Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?
Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.
Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.
Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.
De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.
De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:
Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!
Heb of had jij zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties