
Algen in het aquarium zijn de grootste vrees voor elke aquarist. Zeker voor beginners is dit een groot probleem en vaak betekent het ook het einde van de hobby. Algenproblemen in het aquarium zijn echter ook vaak het gevolg van verkeerde informatie die op internetfora (en zelfs boeken!) te vinden is. Dit artikel legt in begrijpbare taal waarom dit zo is. Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de jarenlange ervaring van enkele kenners, waaronder Tom Barr van TheBarrReport.
Wat is de oorzaak van algen in het aquarium?
Heb je je al ooit afgevraagd waarom de bakken op de AGA Aquascaping Contest altijd volledig algvrij zijn? Dat komt omdat deze aquariums zeer stabiel zijn. Algen houden van aquariums die onstabiel zijn. Wat maakt een aquarium dan onstabiel? Te weinig biomassa, onvoldoende voedingsstoffen en watercirculatie, onstabiele CO2, te sterke verlichting, …
Een vaak voorkomende misvatting is dat een teveel aan nitraat of fosfaat algen veroorzaakt. Dit klopt echter niet en is gebaseerd op verouderde en achterhaalde literatuur (zie ook: Bachmann et al., 2002; Canfield, 2007). De praktijk heeft namelijk uitgewezen (ook in mijn eigen aquarium trouwens) dat een tekort aan voedingsstoffen tot algen leidt. Van zodra één element ontbreekt in de voeding van de aquariumplanten, dan stagneert de algemene groei van de plant (zie “Wet van Liebig”). Door op regelmatige basis nitraat, fosfaat, CO2 en micro-elementen toe te voegen aan het water creëer je een optimale groeiplaats voor je aquariumplanten. Je aquariumplanten kun je eigenlijk een beetje vergelijken als de natuurlijke “concurrenten” van je algen. Hoe beter zij dus groeien, hoe minder kans de algen krijgen om zich te tonen.
Waarom dacht men vroeger dan dat nitraat en fosfaat algen veroorzaakten? Vermoedelijk omdat die stoffen voornamelijk uit vissenvoer en uitwerpselen werd gewonnen. Tijdens het rottingsproces worden die producten omgezet in nitraat en fosfaat die op hun beurt dus als voeding voor de planten zorgen. Helaas ontstaan tijdens dat rottingsproces ook andere stoffen die wel algen veroorzaken, bijvoorbeeld ammonium. Tegenwoordig kun je nitraat en fosfaat gewoon in flesjes kopen, er komt dus geen rotting bij te pas en dus ook geen algen!
Wat moet je niet doen bij het bestrijden van algen?
Vaak wordt aangeraden om minder voedingsstoffen toe te voegen aan het aquariumwater. Dit heeft echter een averechts effect en zal het algenprobleem enkel nog vergroten. Algen hebben namelijk minder voedingsstoffen nodig dan aquariumplanten om te gedijen. Door de algen te “verhongeren” ga je dus eerder je planten verhongeren waardoor de natuurlijke concurrentie van de algen volledig wegvalt en je eigenlijk vrij spel geeft aan de algen.
Een ander hekelpunt is een te sterke aquariumverlichting, waardoor het onmogelijk wordt om nog voldoende voedingsstoffen toe te voegen. Tot slot, de sleutel tot succes is een goede en stabiele (!!) balans tussen macro-elementen (CO2, NO3, PO4), micro-elementen (Fe, Mn, B, …) en verlichting.
Algen bestrijden in het aquarium
Heb je toch algenproblemen? Dan ga je best na waar het probleem ligt. Meestal is instabiele CO2 toevoeging de oorzaak aangezien die het moeilijkste te meten valt. In het artikel “CO2 in het aquarium meten” lees je alvast hoe je je CO2 kunt meten. Hieronder ook nog enkele tips om algenproblemen op te lossen:
- Stofzuig het substraat, verwijder zoveel mogelijk alg en beschadigde bladeren en doe een stevige waterverversing;
- Voeg voldoende voedingsstoffen toe (in mijn bak bijvoorbeeld 30ppm NO3 en 3ppm PO4);
- Kijk je CO2 systeem na en verifieer of je wel voldoende toevoegt;
- Verlaag je lichtsterkte en -duur (8 uur is voldoende voor de fotosynthese);
- Zorg voor voldoende watercirculatie, dit zorgt voor een betere verspreiding van de voedingsstoffen. Kies een filter die ongeveer 10x de aquariuminhoud filtert (voor “high-tech” bakken);
- Voeg algeneters toe aan je aquarium (bijvoorbeeld Amano garnalen).
