
De blauwalg is in theorie geen echte alg, maar maakt deel uit van de familie van de “cyanobacterieën”. De algen zien er uit als een blauwgroen slijm dat zich gemakkelijk laat afhevelen. Blauwalgen zijn ook herkenbaar aan de smerige geur die ze afscheiden wanneer je een beetje op je vinger neemt en er over wrijft.
De alg is vaak te vinden in het substraat (voornamelijk vooraan), maar kan ook op het substraat groeien en zelfs over aquariumplanten heen. In het laatste geval krijgen de planten onvoldoende licht waarna ze langzaam afsterven.
Wat is de oorzaak van de blauwalg in het aquarium?
Blauwalg kan verschillende oorzaken hebben:
- Te weinig nitraat in het aquarium;
- Een kleine ammoniumpiek, bijvoorbeeld door het omwoelen van het substraat, kan deze alg veroorzaken;
- Een hoge “organische belasting”, dit wil zeggen teveel afval en rotte producten in het water. Dat kan door bijvoorbeeld vuile filters, een vuile bodem, dode bladeren en onvoldoende watercirculatie;
- Weinig watercirculatie ter hoogte van het substraat.
Hoe bestrijd je blauwalg in het aquarium?
Om van je blauwalg af te geraken, raad ik je aan om het volgende te doen:
- Voeg wat nitraat toe en zorg dat je planten goed groeien door voldoende aquariummeststoffen, goede CO2 en watercirculatie.
- Maak het aquarium goed schoon: hevel mulm af en doe 1x per week een stevige waterverversing om schadelijke stoffen te verwijderen.
- Maak je filter schoon
Blauwalg bestrijden met de “black-out methode”
Als dat het probleem niet oplost, dan is de meest doeltreffende methode een volledige verduistering van je aquarium. Hieronder beschrijg ik de stappen die je moet uitvoeren voor het beste resultaat:
- Hevel eerst zoveel mogelijk blauwalg af, gevolgd door een waterverversing van 50%.
- Vervolgens voeg je wat nitraat (KNO3, bijvoorbeeld met mijn Extimative Index Kit) toe (tot minstens 20ppm).
- Schakel je CO2 systeem uit (als je die hebt) en plaats een luchtsteentje in je aquarium.
- Daarna trek je een grote, zwarte vuilniszak over je aquarium en plak je de randen goed af. Het is héél (héél!) belangrijk dat er geen enkel straaltje licht de bak bereikt gedurende 3 à 4 dagen, anders zal de blauwalg de kuur overleven. Je planten en vissen zullen achteraf wat bleek zien, maar kunnen geen kwaad.
- Na de kuur voeg je opnieuw wat KNO3 toe om het nitraatgehalte rond de 20ppm of meer te houden.
- Verwijder het luchtsteentje en schakel opnieuw het CO2 in.
- Maak ten slotte je filter schoon en zorg voor voldoende watercirculatie doorheen heel je bak.
Heb je enkel wat blauwalg aan de voorkant van je aquarium net onder het substraat? Dan voldoet het om wat zwarte plakband te plakken over de alg. Na een paar dagen zal de alg grotendeels verdwenen zijn.
Ontdek de ultieme anti-blauwalg strategie!
Ik heb onlangs nog een heel uitgebreide strategie geschreven die stap voor stap en in details uitlegt wat je moet doen tegen deze vervelend alg. Je vindt hem hier!
You can leave a comment bellow