Aquascaping

De Betta vis: een uitgebreide introductie

 

Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊

Met zijn bijzondere kleuren en golvende staart is een betta een aquariumbewoner die als vanzelf de aandacht trekt. Of toch niet? Wel ja, die aandacht, dat wel. Maar als vanzelf…?

Maar … een betta aquarium vraagt om de juiste aanpak, wil je je flamboyante betta gezond zien. Dit artikels is daarom een introductie tot de wondere wereld van de betta’s!

Wie of wat is een betta ..?

Er is een verschil tussen wat een betta eigenlijk is en wat de meesten bedoelen als ze het over een betta hebben. Jawel! ;-)

In de praktijk heeft zo goed als iedereen die het over betta’s heeft het over de “Siamese Kempvis” oftewel de “Betta splendens”.

Maar dat is eigenlijk al die andere prachtige betta vissen onrecht aandoen, want er zijn meer dan 70 verschillende soorten betta’s. Het zijn zoetwater aquariumvissen die tot de Osphronemidae-familie behoren, ook wel gekend als de “Echte Goerami”.

Die laatste klinken alsof ze net zijn weggezwommen uit een Japanse Samoerai film, maar in werkelijkheid horen ze niet thuis bij de Samoerai, wel bij de baarsachtigen.

Bron: Timothy Dykes

Je hebt betta’s met verschillende staarten. Denk aan erg kleurrijke vin; gekend als een crown tail, of aan de long tail exemplaren waarvan de buikvin bijna even lang is als hun ook al erg lange staartvin. Er zijn ook soorten die vinnen in de vorm van een halve maan hebben, of dubbele staarten, ronde staarten en zelfs driehoekige deltavinnen.

Maar de allerbekendste zijn de kempvissen met hun sluierstaart.

Welke soorten betta bestaan er?

Zoals gezegd zijn er meer dan 70 soorten betta’s. Ze hier allemaal opnoemen zou ons een tikje te ver leiden, maar het is wel interessant om te weten dat je de vissen in 13 groepen (of complexen) kan indelen (met dank aan de International Betta Congress):

  • Akarensis complex
  • Albimarginata complex
  • Anabatoides complex
  • Bellica complex
  • Coccina complex
  • Dimidiata complex
  • Edithae complex
  • Foerschi complex
  • Picta complex
  • Pugnax complex
  • Splendens complex
  • Unimaculata complex
  • Waseri complex

De populaire Betta Splendens behoort samen met nog vijf andere soorten tot het Splendens complex.

De Betta pugnax. Bron: Pinterest

Alle betta vissen zijn relatief klein, hoewel er onderling toch serieuze verschillen in grootte zijn. De B. Chanoides wordt amper 2,5 cm groot, terwijl de B. Akarensis tot 14 cm groot wordt.

Een Siamese Kempvis haalt als mannetje 6 cm, de vrouwtjes blijven ietsje kleiner.

Welke waterwaardes voor een betta aquarium?

Een ding is zeker, de beestjes houden niet van koud water! Als de temperatuur in je bak onder de 20°C terugvalt, zal er van die sierlijk bewegende betta’s niet veel meer te merken zijn. Het lijkt wel alsof ze dan in een soort winterslaap terechtkomen, zo stil worden ze.

Net als met veel andere vissoorten is de juiste waterwaarden voor betta’s bereiken geen onoverkomelijke opdracht. Je moet gewoon weten waar ze van houden.

Hieronder vind je de optimale waarden voor een betta aquarium:

  • pH: 5 tot 7 (dit is essentieel!)
  • temperatuur: tussen 20 en 27°C (je mag hier gerust wat mee spelen om de temperatuurschommelingen die in de natuur voorkomen te imiteren)
  • GH: tussen 3 en 6

Betta mannetje: hoe herken je ze?

Betta mannetjes hebben uitbundige kleuren en sierlijke vinnen waarmee ze uitpakken om indruk te maken op hun vrouwelijke soortgenoten. En ja, ‘size matters’ dus zijn hun vinnen groter dan die van een betta vrouwtje.

Het verschil tussen een mannetje en vrouwtje betta. Bron: The Spruce

Een betta mannetje is een echte macho die zijn territorium op een agressieve manier verdedigt tegenover andere mannetjes. Zoals het een beetje macho betaamt, heeft een betta mannetje ook een groot libido.

Om die redenen is het niet altijd eenvoudig om betta mannetjes met andere vissen of garnalen te combineren (zie verder), zelfs als het gaat om hun soortgenoten.

Want zet een mannetje en een vrouwtje bij elkaar en je houdt er zo goed als zeker een afgemat vrouwtje aan over. En dat is nog het beste scenario. Kortom: een koppeltje Betta splendens loopt meestal slecht af.

En het Betta vrouwtje?

Betta vrouwtjes mogen dan misschien een net iets kleinere sluierstaart hebben dan de mannetjes, ze zien er nog steeds oogverblindend uit!

