
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Eergisteren een spraybar gemaakt voor mijn nieuwe filter “JBL CristalProfi e1502”. Heb ge-experimenteerd door een spraybar van 1m10(!) te maken van elektrabuis met diameter 22mm en om de 3cm een gaatje van 2mm geboord. De einddop heb ik gemaakt van een een dopje van een drankflesje van 50cl uit de Aldi, dit past er perfect in en heb het vastgeplakt met PVC-lijm. Vandaag de nieuwe filter geïnstalleerd maar ik heb eerst de kraan van de koppeling maar een klein beetje opengedraaid om geen accidenten mee te maken door overspuitend water o.i.d… dan de kraan langzaam tot ten einde opengedraaid en zonder problemen. De stroming is ook perfect van achter naar voor over bijna de hele lengte van mijn bak (1m20).
Bij het toevoegen van filtermedium voor leidingwater gezien dat de stroming op de voorruit mooi naar beneden buigt en dan terug naar achter en bovendien een mooie rimpeling op het wateroppervlak. Ook te vermelden dat de druk over de gehele lengte goed verdeeld is.
hallo Gilles,
ik heb sinds kort een spraybar over de lengte van de achterwand iets onder water gehangen. Hij maakt echter een vervelend fluitend geluid, als ik 2 gaatjes afdek met een klemmetje wordt het minder. Heb de pomp al een paar x opnieuw opgestart en geschud om eventuele lucht eruit te krijgen maar helpt niet. Heb je een idee wat dit kan veroorzaken? (pomp is een jbl 1501 en de bak is een meter breed).
Groet Sandra
Hoi Sandra
Heel bizar, nog nooit van gehoord. Heb je hem zelf gemaakt?
Groetjes
Gilles
nope originele jbl set, ben er net wel achter gekomen dat, na ca half uurtje pomp uit, dat er behoorlijk wat lucht uit de gaatjes kwam nadat ik de pomp weer aan deed dus toch een luchtprobleempje denk ik,
groet
Sandra