
Algen in het aquarium zijn de grootste vrees voor elke aquarist. Zeker voor beginners is dit een groot probleem en vaak betekent het ook het einde van de hobby. Algenproblemen in het aquarium zijn echter ook vaak het gevolg van verkeerde informatie die op internetfora (en zelfs boeken!) te vinden is. Dit artikel legt in begrijpbare taal waarom dit zo is. Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de jarenlange ervaring van enkele kenners, waaronder Tom Barr van TheBarrReport.
Wat is de oorzaak van algen in het aquarium?
Heb je je al ooit afgevraagd waarom de bakken op de AGA Aquascaping Contest altijd volledig algvrij zijn? Dat komt omdat deze aquariums zeer stabiel zijn. Algen houden van aquariums die onstabiel zijn. Wat maakt een aquarium dan onstabiel? Te weinig biomassa, onvoldoende voedingsstoffen en watercirculatie, onstabiele CO2, te sterke verlichting, …
Een vaak voorkomende misvatting is dat een teveel aan nitraat of fosfaat algen veroorzaakt. Dit klopt echter niet en is gebaseerd op verouderde en achterhaalde literatuur (zie ook: Bachmann et al., 2002; Canfield, 2007). De praktijk heeft namelijk uitgewezen (ook in mijn eigen aquarium trouwens) dat een tekort aan voedingsstoffen tot algen leidt. Van zodra één element ontbreekt in de voeding van de aquariumplanten, dan stagneert de algemene groei van de plant (zie “Wet van Liebig”). Door op regelmatige basis nitraat, fosfaat, CO2 en micro-elementen toe te voegen aan het water creëer je een optimale groeiplaats voor je aquariumplanten. Je aquariumplanten kun je eigenlijk een beetje vergelijken als de natuurlijke “concurrenten” van je algen. Hoe beter zij dus groeien, hoe minder kans de algen krijgen om zich te tonen.
Waarom dacht men vroeger dan dat nitraat en fosfaat algen veroorzaakten? Vermoedelijk omdat die stoffen voornamelijk uit vissenvoer en uitwerpselen werd gewonnen. Tijdens het rottingsproces worden die producten omgezet in nitraat en fosfaat die op hun beurt dus als voeding voor de planten zorgen. Helaas ontstaan tijdens dat rottingsproces ook andere stoffen die wel algen veroorzaken, bijvoorbeeld ammonium. Tegenwoordig kun je nitraat en fosfaat gewoon in flesjes kopen, er komt dus geen rotting bij te pas en dus ook geen algen!
Wat moet je niet doen bij het bestrijden van algen?
Vaak wordt aangeraden om minder voedingsstoffen toe te voegen aan het aquariumwater. Dit heeft echter een averechts effect en zal het algenprobleem enkel nog vergroten. Algen hebben namelijk minder voedingsstoffen nodig dan aquariumplanten om te gedijen. Door de algen te “verhongeren” ga je dus eerder je planten verhongeren waardoor de natuurlijke concurrentie van de algen volledig wegvalt en je eigenlijk vrij spel geeft aan de algen.
Een ander hekelpunt is een te sterke aquariumverlichting, waardoor het onmogelijk wordt om nog voldoende voedingsstoffen toe te voegen. Tot slot, de sleutel tot succes is een goede en stabiele (!!) balans tussen macro-elementen (CO2, NO3, PO4), micro-elementen (Fe, Mn, B, …) en verlichting.
Algen bestrijden in het aquarium
Heb je toch algenproblemen? Dan ga je best na waar het probleem ligt. Meestal is instabiele CO2 toevoeging de oorzaak aangezien die het moeilijkste te meten valt. In het artikel “CO2 in het aquarium meten” lees je alvast hoe je je CO2 kunt meten. Hieronder ook nog enkele tips om algenproblemen op te lossen:
- Stofzuig het substraat, verwijder zoveel mogelijk alg en beschadigde bladeren en doe een stevige waterverversing;
- Voeg voldoende voedingsstoffen toe (in mijn bak bijvoorbeeld 30ppm NO3 en 3ppm PO4);
- Kijk je CO2 systeem na en verifieer of je wel voldoende toevoegt;
- Verlaag je lichtsterkte en -duur (8 uur is voldoende voor de fotosynthese);
- Zorg voor voldoende watercirculatie, dit zorgt voor een betere verspreiding van de voedingsstoffen. Kies een filter die ongeveer 10x de aquariuminhoud filtert (voor “high-tech” bakken);
- Voeg algeneters toe aan je aquarium (bijvoorbeeld Amano garnalen).
Heb je last van een specifiek type alg? Bekijk dan even de algensectie van deze blog, daar vind je de oorzaak én de oplossing voor elke algensoort.
Vond je deze post interessant? Vergeet dan zeker niet lid te worden van onze Fan page en je ervaring te delen met andere aquascapers!
[ninja-inline id=2172]
Dag Gilles, ivbmt de voeding all in one of ik ipv 30ml / 100lt h2o wekelijks te geven ik deze ook dagelijks mag geven? ik heb een bak van 400lt dus 30 x 4 = 120 / 7 = 17-18ml / dag klopt dit? en is dit beter dagelijks ipv wekelijks?
en klopt dit bij gebruik van een uv-c ik de voeding iets hoger zou moeten toedienen doordat de uv de chelaten afbouwt.
Dag Sam
De standaarddosering wordt wekelijks toegevoegd, maar als je liever dagelijks doseert dan is dat natuurlijk ook perfect mogelijk. Theoretisch gezien is dagelijks doseren beter, maar in de praktijk zien we daar zo goed als geen invloed van. Zo lang je planten maar genoeg voedingsstoffen hebben van elk element om te groeien (Wet van Liebig).
Is er een reden waarom je continu UV gebruikt?
Groeten
Gilles
Ik gebruik micro plantenvoeding en geef de dubbele aangegeven dosering omdat ik tijdelijk de estimative index doe dus 50 % waterwissel. IK geef de maximale dosering ferro en toch is mijn fe waarde maar 0.05 en dat is toch veel te laag. Hoe krijg ik de fe waarde op 0.5 ?
Hey Peter
Als je mijn meststof bedoelt: micro & ferro voegen elk 0,50ppm Fe toe (per grote dosering). Mogelijke redenen waarom jij minder meet:
1) Héél vaak is de tester gewoon niet nauwkeurig genoeg
2) Een deel van het ijzer is al “geprecipiteerd” met het fosfaat. Dit wordt deels beperkt door de extra sterke chelators in Ferro, maar zal je uiteindelijk altijd wel hebben
3) Een snelle opname door de planten
Waarschijnlijk een combinatie van alle drie oorzaken. Persoonlijk zou ik Fe niet tijdens, je krijgt heel vaak afwijkingen (vooral door reden 1)
Groeten
Gilles
Hallo,
Ik heb een bak van 50 liter. Ik heb net de all-in-one plantenvoeding binnengekregen. Ik heb wel veel planten en veel licht, maar geen CO2. Tenminste ik voeg het niet toe. Hoeveel moet ik dan doseren? 5 ml, omdat ik geen CO2 heb. Of 15 ml, omdat ik wel veel planten en licht heb(?)
Hoi
Je kunt de kleine dosering gebruiken, dat is dan inderdaad 5ml per week :-)
Groeten
Gilles