Inspiratie nodig?

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak!

Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar. Ik ben een grote fan van Nigel’s werk, naar mijn mening is hij 1 van de beste zoniet dé beste aquascaper in de Benelux. Je zult hieronder wel zien waarom!

In dit interview bekijken we onder andere zijn “Enchanted Forest” waarmee hij 69ste werd op de CIAC / CIPS, de China International Aquascaping Contest. Zéér hoog niveau dus!

Ik zou zeggen: laat je inspireren en volg zeker zijn Youtube-kanaalFacebook-pagina en Instagram.

“Enchanted Forest” – de foto’s

Hieronder vind je de opbouw van Nigel’s aquarium “Enchanted Forest”. Knap, toch? Lees ook zeker het interview hieronder waaronder Nigel enkele persoonlijke tips & adviezen geeft.

[ess_grid alias=”nigel-hoevenaar”]

“Enchanted Forest” – het interview

Q: kun je je even voorstellen aan de lezers?

Mijn naam is Nigel Hoevenaar, ik ben 23 jaar oud en woon in Kaatsheuvel. Vlakbij de Efteling, dit zullen jullie ongetwijfeld kennen.

Nigel vertegenwoordigde Nederland tijdens de CIAC in China

Q: hoe ben je begonnen met de hobby?

Het grappige is dat ik jaren geleden een filmpje op Youtube zag van een plantenaquarium. Toen zei ik: “dat is misschien wel leuk om later te doen”.

Uiteindelijk ben ik op een andere manier bij aquascaping terecht gekomen. Op Youtube zag ik een filmpje van een klein ecosysteem in een lege lamp. De bedoeling hiervan was om een mooie compositie te maken met wat grond, mosjes, takjes, eikeltjes etc vanuit het bos. Vervolgens maak je dit een beetje vochtig en sluit je het geheel af. Op deze manier wordt het een ecosysteem.

Via deze video’s op YouTube kwam ik terecht bij aquascaping. Dat zag er een stuk interessanter uit met verlichting boven de bak, water en levende have erin. Mijn eerste aquarium was een Superfish home 25 met daarin een Iwagumi. Na een maand of drie wilde ik een grotere bak en werden mijn eisen hoger. Ik wilde een optic white bak met zo min mogelijk storende techniek.

Q: vertel eens iets over “Enchanted Forest”: wat is de grootte, welke filtratie gebruik je, voeg je meststoffen toe … ?

Via marktplaats kocht ik een optic white aquarium met meubel van 80x40x40 cm. Niet zo’n mooie afwerking als een ADA-aquarium maar de prijs was goed! Verder vind je hieronder wat gegevens van mijn bak.

De techniek:

De hardscape:

De planten:

  • Hydrocotyle tripartita
  • Cryptocoryne parva
  • Fissidens fontanus
  • Fissidens mini
  • Bucephalandra kedagang mini, mini coin en catherina
  • Weeping moss
  • Flame moss
  • Myriophyllum ‘Guyana

Als plantenvoeding gebruikte ik eerst de Tropica specialised fertiliser en later schakelde ik over naar de PlantedBox All-In-One.

Q: waar heb je je inspiratie gehaald voor deze scape?

Ik was eerst fan van Iwagumi. Al snel veranderde dit en wilde ik ook hout gaan toepassen in mijn scape. De diorama stijl (een miniatuurwereld), sprak mij erg aan. Geïnspireerd door de top 127 van IAPLC heb ik een poging gedaan om een bos te creëren. IAPLC is een internationale wedstrijd waarbij het niveau zeer hoog is. Je weet niet zo goed waar je moet beginnen als je zo’n scape voor het eerst gaat opzetten. De scapes in de IAPLC video’s zijn vaak technisch en complex. Het is daarom fijn om een foto te zien van de hardscape als inspiratie.

Hieronder zie je de foto’s waardoor ik geïnspireerd ben geraakt. Deze scape is van Yufan Yang uit China en scoorde plek 3 in 2015 IAPLC.

Bron: Yufan Yang
Bron: Yufan Yang, het uiteindelijke resultaat

Q: hoe heb je de hardscape opgebouwd? Heb je daar ook foto’s van?

Een goede tip die ik je mee kan geven is om een doos of een houten box te maken waarin je dezelfde afmetingen als je aquarium kan nabootsen. Dit is een perfecte manier om ervaring op te bouwen met hardscapes. Vooral voor kleinere bakken is dit een goed middel. Zo kun je bijv. gedurende het jaar dat je aquarium draait alvast vooruit kijken naar een nieuwe inrichting.

Wat wil ik gaan maken in de volgende scape? Ik ben fan van aquaria met veel hardscape daarin. Daarbij is het belangrijk om de hardscape goed te plannen. Dit gaat niet in één dag. Hier moet je rustig de tijd voor nemen en continu evalueren of het beter kan. Maak gebruik van social media kanalen en forums. Vraag feedback en pas continu je scape aan. Als de scape eenmaal draait ,zijn aanpassingen lastiger.

