
Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …
“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”
Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.
Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.
Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.
Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …
Wanneer dan wel een voedingsbodem?
Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.
Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …
Een beter idee: aquasoils!
Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.
Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.
Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!
Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!
Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.
Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!
[ninja-inline id=2172]
Hallo,
Ik heb een vraag over grind, ik wil een nieuw aquarium opstarten maar weet niet welke soort grind ik moet nemen. Ik wil graag wat donkerder grind van 1-2 mm hebben maar het moet welk kalkvrij zijn, welk merken zijn dat`?
Bij voorbaat dank en tot morgen op de beurs
Jan Berghuis
Hey Jan
Gewoon eentje uit de aquariumwinkel, maakt niet zoveel uit :-)
Groetjes
Gilles
Beste Gilles,
Altijd fijn je reactie’s weer te lezen, steek er veel van op.
Wil mijn huidige grindbodem (zonder voeding) vervangen en de Akadama korrels toepassen.
Kun je onder de dikkere lagen (achter in de bak) ook grind leggen en hier bovenop de aquasoil?
En als deze soil PH verlagend is wat gebeurt er dan met de hoeveelheid CO2 die nu wordt toegevoegd?
Die wordt dan m.i. automatisch nog eens een stuk lager, mijn huidige PH ligt nu op ca. 6,5 bij eenzelfde hoeveelheid CO2 toevoeging wordt het misschien wel gevaarlijk voor de vissen en krijgen de planten nog niet voldoende Co2.
Aquarium 100x50x40 – CO2 toevoeging – Bodemverwarming (23°C) – Spraybar over volle breedtte naar voorruit.
Graag je reactie
Groet Ben
Hey Ben
Nee, dat zou ik niet doen, de kans op vermengen is groot en dat is gewoon lelijk haha. Wat wel vaak wordt gedaan is bv. vanvoor zand en achteraan aquasoil, maar ook daar moet de scheiding heel goed gebeuren en moet je voorzichtig zijn met het herplanten. In zo’n aquascapes overgroeien de planten de scheiding wel, dus dat helpt bij het “maskeren”.
Wat betreft je vraag ivm de pH: ik denk niet dat het zo’n groot effect zal hebben op je huidige pH en de aquasoil zal ook niet voor meer CO2 zorgen.
Groetjes
Gilles
Kunt u mij vertellen hoe aan de Akadama bodem, zoals u die beschrijft kan komen? Ik woon in Den Haag en in winkels en webshops kan ik ze niet vinden. Verder wil ik u vertellen dat ik zeer van uw blog geniet.
Met vriendelijke groet,
Frans
Hey Frans
Bedankt voor het compliment :-)
Zelf heb ik die van mij destijds op Amazon Duitsland gekocht. Eventueel kun je ook eens bij bonsai winkels zoeken, die hebben ze ook vaak in stock want het is oorspronkelijk een bodem voor bonsaiplantjes.
Groetjes
Gilles