
Ik herinner me nog goed toen ik mijn eerste aquarium kocht dat de winkelhouder vroeg of ik een voedingsbodem wou of niet. “Want je moet een voedingsbodem in je aquarium hebben, anders groeien je planten niet!”, zei hij. Achteraf gezien leek dit meer op een verkoopspraatje, waar ik natuurlijk met beide voeten in getrapt was …
“Een voedingsbodem? Ja, anders groeien je planten niet!”
Neen, de bovenstaande titel is flauwekul. Aquariumplanten kunnen wel degelijk zonder voedingsbodem groeien. Er zijn genoeg bakken met een mooie, gezonde biomassa zonder enige vorm van voedingsbodem.
Hoe komt dat? Een groot deel van de aquariumplanten gebruiken hun wortels voornamelijk als ankerpunt om zich vast te hechten en slechts voor een klein deel om voeding uit de bodem te halen. Voor die planten voldoet het dus al wanneer je gewoon vloeibare meststoffen toevoegt aan de waterkolom.
Er zijn wel een aantal plantensoorten die hun wortels als voornaamste bron van voedselwinning gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Cryptocorynes. Maar aangezien deze plantjes meestal als solitaire plant worden gebruikt, is het niet de moeite om hiervoor een volledige voedingsbodem aan te leggen. Pure geldverspilling volgens mij! Je bent dan beter af met bemesting die je plaatselijk in de grond duwt, zoals de capsules van mijn eigen merk: Crypto.
Naast de dure prijs van voedingsbodems zijn er volgens mij nog enkele nadelen. Denk maar aan de smurrie dat het creëert bij het herplanten, de kans op bodemrot (hoewel die kans bij commerciële bodems klein is), de troebelheid van het water bij het herplanten, …
Wanneer dan wel een voedingsbodem?
Wanneer raad ik dan wel een volledige voedingsbodem aan? Bij een aquarium zonder CO2. Aan zo’n bak wil je namelijk zo weinig mogelijk werk hebben en een voedingsbodem kan daarbij helpen.
Bovendien gebruik je voor een non-CO2 aquarium meestal planten die wel baat hebben bij een voedingsrijke bodem: Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, …
Een beter idee: aquasoils!
Sommige onder jullie zullen waarschijnlijk al weten dat ik een enorme fan ben van aquasoils, een soort van kleibodem die al jaren gebruikt wordt in Azië, ook Amano gebruikt ze! Niet alleen ogen deze kleibodems zeer fraai (je hebt ze trouwens in verschillende kleuren), ze zijn zeer aangenaam om in te planten aangezien het zachte korreltjes zijn.
Daarnaast maken kwaliteitsvolle aquasoils minder smurrie dan een voedingsbodem wanneer je regelmatig de planten uit de bodem trekt en herplant. De meeste creëren even een klein stofwolkje waarna het stof zich terug neerlegt.
Last but not least: een aquasoil is volledig gemaakt van klei. Dat wil zeggen dat deze bodems een zeer hoge Cation Exchange Capacity (CEC) hebben. “Wat is me dat voor iets”, zeg je? Wel, CEC wil zeggen dat de klei de meststoffen uit de waterkolom absorbeert en weer terug afgeeft aan de planten, ideaal dus want je bemest dan eigenlijk automatisch op twee manieren: het water én de bodem!
Een aquasoil te duur voor jou? Probeer dan eens akadama, dat is ongeveer hetzelfde maar een pak goedkoper. Zelf heb ik die van Amazon gekocht met mooie resultaten, zowel op vlak van bodemkleur als plantengroei. Je betaalt wel meer verzendingskosten, maar vanaf je 2 zakken koopt ben je nog steeds een stuk goedkoper uit!
Hou er wel rekening mee dat de akadama in het begin je KH doet kelderen. Je kunt dit vermijden door bv de akadama een week in een emmer te laten rijpen en dagelijks het water te verversen. Vervolgens kun je het toevoegen aan je bak.
Vond je deze post leuk? Wordt dan lid van onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van leuke aquascaping tips!
[ninja-inline id=2172]
Beste Gilles, Ik heb de aquasoil van Colombo in mijn aquarium gedaan. Niet eerst geweekt zoals jij hier schrijft, dat wist ik niet. Nu staat mijn bak ongeveer 5 weken. Vorige week waren ineens mijn japonica garnalen aan het sterven en ik ben voor advies naar de direnwinkel gegaan. Daar bleek blijkt mijn water vorige week zowel aan Kh, Gdh en PH aan de lage kant. Ik krijg mijn PH niet hoger dan 6.4. Dus de dierenwinkel stelde voor een flesje JBL PH verhoger er in te doen. Maar nu sterven de roodvinzalmpjes. In een halve week is al mijn halve bestand van 30 stuks gesneuveld.
Ik ben nu naar een visspecialist gegaan en bleek mijn PH nog steeds op 6 te zitten en Kh en GH nog altijd heel laag. Dus nu is het devies dagelijks een derde water verversen tot ze niet meer sterven. Het leidingwater dat ik gebruik is harder en zuurder maar kennelijk wordt dat dus gebufferd in het aquarium.
Komt dit door de Colombo? Daarop staat wel stabiliseert op PH 6 maar dat zou toch niet gevaarlijk moeten worden.
Is het een idee om er zand bij te doen?
Alvast hartelijk dank voor het advies.
Vriendelijke groeten, Alwin Man
Dag Alwin
Best vermijd je zeer grote schommelingen in je bak, zeker op vlak van GH en KH. Ik zou niet met zand begin, ziet er niet uit en bovendien is het nu vooral kwestie van stabiele waterwaardes te verkrijgen.
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles,
Ik vind het wat verwarrend. Ik zie hier 1 van uw tips :
Hey
Ik gebruik in mijn toekomstige bak gewoon rivierzand uit de doe-het-zelf-zaak, werkt prima en is spotgoedkoop. Je hebt ook “speciaal” aquariumzand, maar is duurder en eigenlijk vaak net hetzelfde, alleen minder schelpjes etc erin.
Groeten
Gilles
Maar verder op deze pagina raad je dan ook aquasoil aan. Vandaar dat ik me afvraag wat ik nu beter gebruik voor volledig herinrichten van aquarium? Ik heb de indruk dat die Amazonia II wel goed zou zijn. Dan zie ik ook die goedkopere Akadamo Bonsai grond. Hmmmmm, is dat wel aan te raden in een aquarium, een bonsai grond? Lang verhaal kort, ik ben totaal verward :-) Ik moet een bodem kiezen, maar weet dus niet welke, zand of een aquasoil? of die bonsaigrond?
Vele dank alvast !
Vraag me af wat ik nu best doe, toch een aquasoil?
Dag Nico
Als het budget ervoor is, dan zou ik sowieso voor een aquasoil gaan :)
Groetjes
Gilles