Draadalg komt in het aquarium in allerlei vormen voor: kort, lang, zacht, hard, wollig, …
Vaak begint het als een klein siertje aan een plantenblad, maar na enkele dagen breidt het zich uit naar grote slierten die zich vasthechten aan de planten en vervelend te verwijderen zijn.
Draadalg groeit bijzonder snel en je moet er dus zo snel mogelijk bij zijn voordat het probleem verergert!
Je kunt de draadalg verwijderen met een oude tandenborstel, misschien heb je dat al geprobeerd. Maar eerlijk gezegd: dat is dweilen met de kraan open. Je pakt namelijk enkel de symptomen aan, niet de oorzaak.
En zolang je de oorzaak van de draadalg niet aanpakt, zal hij steeds terugkomen!
In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaak is van de draadalg en hoe je het aanpakt. Op het einde vind je trouwens een link naar een super handige en uitgebreide “anti-algen strategie”. Zeker de moeite ;-)
Wat is nu precies de oorzaak van draadalg in aquaria? De meest voorkomende zijn:
Allemaal prima, denk je, maar hoe pak je nu die draadalg aan zodat hij uit je bak verdwijnt?
Wel, voor het bestrijden van draadalg geldt “beter voorkomen, dan genezen”! Hieronder enkele tips die ik je kan meegeven
Ten slotte, kun je zoveel mogelijk draadalg verwijderen met behulp van bijvoorbeeld een tandenborstel. Ook blaadjes die te sterk aangetast haal je best uit het aquarium.
Garnalen lusten trouwens bepaalde draadalgen, zeker de Amano garnaal is goede schoonmaker.
Nog steeds problemen met je aquarium? Ik heb speciaal voor jou een uitgebreide strategie geschreven tegen de bestrijding van draadalgen, dat kan zeker handig voor je zijn. Bovendien vind je in dat artikel ook een downloadbare “checklist” om af te printen.
Als je alle tips uit die strategie volgt, dan zal je gegarandeerd van de draadalg af geraken.
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hoi Gilles,
Misschien heb jij advies voor mij. Ik heb een bak van circa 350 liter. Na een paar jaar er weinig tijd voor gehad te hebben en veel algen (en weinig vissen) als gevolg, twijfelde ik of er mee ging stoppen of het nog een kans zou geven. Het werd het laatste. Alles eruit, vissen die er nog waren tijdelijk in een 'marktplaatsaquarium' gestopt en opnieuw ingericht als aquascape. In het begin ging het goed, maar nu na een aantal maanden heb ik toch veel last van draadalg. Als je zoekt naar de oorzaken daarvan kan ik dat niet goed plaatsen. Ik voeg voldoende CO2 toe (continue test geeft aan dat CO2 gehalte goed is), de doorstroming is goed (ik heb een grotere pomp gekocht, de eheim 1200xl die op maximaal staat en ik zie alle planten bewegen in de stroming), de verlichting staat op 6 uur per dag en ik heb voldoende otocinclus en japonica's in de bak. Om de 1 á 2 weken verwissel ik 50% van het water en voeg plantenvoeding doe van jouw all-in-one box. De meeste planten groeien goed, maar de bodembedekker heeft het nog zwaar. Er zijn twee vraagtekens die ik heb bij de setup: de flowbar brengt het water horizontaal in in de bak, waarna de flow via de voorruit zakt en daarna via de bodem terugstroomt naar de intakes. Daardoor blijft alle 'rommel' ook op de bodem in de planten op de bodem hangen. Verder heb ik van van Superfish twee LED's boven de bak. Deze geven wellicht niet voldoende licht op de bodem (de bak is 70cm hoog). Omdat draadalg eerder bij teveel dan te weinig licht voorkomt lijkt dat me niet de oorzaak). Heb jij suggesties ?