
Heb je het moeilijk om een mooi tapijtje Hemianthus Callitrichoides of een grasperkje Eleocharis Acicularis in je bak te groeien? Probeer dan eens de “dry start methode“!
Waarom de dry start methode?
Sommige aquascapes maken veel gebruik van voorgrondplantjes zoals Hemianthus Callitrichoides, Eleocharic Acicularis of Glossostigma Elatinoides. Denk maar aan de populaire Japanse Iwagumi stijl waarbij bijna uitsluitend voorgrondplantjes worden gebruikt. Deze plantjes zijn niet van de allergemakkelijkste aangezien ze vaak veel CO2 nodig hebben. Vooral beginners hebben er problemen mee: de plantjes vergelen, groeien in de hoogte, komen los en sterven af.
De dry start methode kan dan een mooie oplossing bieden. In plaats van het aquarium met water te vullen en dan de voorgrondplantjes te planten, laat je de bak gewoon leeg staan met uitzondering van een vochtige bodem. Op die manier kunnen de plantjes zonder algenproblemen gemakkelijk en snel groeien waarna je de bak met water opvult.
Hoe begin je met de dry start method?
Plaats je bodem en ander decoratiemateriaal in de bak. De dry start methode werkt trouwens uitstekend in combinatie met een “aquasoil”, overweeg dus zeker om zo’n bodem aan te kopen. Indien je geen aquasoil gebruikt, maar een gewone kwartsbodem dan kun je wat kleibolletjes of een voedingsbodem toevoegen.
Van zodra de bodem en de decoratie gereed is, voeg je water toe tot slechts enkele millimeters boven het substraat. Op die manier blijft alles mooi vochtig, wat de plantjes geweldig vinden. Vervolgens plant je zoveel mogelijk voorgrondplantjes. Je plant best in kleine groepjes met 2cm afstand tussen elk groepje. Van zodra alles geplant is, sluit je de bovenkant af door middel van een deksel of wat vershoudsfolie en doe je de verlichting aan.
Onderhoud tijdens de dry start method
Het geweldige aan de dry start methode is dat het heel weinig onderhoud vereist, eigenlijk zelfs niets. Het aquariumverlichting moet niet sterk zijn aangezien er geen water in zit, je moet geen CO2 toevoegen, je moet voorlopig niet snoeien, geen vissenvoer toevoegen, … Het enige wat je af en toe kunt doen is de folie of het deksel openen voor wat verse lucht. Na ongeveer twee manden zou de bak mooi volgroeid moeten zijn.
Het aquarium vullen
Van zodra alles mooi gegroeid is, kun je het aquarium met water vullen. Vergeet niet om CO2 te injecteren voor een goede groei. Tijdens de eerste 2 à 4 weken is het zelfs aangeraden om zeer veel toe te voegen (5 tot 3 bps). Aangezien er dan toch geen vissen of andere dieren inzitten, kan zo’n hoog gehalte absoluut geen kwaad. Hoe langer je bak onder water staat, hoe meer je het CO2 geleidelijk kunt verlagen tot het gewenste niveau.
Ondertussen kun je wekelijks waterverversingen doorvoeren. Verder is het ook aangeraden om je aquariumverlichting aan te passen. Drie uur in de eerste week, 5 uur in de tweede, 8 uur in de derde … Dit verlaagt het risico op algen en heeft geen invloed op de planten. Ze zullen enkel trager groeien, maar aangezien de bak tegen dan al volgroeid is, is dat geen probleem. Vergeet ook niet om je voedingsstoffen op peil te houden.
Aquariumplanten kweken met de dry start methode
De dry start methode is uitstekend geschikt om aquariumplanten thuis te kweken in bokaaltjes. Je kunt ze dan buitenshuis of op een vensterbank houden, het zonlicht zal ze dan doen groeien. Op die manier kun je zelf je aquariumplanten kweken en hoef je niet steeds naar de winkel te gaan. Ook snoeisel kun jer dan in opkweken. Natuurlijk is de dry start methode enkel geschikt voor moerasplanten, dit wil zeggen planten die zowel submers als emers kunnen leven. Ik gebruikt deze methode bijvoorbeeld voor mijn Anubias Nana.
Met dank aan seetharam van ShrimpNow voor de info.
Vond je deze post interessant? Deel hem dan of word lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
De naaldgras-plant, die u daar beschrijft heet Eleocharis acicularis, waarbij Eleocharis het genus is, en acicularis de soortnaam en niet omgekeerd.
Je hebt helemaal gelijk, blijkbaar heb ik die omgedraaid (iets verder staat het wel juist). Ik zal het even aanpassen.
Ben het niet helemaal eens met wat u schrijft.
Je moet juist wat blijven sproeien. dit voorkomt ook verbranding van de planten en je voegt ook gelijk nieuw water toe.
http://www.shrimpnow.com/content.php/245-Starting-a-Planted-Tank-Using-Dry-Start-Method
hier staat ook een stuk beter beschreven wat te doen na het vullen van het aquarium. Deze manier werkt uitstekend. Heb het al meerdere malen ervaren.
Hoi JV
bedankt voor je feedback. Als je veel moet planten en de plantjes lopen het risico om droog te worden, dan gebruik je inderdaad best een sproeier.
Groetjes,
Gilles