
Hemianthus callitrichoides, een prachtig plantje maar zeker geen gemakkelijke. Een veel voorkomend probleem is het “loskomen” van het hele plantenmatje. Dit komt doordat de onderkant begint te rotten en zich lost van de bodem. Hoe kun je dat voorkomen? Door regelmatig te snoeien …
Help, mijn Hemianthus callitrichoides komt los?
Je hebt het waarschijnlijk al eens meegemaakt: je hebt een mooi matje Hemianthus callitrichoides (of ander voorgrondplantje, bijvoorbeeld Glossostigma) en een paar dagen later zit heel dat matje plots te drijven aan het wateroppervlakte.
“Hoe kan dat nu?” vraag je je waarschijnlijk af. Wel, dat komt doordat je je matje Hemianthus niet vaak genoeg snoeide. De plantjes aan de onderkant krijgen dan geen lucht en licht meer en beginnen stilaan te rotten, tot ze volledig lossen. Het resultaat is je bekend.
Hemianthus callitrichoides snoeien
Wat is dan de beste manier om Hemianthus callitrichoides te snoeien? Sommigen verwijderen het matje, knippen het in kleine stukjes en herplanten het. Ik vind dat een behoorlijk trage en inefficiënte manier. Bovendien lost het niet noodzakelijk het probleem hierboven op. Nee, een veel gemakkelijkere manier is om alles heel kort en agressief te snoeien. Enkele voorbeeldjes vanop The BarrReport:
VOOR:
NA:
Zoals je ziet is dit een heel gemakkelijk en efficiënte methode om je voorgrondplantjes te snoeien. Vooral voor mensen met grote aquaria is dit een handige methode. Wat vroeger enkele uren in beslag nam, kan nu gemakkelijk in minder dan 1 uur. Het enige vervelende zijn de vele blaadjes die op het wateroppervlakte gaan drijven en die je moet opscheppen, maar die kun je gemakkelijk afhevelen met een pompje.
Nog niet overtuigd? Zelfs ADA, het bedrijf van Takashi Amano, doet het zo:
VOOR:
NA:
Hemianthus callitrichoides planten
Ben je nog niet zover geraakt en zit je nog wat te sukkelen met het planten van je Hemianthus callitrichoides? Dan is dit waarschijnlijk een handige video:
Vond je dit artikel leuk? Vergeet dan niet lid te worden van onze Facebook-pagina te worden voor nog meer leuke weetjes en mooie aquascapes!
[ninja-inline id=2172]
Graag wil ik een open aquarium inrichten, daardoor wil ik een undergravel bodemfilter maken heeft iemand hier ervaring mee ivm dichtslibben van de leiding.
Ik wil alleen fijne gravel gebruiken en geen voedingsbodem, zijn er laag blijvende plantje die groeien zonder voedings bodem, graag zou ik de HC gebruiken.
Dag Willem
HC kan prima groeien in een aquarium zonder voedingsbodem, het is vooral CO2-gevoelig. Persoonlijk raad ik een voedingsbodem af, veel te veel smurrie achteraf en risico op dichtslibben bij langdurige aquascapes.
Groeten
Gilles