Je moet dus zorgen dat die hardscape vanaf het begin er al “perfect” uitziet. Hier zie je mijn aquascape in een kartonnen doos.

Zo oefen je met je hardscape

Hieronder zie je dezelfde aquascape, maar dan opgebouwd in het aquarium. De lavastenen zijn behandeld met een laagje mos via de yoghurt blender methode.

Het aquariumhout (spiderwood) heeft gedurende langere tijd in een speciekuip met water gestaan. Hierdoor is de kleur al donker bij het plaatsen van de hardscape. Zo gaat het minder snel drijven en kan alvast de slijmlaag uit het hout komen (minder rommel in de bak). Het kan natuurlijk ook zonder zolang je de hardscape maar goed vast zet zodat het niet gaat drijven.

Dezelfde scape, maar dan in het aquarium

In plaats van een kartonnen doos heb ik nu een houten box gemaakt van spaanplaat materiaal. Daarbij heb ik nog één extra houten schot zodat ik verschillende afmetingen kan nabootsen. Ik heb twee aquariums en zo kan ik in dezelfde box voor beide aquariums met hardscape oefenen.

Het voordeel van een houten box om te oefenen is dat je ontzettend snel leert. Je kunt blijven oefenen gedurende het jaar terwijl je andere scape draait. Practice makes perfect!

Om een goede hardscape te maken heb je niet alleen ervaring nodig maar ook veel materiaal. Gaat er bijv. 50kg seiryu stenen in een scape? Dan heb je al snel 100 tot 150kg nodig om de scape “beter” te maken.

Wat voorbeelden van hardscapes in mijn scape box hieronder.

Eén van mijn hardscapes in de “scape box”
En nog een ander ontwerp

Q: welke technieken heb je specifiek gebruikt voor dieptezicht of de opbouw?

Om de illusie van meer diepte in het aquarium te creëren, heb ik gebruik gemaakt van grote en dikke stukken harscape voorin en langzaam aan dunner naar achter toe. Er zijn wel nog een aantal dingen die beter konden in deze scape. Zo zie je bijv. bij de foto hierboven dat die een stuk meer diepte heeft dan “Enchanted Forest”.

Waar ligt dit nu aan? Probeer het eerst zelf eens uit te zoeken en kijk hieronder voor het antwoord! ;-)

Er zit meer diepte in deze hardscape omdat het substraat steeds steiler naar achteren loopt. Dit geeft de illusie dat de bak dieper is. Daarnaast is “framen” belangrijk. Zo is de linker en rechterkant vol gebouwd met hardscape, waardoor het oog gedwongen wordt om naar het midden te kijken.

Ook hier is het trucje toegepast met grotere stukken voorin en kleinere stukken achterin. In de winkel kan het wel eens lastig zijn om dikke stukken te vinden waarmee je dit kunt realiseren. De truc is dan om hout te combineren. Lijm het aan elkaar, gebruik een tiewrap, … Later kun je met mosjes deze verbindingen verbergen en lijkt het op één geheel.

Verder is de gulden snede en de regel van derden ook in deze bak toegepast. De linkse “hoofdboom” valt precies op de lijn van de gulden snede, zie foto hieronder. Daarnaast zie je het doorkijkje oftewel de “vanishing point” iets rechts van het midden. Je hoeft niet altijd 2 focal points te hebben. Vaak kan 1 aandachtspunt naar het vanishing point al heel krachtig zijn voor een duidelijke “flow” in je aquarium.

De hoofd “boom” valt op de gulden snede

Diepte kun je ook creëren door te spelen met bladvorm. Zo heb ik grotere buces voorin geplaatst en kleinere achterin. Voorin links zie je ook Hydrocotyle tripartita, achterin flame moss en Micranthemum micranthemoides. Al deze kleine aspecten samen zorgen voor een stuk meer diepte in je bak.

Pas ze toe!

Iets wat beter kon in deze scape is de Fissidens. Die zit er van voor tot achter in. Het beste is om niet dezelfde plantsoort over de hele lijn te gebruiken, dit kan het diepte gevoel negatief beïnvloeden. Daarnaast was het beter om de grotere buces ook helemaal links- en rechtsvoor te plaatsen.

Q: waarom heb je voor deze planten gekozen?

Zoals je misschien al ziet, is onderhoud niet gemakkelijk in deze aquascape. Nochtans is onderhoud super belangrijk om je bak zo schoon mogelijk te houden. Daarom heb ik gekozen voor langzaam groeiende planten, hierdoor hoef je minder te snoeien. Het onderhoud in deze bak bestaat eigenlijk vooral uit het schoonmaken van het glas en waterwissels. Snoeien? Ongeveer één keer in de maand een beetje bijwerken.

Het nadeel van enkel langzaam groeiende planten is dat je meer kans hebt op algen. Immers de plantenmassa neemt minder snel toe en er is minder concurrentie om de algen tegen te gaan. Daarom heb ik H. tripartita in de scape gedaan om zo toch een snel groeiende plant in de scape te hebben en meer plantenmassa te creëren. Door de voeding laag te houden met een goed substraat kun je de groei nog wat afremmen. Maar niet te veel, de planten moeten natuurlijk gezond blijven.

