor de plantengroei stagneert met algenbloei als gevolg.
Om dit te vermijden moet je dus je planten goed in het oog houden, meer voedingsstoffen toevoegen en je CO2 langzaam opschroeven.
CO2 bemesting in het aquarium: welk systeem en hoe meten?
Ben je overtuigd van de talrijke voordelen van CO2 injectie? Lees dan zeker eens mijn artikel over CO2 systemen en het meten van CO2 in het aquarium. Wist je trouwens dat je ook een mooie plantenaquarium kunt hebben zonder CO2 toevoeging?
Vond je deze post interessant? Word dan lid van de Aquascaping-Blog Facebook pagina en blijf op de hoogte van allerlei leuke weetjes in onze hobby!
[ninja-inline id=2172]
20 Comments on "CO2 bemesting in het aquarium"