Categorie: Plantenvoeding

Een kaamlaag op het aquarium

Iedereen heeft er al eens mee te maken gehad: een olieachtige substantie op het wateroppervlakte, ook wel een “kaamlaag” genoemd. Op zich is een kaamlaag ongevaarlijk, tenzij het heel dik wordt en de uitwisseling van zuurstof tussen het aquarium en de omgeving beperkt. Maar wat veroorzaakt net die kaamlaag?

Oorzaak van de kaamlaag: slecht onderhoud

Een kaamlaag ontstaat vaak bij slecht onderhoud van het aquarium, bijvoorbeeld door rottende materialen (bladeren, voer, …) of door overbevolking van het aquarium. Het kan ook het gevolg zijn van een plotse bacteriesterfte doordat een filter lang heeft stilgestaan. Door regelmatig je bak te onderhouden, alle blaadjes te verwijderen na een snoeibeurt en eventueel dode dieren te verwijderen, is de kans op een kaamlaag al minder.

Een kaamlaag door plantengroei?

Soms kan het zijn dat je je bak heel goed onderhoudt, maar dat er toch nog een kaamlaag op het wateroppervlakte te zien is. Dit komt doordat er een relatie is tussen het metabolisme van je aquariumplanten en de productie van organisch afval.

Hoe meer CO2 je planten opnemen, des te meer afval ze produceren (vetten, oliën, koolhydraten …) doordat ze sneller en beter groeien. Hoe meer CO2 je toevoegt, des te groter ook de vraag naar andere voedingsstoffen. Wanneer je die vraag onvoldoende beantwoordt, zal er een grotere afvalproductie dan normaal zijn. Hetzelfde geld trouwens ook wanneer je bij een te sterke aquariumverlichting onvoldoende voedingsstoffen toevoegt. Hierdoor zal de kaamlaag ook dikker zijn dan normaal.

De aanwezigheid van een kaamlaag kan sterk verschillen van aquarium tot aquarium. Factoren zijn onder andere de hoeveelheid voedingsstoffen die worden toegevoegd (zie paragraaf hierboven), maar bijvoorbeeld ook de biomassa. Bij een kleinere biomassa zijn er minder planten die afvalstoffen creëren en is de kans op een kaamlaag dus ook kleiner.

Hoe een kaamlaag vermijden?

De oplossing voor het vermijden of verwijderen van een kaamlaag is duidelijk:

  • Je bak goed onderhouden, bladeren en ander afval zoveel mogelijk verwijderen;
  • Zorgen voor een goede filterwerking;
  • Voldoende voeding toevoegen voor je aquariumplanten, zie ook de Estimative Index;
  • Niet overdrijven met je aquariumverlichting. Indien je wel veel verlichting in je bak wil, hou dan rekening met de grotere vraag naar plantenvoeding;
  • Zorg voor een goede balans tussen je CO2 en andere voedingsstoffen.

Zoals eerder gezegd is een kaamlaag niet direct gevaarlijk, maar het is wel een aanwijzing dat er iets in je bak niet in balans is!

Heb of had jij  zo’n lelijk laagje boven je aquarium? Hoe heb je het opgelost? Vertel het ons!

[ninja-inline id=2172]

3.6/5 - (19 votes)

Bekijk de reacties

  • Heb mijn CO2 van 9 uur tot 9 uur aan dus pas mijn verlichting daarop aan. Is het soms te veel?

    • Hey Tim

      CO2 begin je minstens 1u op voorhand mee voordat de lichten aangaan zodat de CO2 al goed vermengd is wanneer de fotosynthese begint (= lichten aan). Je kunt dan ook 1u op voorhand stoppen met CO2, voordat de lichten uitgaan.

      Groetjes
      Gilles

  • kaamlaag voorkom je door uitstroom buis op je wateroppervlakte te richten dus wateroppervlakte in beweging houden ook heb je van jbl top cleaner 2 een simpele scimmer die je aan sluit aan je inlaat slang kost e 24,95 werkt geweldig groet wim

  • het beste is een filter met een instelbare uitstroom inrichting. richt deze horizontaal naar het water oppervlak. niet verticaal of horizontaal, maar diagonaal. zo ontstaat een mooie onderbreking aan het wateroppervlak zonder teveel stroming in je bak. ook goed voor o2 opname.