In tegenstelling tot een betta mannetje, kan je met betta vrouwtjes iets veiliger experimenteren met meerdere exemplaren in één bak. Niet dat een betta vrouwtje helemaal geen agressief gedrag vertoont, wel integendeel, maar het loopt toch net iets minder snel uit de hand dan bij de mannetjes. 😊

De truc is om ofwel te kiezen voor een enkel vrouwtje, of anders ineens minstens vijf betta vrouwtjes samen te plaatsen, tenminste als de grootte van je bak dat toelaat. Waarom minstens vijf? Omdat je een minimum aantal betta vrouwtjes nodig hebt om het evenwicht te bewaren en de zaken niet te laten escaleren.

Hoe oud wordt een betta?

Een betta wordt gemiddeld zo’n 3 jaar oud. Veel hangt natuurlijk af van zijn omgeving, zijn voeding en hoe goed jij voor hem of haar zorgt.

Hou er verder ook rekening mee dat je betta al een zekere leeftijd heeft als je hem in de winkel koopt, vaak is hij dan al een jaartje oud.

Hou zorg je dat je betta een mooie, oude dag bereikt?

  • Zorg voor een gezonde voeding (zie hieronder)
  • Zorg voor proper, gezond water en doe regelmatig aan waterverversingen
  • Minimaliseer stress zoveel mogelijk
  • Plaats hem in een betta aquarium van de juiste grootte
  • Voorkom dat hij gaat vechten met andere bewoners
Deze betta werd maar liefst 7 jaar! Bron: Imgur

Wat eten betta’s?

Kort gesteld? Zowat alles wat je hen geeft! Sterker nog, als je niet oppast eten ze ook dat wat niet als voeding bedoeld is, inclusief andere aquariumbewoners.

Kies voor afwisseling en voor vleesvoer en varieer met. Hieronder mijn advies wat betreft de voeding van betta’s:

  • watervlooien
  • droogvoer
  • artemia
  • diepvriesvoer
  • cyclops
  • zwarte muggenlarven

Betta’s zijn écht makkelijke eters, dus wat dat betreft moet je je absoluut weinig zorgen maken!

Hoe vaak moet je je betta voeren? Voeder zo’n twee keer per dag met niet al te groot voer, zoals kleine pellets.

Welke garnalen met betta’s?

Het is mogelijk om garnalen te houden met je betta vis – afhankelijk van het temperament van je betta – maar je moet dan wel met enkele dingen rekening houden.

Ten eerste, moet je controleren of de waterwaardes en de omgeving geschikt is voor zowel je betta als je garnalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beplanting, de watercirculatie, verlichting, …

Ten tweede, de meeste betta’s laten grotere garnalen met rust (bijv. de Amano garnaal) maar eten wél de kleinere op, zeker jongere garnalen. Hou er dus rekening mee dat dit zowel slecht voor je garnalen kan zijn als voor je betta (teveel garnaaltjes opeten = je betta kan ziek worden)

Een betta met een garnaal. Bron: Pinterest

Tips & tricks voor je betta aquarium

Wat zijn de voornaamste tips die ik kan geven wil je een betta aquarium kopen? Ik zet ze hier kort even op een rijtje.

In een volgend artikel ga ik trouwens dieper in op de techniek en inrichting van een betta aquarium.

Hoe groter je betta aquarium, hoe beter: zelfs al ben je van plan om maar één enkel mannetje te houden, dan nog is het belangrijk dat je je betta voldoende ruimte geeft.

Een bak van 30 liter is voor een enkele betta echt wel het mininum. Kies je voor meerdere exemplaren? Dan moet je op minstens 120 liter rekenen en zelfs dat is eigenlijk nog niet direct een luxe verblijf!

Deze bak is eigenlijk nét iets te klein. Bron: Reddit

Voorzie bij voorkeur een dekplaat. Betta’s zijn prima springers, dus het laatste wat je wil is je mooie vis ’s morgens van de vloer moeten oprapen.

Een ander argument om voor een bak met dekplaat te kiezen is dat betta’s een labyrintorgaan hebben waarmee ze kunnen ademhalen aan het wateroppervlak. Dat veroorzaakt problemen bij te grote temperatuurverschillen tussen de lucht en het water.

Betta’s zijn niet bepaald sociaal (en dat is nog zacht uitgedrukt). Houd daar rekening mee als je droomt van een bak vol vissen, want dan is een betta aquarium vermoedelijk niets voor jou.

Conclusie: is een betta bak iets voor jou?

Weinig vissen komen in de buurt van de schoonheid, sierlijkheid en kleurenpracht van een betta. Daarom is een betta aquarium ook steeds populairder.

Zoals met alles zijn er voor- en nadelen aan verbonden en moet je keuzes maken, wil je gezonde vissen én zelf genieten van je aquarium. Weet dat een betta slechts 3 tot 5 jaar leeft en dat je erg zorgvuldig andere bewoners van je bak zal moeten kiezen wil je geen kennis maken met het agressieve karakter van je betta.

Kan je daarmee leven? Dan is een betta aquarium kopen een prima idee! Ik vertel je in mijn volgende post in detail alles over de juiste inrichting van een betta aquarium.

Stay tuned! 😉

4.7/5 - (4 votes)
Delen
Gepubliceerd door
Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018

Aquariumhout: de voordelen + mijn persoonlijke tips

Check de foto hierboven eens. Schitterend, toch? Ik ben alvast fan. De sterkte van deze…

29/07/2018