Iets minder verlichting kan ook helpen met veel langzaam groeiende planten. Al ben ik tegenwoordig wel fan van veel verlichting op de bak. Niet altijd makkelijk maar wel veel mooier.

Q: welke vissen en garnalen heb je in je aquarium?

  • Vuurgarnalen
  • Amano-garnalen
  • 20 blauwe neons
  • 3 antennebaarsjes (pas heel laat toegevoegd in de scape)
  • 10 Clithon sp. (geweislakken)

Q: heb je problemen gehad tijdens het “rijpen” van de bak? Hoe heb je die opgelost?

Doordat ik echt lage verlichting heb gebruikt in deze aquascape duurde het lang voordat die zich heeft ontwikkeld. Hiermee bedoel ik ongeveer 30-40 PAR op het substraat. Hierdoor was het onderhoud een stuk makkelijker en heb ik bijna geen last gehad van algen.

In het begin was er sprake van wat bruin alg. Toen de garnalen en slakken erin zaten, verdween dit snel. Later, toen het mos zich wat verder ontwikkelde, kreeg ik wat baardalg problemen. Het was niet dramatisch maar wel vervelend om er telkens uit te moeten halen.

Ik wilde in eerste instantie geen Amano-garnalen in de bak omdat ze best groot zijn, dit tast de schaal een beetje aan. Bij aquascaping wil je dat de bak zo groot mogelijk lijkt! Toch heb ik 10 van deze jongens toegevoegd aan de scape en sindsdien heb ik geen baardalg meer gezien.

Wat een kanjers!

Q: moest je 1 belangrijke tip hebben voor beginners, wat zou dat zijn en waarom?

Zoals ik al eerder zei is een houten box ideaal om je hardscape skills te trainen. Zoals George Farmer ooit zei: je kan een hardscape vergelijken met een skelet van het menselijk lichaam. Het is een belangrijke basis waar de rest omheen zit. Je beplanting kan nog zo goed zijn, als de hardscape niet klopt heeft de aquascape minder impact.

Q: heb je specifieke aquascapes of stijlen van andere aquaristen waar je echt fan van bent?

Tot nu toe waardeer ik een aantal stijlen heel erg. Natuurlijk de forest style maar ook de Braziliaanse mountain stijl vind ik erg interessant. Als aquascaper is het leuk om meerdere stijlen te beheersen. Wees daarom niet bang om verschillende dingen uit te proberen!

Hieronder vind je een voorbeeld van een bosachtige stijl welke ik echt prachtig vind. Deze scoorde overigens rank 53 in de IAPLC van 2016, ontworpen door Duc Nguyen Minh. Het stuk hout op het linker focal point is werkelijk fantastisch geplaatst en heeft een prachtige structuur. Het geeft de scape gelijk impact met dit krachtige stuk.

Bron: Duc Nguyen Minh

Nog een prachtige bosachtige aquascape is deze gemaakt door Juan Puchades Rufino, rangschikking 27 in IAPLC 2016. Super veel details en toch een natuurlijke uitstraling. Een aquarium zoals dit vergt echt uren en uren van trial and error. Veel uitproberen en foto’s maken en deze dan kritisch te beoordelen.

Bron: Juan Puchades Rufino

Ook de Braziliaanse stijl vind ik super tof. Het lijkt een beetje op een het Nederlands aquarium, waarin meestal stenen in verwerkt zijn. De hardscape is wat minder dominant dan bijv. een forest of mountain scape. Er worden veel stengelplanten gebruikt met kleur en deze scapes zijn vaak aantrekkelijk voor het oog mede door de diepte die erin verwerkt zit.

In deze stijl is het gebruikelijk om driehoeken te creëren met stenen. Waarbij de stenen op de voorgrond, met de punt van de driehoek, naar voren wijzen. De stenen in het midden en achtergrond wijzen met de punt naar achteren. Dit aquarium werd 41ste in de IAPLC van 2016, ontwerp door Thiago Eloi.

Bron: Thiago Eloi

Hieronder nog een Braziliaanse scape van 50x30x30 cm! Echt heel knap om dit te realiseren in een nano bakje. De scape werd ontworpen door Fernando Roberto De Moraes en behaalde de rangschikking van 49 in de IAPLC van 2017. In deze scape zie je grotere bladvormen voorin en fijnere bladeren achterin. Dit creëert meer diepte. Veel driehoeken, weinig negatieve ruimte, veel verschillende texturen en kleuren.

Bron: Fernando Roberto De Moraes

[ninja-inline id=2164]

5/5 - (2 votes)

Bekijk de reacties

  • Wat een prachtig interview. Heel leerzaam, ook voor een beginner.
    Heel veel succes!

Delen
Gepubliceerd door
Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquariumhout: de voordelen + mijn persoonlijke tips

Check de foto hierboven eens. Schitterend, toch? Ik ben alvast fan. De sterkte van deze…

29/07/2018