  • Ik zit met een aquarium van 150x50x50. Hierin heb ik een kogelvis (tetraodon lineatus) zitten.
    Zelf heb ik last van een kaamlaag die toch precies meer en meer wordt.
    Ik denk dat de oorzaak is dat ik hem mosselen te eten geef. Kogelvissen zijn slordige eters en hier blijven soms zeer kleine deeltjes van de mossel liggen. Hierdoor komt deze laag denk ik (ben niet zeker).
    Ik ververs regelmatig een deel van het water maar ik krijg de kaamlaag er precies niet uit aangezien deze boven op het water ligt.
    Weet iemand hoe ik deze wel uit het aquarium krijg?

    Mvg
    Bart

    • Hey Bart

      Dat kan inderdaad de oorzaak zijn!
      Heb je al geprobeerd met een skimmer? Of een pompje vlak onder het wateroppervlakte voor een goede "rimpeling"?

      Groeten
      Gilles

  • Beste Aquarium liefhebbers.

    Ik heb deze week een aquarium gekregen waar al een maanvis inzat. De bak was bijna niet meer te zien door de alg. Ik heb heel die Aqua40 (jaja de hele bak haha) schoongemaakt,steentjes gewassen. Hoge achtergrondplant gekocht en een lage. Alleen steentjes geen zand als bodem…Een IN300 pomp en 2 terracotta potjes om in te schuilen. Na een dag had de oudste maanvis al 1 van mijn tetra’s doodgebeten en dat was dus einde maanvis en tetra! Nu zitten er in de bak :
    -Garnaal
    -Algeneter Indo
    – 2 Netbotia’s
    -5 kardinaaltetra’s
    -1 Maanvis
    Als voer heb ik TetraPro Energy en Krill als diepvriesblokjes.
    Na een dag zag het water prachtig helder. Nu kwam ik gister thuis en had iemand met goede bedoelingen mijn vissen gevoerd.....met genoeg voer voor 3 weken helaas. Ik heb na die kaamlaag en al dat voer een deel afgeheveld en schoonwater toegevoegd. Gisteravond zag ik dat mijn tetras heel snel ademde onder water en mijn maanvis ook. Heb toen de kaamlaag zo goed mogelijk eraf proberen te skimmen en de pomp iets harder gezet voor meer oppervlaktebeweging. Het water wil maar niet helder worden.

    Wat doe ik fout of wie heeft er tips?

    • Beste aquariumliefhebber,

      Ten eerste moet ik zeggen dat het aquarium veel te klein is voor de maanvis en dat de maanvis erom bekend staat garnalen op te eten en als de maanvis wat groter is zal hij ook beginnen aan de tetra's. De algenvorming heeft meestal te maken met het licht van de bak. TL verlichting hoort elke 1,5jaar vervangen te worden. Bij een extern filter kunt u kiezen voor filteren vanaf het wateroppervlak dan bent u snel af van de kaamlaag.
      Check ook uw PH waarde, als deze boven de 7,0 is, bevorderd dat ook de algengroei.
      Voor meer informatie adviseer ik u langs te gaan bij een aquariumspeciaalzaak waar u ook uw water kan laten testen.

      Mvg Tycho R.

  • Beste Aquarium liefhebbers.

    Ik heb deze week een aquarium gekregen waar al een maanvis inzat. De bak was bijna niet meer te zien door de alg. Ik heb heel die Aqua40 (jaja de hele bak haha) schoongemaakt,steentjes gewassen. Hoge achtergrondplant gekocht en een lage. Alleen steentjes geen zand als bodem...Een IN300 pomp en 2 terracotta potjes om in te schuilen. Na een dag had de oudste maanvis al 1 van mijn tetra's doodgebeten en dat was dus einde maanvis en tetra! Nu zitten er in de bak :
    -Garnaal
    -Algeneter Indo
    - 2 Netbotia's
    -5 kardinaaltetra's
    -1 Maanvis
    Als voer heb ik TetraPro Energy en Krill als diepvriesblokjes.
    Na een dag zag het water prachtig helder. Nu kwam ik gistwe

    • Hey Lex

      Je aquarium is veel te klein voor die maanvis en volgens mij gaan tetra's ook niet goed samen met maanvissen (maar ik heb weinig ervaring met die laatste). Ik zou dus een groter aquarium kopen en/of de maanvis wegdoen.