Heb je last van een specifiek type alg? Bekijk dan even de algensectie van deze blog, daar vind je de oorzaak én de oplossing voor elke algensoort.
Vond je deze post interessant? Vergeet dan zeker niet lid te worden van onze Fan page en je ervaring te delen met andere aquascapers!
[ninja-inline id=2172]
hallo de lampen van dennerle t5 special plant zijn die goed voor mijn bak 100-40-50 hoog 45wt wat voor kleur geven die gr paul
Hey Paul
Die “speciale” plantenlampen hebben weinig nut. Koop je gewoon lampen in de doe-het-zelf-zaak (kleur: 4000K of 6500K) en met het uitgespaarde geld koop je je wat meststoffen. Dat gaat véél meer helpen dan die speciale lampen.
Groeten
Gilles
hallo gilles ik heb een bak van 100-40-50 juwel bak daar krijg ik alleen lampen van 45wath 98.5 lang die krijg ik niet bij een doe het zelf zaak ik wil geen voedingbodem meer in doen alleen rode klei grpaul
Dag Paul
Dat zijn waarschijnlijk Juwel-lampen? Dan vrees ik dat ge enkel die van Juwel kunt kopen …
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
Ik heb een vraagje over de KH waarde van een aquarium.
Ik heb een aquarium met een veel te hoge KH waarde van 14.
Mijn GH waarde is rond de 5 wat ok is.
Er is heel wat info te vinden over de gevolgen van een te lage KH waarde bv onder 4 dewelke gevaarlijk is voor een onstabiel PH.
Nu wordt er ook gezegd dat een te hoge KH ook niet goed is (>10). Maar de reden waarom dit niet goed is wordt niet vermeld? Is dit niet goed voor de vissen of planten? En waarom? wat is het belangrijkst de GH of KH waarde etc…
Verder heb ik eigenlijk een stabiel aquarium zonder algen… ik maak wel gebruikt van CO2 met externe reactor, planten voeding profito, nitro, fosfo, ferro. Raad je mij aan om toch een osmose apparaat aan te schaffen om mijn kh waarde laten zakken.
De aquarium draait reeds 6 maanden en mijn vissen (kardinaal tetra’s) lijken ook geen problemen te ondervinden van deze hoge KH waarde.
Hieronder vind je mijn Aquascape.
http://www.youtube.com/watch?v=FejQlQl-nmM
Mvg
Philip
Hey Philip
Sorry, late reactie :-)
Er zijn een aantal planten die het slecht doen in hoge KH’s (bv Tonina), maar dit echt een minderheid. Zo goed als alle aquariumplanten die je in de aquariumwinkel vindt, kunnen prima in een hogere KH (of GH) gehouden worden, ze gaan dan zeker geen vervormingen of dergelijke vertonen.
Meestal zegt men dat je planten niet in jouw GH/KH-waardes kunnen overleven omdat die waardes niet overeenstemmen met die van de biotoop. Maar omdat de biotoop andere waardes heeft, wil niet zeggen dat ze niet kunnen overleven in jouw waardes. Er zijn zat aquaria te vinden met hogere KH/GH-waardes en toch gezonde planten. Je focust je beter op CO2, bemesting & verlichting voor gezonde plantjes in plaats van hardheden.
Een osmoseapparaat kun je gebruiken als je wil, maar ik zie er dus geen reden toe. Naar mijn mening: als alles goed draait, gewoon zo laten en niet teveel aan “prutsen”. Kost jou meer geld en werk en misschien zorgt het voor instabiliteit in de bak. Als het prima gaat met je bak moet je het (naar mijn mening) gewoon laten rusten :-)
Knappe bak trouwens!
Groeten
Gilles
Hoi,
Wat een prachtig aquarium!
Hoe krijg je de groene planten op het hout? Groeit dat goed?
Hey Wesley
Kun je vastzetten met katoendraad of zelfs vastplakken.
Groetjes
Gilles
Dag gilles,
ik ben van plan om een nieuw aquarium in te richten, zou het mogelijk zijn om wat ijzererts te vermalen en dit te vermengen door mijn voedingsbodem. Gaan mijn vissen hier tegen kunnen? Kan ik nadien ook gewoon een brokje ijzererts bij de plantenwortels in de grond steken?
groeten, Jens