
Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?
Oorzaak van de kaamlaag: slecht onderhoud
Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.

Een kaamlaag door plantengroei?
Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.
Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.
De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.
Hoe een kaamlaag vermijden?
De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:
- Je bak goed onderhouden, bladeren en ander afval zoveel mogelijk verwijderen;
- Zorgen voor een goede filterwerking;
- Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten, zie ook de Estimative Index;
- Niet overdrijven met je aquariumverlichting. Indien je wel veel verlichting in je bak wil, hou dan rekening met de grotere vraag naar plantenvoeding;
- Zorg voor een goede balans tussen je CO2 en andere voedingsstoffen.
Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!
Heb of had jij zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!
[ninja-inline id=2172]
ik heb het ook gehad, het bleef maar terugkomen maar ik heb het kunnen verwijderen door;
eerst bestelde ik een luchtpomp;
“hyder ario 4 met rode led +deco vulkaan”
nadat hij was aangekomen had ik,
1-met een emmer het aquarium 50% geleegd en de ruiten schoongemaakt (met emmer zodat de kaamlaag op oppervlak verdwijnt).
2-het luchtpompje met de deco vulkaan, erin gezet.
3-het aquarium weer met water volgegooid, speciale middelen voor goede waardes van het water.
4-toen weer alles aangezet; binnenfilter+luchtpompje
(ondertussen de vissen er gewoon ingelaten) en na een dag zag ik het resultaat alles was weg en het is nu 5maanden later en nog niet teruggekomen.
!!PS op een buitenfilter voor je aquarium kun je gewoon iets simpels kopen om erop aan te sluiten waardoor de alg meteen verdwijnt!!(vraag dat verder in de aquariumspeciaalzaak)!!
Luchtpompjes zijn geen goede oplossing hoor.
Je zorgt gewoon voor meer oppervlaktebeweging. De kaamlaag is er nog steeds, je doorbreekt ze gewoon vaker. Intussen jaag je ook alle CO2 uit je water.
Dat andere middeltje daar is wellicht een UV lamp voor je buitenfilter. Dan bestrijd je de symptomen en niet de oorzaken…
Ja het is na 24 uur geen dikke laag en ik hevel het dagelijks even af. Maar toch is het wel door het glas bekeken een vrij duidelijk laagje. Maar naast de co2 geef ik alle voeding en meer dan genoeg want zoals ik al zei is er voor de waterwissel altijd nog 20/2 kno3/po4 over en ik doseer 5x de aanbevolen voeding van aquariumbemesting. Dit ivm de EI en een overschot. Het co2 gehalte zit rond de 40mg/l. Dus ja wat kan dat laagje dan veroorzaken denk ik dan. Ik moet het wel regelmatig afhevelen anders wordt het oppervlak dicht en wordt de laag te dik denk ik. Groet john
ps extra oppervlaktebeweging helpt weinig want dan gaat het tussen de drijfplanten inzetten waar het oppervlak minder/niet beweegt.
Ik volg de EI en de planten groeien als kool en het zijn al echte plantenbakken geworden. Ik geef dus co2 en doseer 20/2 p/w. er zitten 2x24W tl boven (t5) en ik geef wat plantenvoeding. Toch heb ik sinds de start van de co2 wel op de bakken een kaamlaagje en denk dat dit wellicht met de co2 te maken heeft als ik het bovenstaande lees. Maar verder doseer ik voldoende want voor het verversen zit er ook minimaal nog 20/2 in de bak. Hoe valt het dan toch te verklaren dat het met co2/voeding te maken heeft?? groet John p.s. het gaat om alle 3 bakken met co2 waar alleen de rio125 amper wat vertoont.
Hoi John
In zekere zin zul je altijd wat kaamlaag hebben. De bovenstaande tekst heeft eerder betrekking op bakken waarbij de kaamlaag behoorlijk dik is waardoor het mogelijk gevaarlijk kan zijn. Als het maar een heel klein beetje is, zou ik me daar niet druk om maken. Waarschijnlijk heb je op je 2 andere bakken ook een kaamlaag maar is die amper zichtbaar.
Groetjes