      Groeten
      Gilles

      • Dank je wel voor de snelle reactie maar de post was nog niet af haha sorry...ik hoop op reactie op de hele post.

        MvG Lex

  • Met de surface skimmer van eheim is dit probleem in een mum van tijd verholpen.

    Het is een klein apparaat en tot 350 liter bakken geschikt.

  • ikzelf heb altijd ervaren dat mijn DIY overloop van pvc in elkaar geknutseld bij waterverversingen erg helpt. hierbij natuurlijk wel zoveel mogelijk organisch afval verwijderen(bladeren,voer en dode dieren) na 2x verversen was bij mij meestal de kaamlaag verdwenen en kwam ook niet meer terug.
    overigens merk ik dat het bij mij meestal voorkwam bij achterstallig onderhoud door vakantie.

    met vriendelijke groet
    sander de feij

  • Voor die olie achtig wat was naam ?
    goed ik heb aqua flow pomp met ative carbon pomp op zijn kop gedaan met onderkant aan water oppervlak dat water net over de rand er aan onderkant instroomd pakt heel klein beetje lucht soms dat ie soms bellen blaast maar das 1x per min ofzo is gelijk co2 haha en binnen dag was water oppervlak schoon .

    goedkoop en efectief
    pomp 2e hands kost meestal 10
    active carbon 8 euro 800 ml
    gaat lang mee
    had niet speciaal gekocht carbon maar dacht mischien neemt het op en het deed het perfect dus

  • Hoi,

    Heb nu 2 maanden een 60l nano draaien.
    Zoveel mogelijk water vanuit de oude rio180 erin, dezelfde buitenfilter. Alleen nieuw aquarium met nieuwe bodem. Dacht in eerste instantie dat dit in combinatie met het feit dat de filter en uur of 2 heeft stilgestaan tijdens het opzetten van de nieuwe bak de oorzaak van mijn kaamlaag was. Maar nu 2 maanden verder blijft ie maar terug komen... Aangezien mijn planten het goed doen geen probleem, maar het is een open aquarium, dus zou er toch wel graag vanaf willen.
    Gebruik Co2 (dennerle continue test lichtgroen) en doseer volgens ei.
    Gebruik wel een flinke filter een eheim 350, 1050 liter die wordt geremd door externe tractor enog bypass. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben?

    Vriendelijke groet,

    Martijn

    • Dag Martijn

      Als het echt hardnekkig is, zou ik eens een "skimmer" overwegen. Dat is een soort van omgedraaide filterinlaat die het wateroppervlakte afzuigt, in plaats van onderaan in het aquarium. Dat werkt bijzonder goed en heeft bovendien een positief effect op je vissen want je zorgt voor meer zuurstof in de bak. Je zult wel de CO2 terug wat moeten opschroeven achteraf, want je verlies ook meer CO2 daardoor. Maar liever wat meer geld uitgeven aan CO2, dan je vissen dood hé ...

      Ik denk niet dat het te maken heeft met je reactor, die filter lijkt me ruim voldoende voor een 60l nano + reactor.

      Groeten
      Gilles

      • Thnx voor je antwoord, ik gebruik nu een OFA. Kaamlaag binnen 5 minuten verdwenen!
        Helaas wel weer iets extra's in mijn toch al kleine bakje om uit het zicht te krijgen..
        Net nieuwe javavaren trident binnen, zou die het doen wanneer bevestigd aan de instroombuis?(van de filter,niet de ofa)

        • Hey Martijn

          Zo'n surface skimmer werkt inderdaad héél goed tegen een kaamlaag! Heb er zelf ook zo eentje en bijzonder tevreden mee. Eén van mijn volgende artikels zal over zo'n skimmer en gaswisseling gaan trouwens.
          Wat betreft de javavaren: geen idee, ik zou zeggen probeer het eens. Uit ervaring weet ik dat javavaren graag wat stroming heeft, maar mag natuurlijk ook niet té zijn (geldt voor alle planten eigenlijk).

          Groeten
          Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018